Mondo

Sussex on maalaisidylli Etelä-Englannissa

Sussex on maalaisidylli Etelä-Englannissa
Etelä-Englannin Sussexissa voi käyskennellä maalaismaisemissa ja kansallispuistossa sekä tutustua Virginia Woolfin museoituun kesäpaikkaan.
Julkaistu: 16.5.2021

Joki soljuu raukeasti halki laakson. Ajokoira jolkottelee ja perässä tulee isäntä muutaman askeleen jäljessä. Vasta­rannalla kohoaa vehreä rinne, jonka jyrkimmässä kohdassa ei kasva mikään.

Jos haluaa nauttia peri­englantilaisiksi mielletyistä paikoista, on paras ottaa suunnaksi Etelä-Englannin Sussex. Siellä monet maalaismaisemat ovat säilyneet vuosisatoja miltei ennallaan, ja toisia on entistetty perinteiseen asuunsa.

On vihreitä niittyjä, kiviaitoja, lampaita ja pittoreskeja pikkukyliä olki­kattoisine taloineen. Ja jostain löytyy aina mainio paikallispubi.

Alueen kohteisiin lukeutuu myös South Downsin kansallispuisto, joka levittäytyy Lontoon, Ports­mouthin ja Brightonin väliselle alueelle. Se tarjoaa sekä luonnonrauhaa että hyviä palveluita niin luontoretkeilijöille kuin pyöräilijöille. Monet tienoon vanhat maantiet on kokonaan suljettu autoilta.

Lontoosta pääsee paikallis­junalla noin tunnissa esimerkiksi Lewesiin. Sieltä lähtee polkuja joka suuntaan, sekä kanaalin rannan jyrkänteille että sisämaan kumpuileville harjanteille.

Entisiä maatiloja on muutettu maja­taloiksi, kuten hyväntekeväisyysjärjestö YHA:n pyörittämä YHA South Downs Southeasessa.

Näillä samoilla harjanteilla käveli aikoinaan myös kirjailija Virginia Woolf inspiraatiota etsien. Woolfin kesäpaikka Monk’s House sijaitsi Lewesin lähellä Rodmellin kylässä. Museoitu talo on erinomainen pysähdys­paikka patikkamatkan varrella, ja sen tunnelmallisesta puutarhasta aukeaa näköala Ousejoen laaksoon.

Pittoreski Lewes on portti Sussexin patikointipoluille.
Kommentoi »