Sussex on maalaisidylli Etelä-Englannissa
Matkailu
Sussex on maalaisidylli Etelä-Englannissa
Etelä-Englannin Sussexissa voi käyskennellä maalaismaisemissa ja kansallispuistossa sekä tutustua Virginia Woolfin museoituun kesäpaikkaan.
Julkaistu 16.5.2021
Mondo

Joki soljuu raukeasti halki laakson. Ajokoira jolkottelee ja perässä tulee isäntä muutaman askeleen jäljessä. Vasta­rannalla kohoaa vehreä rinne, jonka jyrkimmässä kohdassa ei kasva mikään.

Jos haluaa nauttia peri­englantilaisiksi mielletyistä paikoista, on paras ottaa suunnaksi Etelä-Englannin Sussex. Siellä monet maalaismaisemat ovat säilyneet vuosisatoja miltei ennallaan, ja toisia on entistetty perinteiseen asuunsa.

On vihreitä niittyjä, kiviaitoja, lampaita ja pittoreskeja pikkukyliä olki­kattoisine taloineen. Ja jostain löytyy aina mainio paikallispubi.

Alueen kohteisiin lukeutuu myös South Downsin kansallispuisto, joka levittäytyy Lontoon, Ports­mouthin ja Brightonin väliselle alueelle. Se tarjoaa sekä luonnonrauhaa että hyviä palveluita niin luontoretkeilijöille kuin pyöräilijöille. Monet tienoon vanhat maantiet on kokonaan suljettu autoilta.

Lontoosta pääsee paikallis­junalla noin tunnissa esimerkiksi Lewesiin. Sieltä lähtee polkuja joka suuntaan, sekä kanaalin rannan jyrkänteille että sisämaan kumpuileville harjanteille.

Entisiä maatiloja on muutettu maja­taloiksi, kuten hyväntekeväisyysjärjestö YHA:n pyörittämä YHA South Downs Southeasessa.

Näillä samoilla harjanteilla käveli aikoinaan myös kirjailija Virginia Woolf inspiraatiota etsien. Woolfin kesäpaikka Monk’s House sijaitsi Lewesin lähellä Rodmellin kylässä. Museoitu talo on erinomainen pysähdys­paikka patikkamatkan varrella, ja sen tunnelmallisesta puutarhasta aukeaa näköala Ousejoen laaksoon.

Pittoreski Lewes on portti Sussexin patikointipoluille.
Kommentoi »