Suosikkinäyttelijä Martti Suosalon isovaari teloitettiin sisällissodassa: "Vihanpito ei auta ketään"
Kulttuuri
Suosikkinäyttelijä Martti Suosalon isovaari teloitettiin sisällissodassa: "Vihanpito ei auta ketään"
Martti Suosalo on saanut työhönsä näyttelijänä aineksia lähipiiristään, kuten isoisoisänsä teloituksesta vuonna 1918.
1Kommenttia
Julkaistu 8.3.2018
Apu

Martti Suosalo on pääroolissa punaisten vankileirille sijoittuvassa Suomen hauskin mies -näytelmässä Helsingin kaupunginteatterissa ja mukana samannimisessä elokuvassa.

Jos on näytelmä koskettava, niin elokuva vaikuttaa katsojaan vielä voimakkaammin. Helsingin edustalla Isosaaressa sijaitsevan Iso-Mjölön vankileirin karmeat, keskitysleiriä muistuttavat olosuhteet sekä nälkäisten ja sairaitten vankien olemus muistuttavat siitä, mitä Suomessa tapahtui vuonna 1918.

Suosalo esittää ympäri maata myös monologeja. Nyt ohjelmistossa ovat Luolamies, Palvelija ja Parasta elämässä. Neljännen monologin Metsäkansan laulun pitää olla esityskunnossa huhtikuussa Aleksanterin teatterissa. Viidettä monologiaan, Mielipuolen päiväkirjaa, hän ei tänä keväänä esitä missään.

Metsäkansan laulu ja Suomen hauskin mies liittyvät vuoden 1918 sisällissotaan. Siitä Suosalon suvussa on raskas muisto. Sisällissodan historiankirjoituksessa tapahtuma tunnetaan Pietarsaaren tapauksena.

– Isoisoisäni Kalle Suosalo oli Sdp:n kansanedustaja huhtikuusta lokakuuhun 1917. Hän oli toimittaja, leipuri ja rauhanaatteen mies. Pasifisti – vähän niin kuin Pohjantähden räätäli Halme – joka ei olisi missään tilanteessa tarttunut aseisiin. Hän puolusti suomen kielen ja naisten asemaa.

Kalle Suosalo kirjoitti sisällissodan sytyttyä artikkelin, jossa hän esitti, että venäläisiä, aseista riisuttuja sotilaita pitää kohdella hyvin.

Lapset löysivät isänsä ruumisröykkiöstä

Pian Kalle Suosalo teljettiin putkaan, ja tekaistuin syin hänet ja kuusi muuta miestä teloitettiin Pietarsaaren tupakkatehtaan takana. Heitä syytettiin ammusvaraston attentaatin suunnittelusta.

– Kallen poika, isoisäni, tuolloin 17-vuotias Martti joutui siskonsa Tyynen kanssa hakemaan isänsä työväentalon pihalta. He löysivät hänet ruumisröykki­östä.

Syyt teloitukseen olivat keksityt, ja tapahtuman mielivaltaisuudesta kertoo sekin, että samassa yhteydessä teloitettiin valkoisiin kuulunut lakimies Johannes Jääskeläinen.

Hänen pojantyttärensä, toimittaja Marjatta Cronvall alkoi vuosikymmeniä myöhemmin tutkia tapausta. Marjatta Cronvallin kuoleman jälkeen hänen tyttärensä ja tämän mies viimeistelivät tutkimuksen. Niin syntyi kirja Seitsemäs mies.

Kotona korostettiin yhteisöllisyyttä

Tragedia ei jäänyt kalvamaan Suosalon suvun ja perheen elämää. Martti Suosalo sanoo, että vuodesta 1918 pitää puhua, mutta viha pitää jo unohtaa.

Puna-aatetta ei hänen lapsuudenperheessään julistettu, eivätkä hän ja siskonsa kuuluneet pioneereihin. Yhteisöllisyyttä kotona korostettiin sitäkin enemmän.

– Vihanpito ei auta ketään.

Hän muistaa Tyyne-isotätinsä tämän nuoruuden raskaista kokemuksista huolimatta iloisena ihmisenä.

– Perhe muutti Rovaniemelle. Hän näytteli työväenteatterissa, jota isoisäni Martti johti.

Suomen hauskin mies -elokuvan ja teatteriesityksen tekijät eivät ennakkoon tienneet, että Martti Suosalon roolihenkilön, näyttelijä Toivo Parikan esikuva, näyttelijä Jalmari Parikka oli Suosalon isoisän ystävä.

– Isoisäni ja Jalmari Parikka tunsivat hyvin toisensa. Jalmari Parikka piti 1920-luvulla teatterikursseja sotaorvoille. Isoisäni Martti oli yksi kurssilaisista.

Niin läheltä voivat todellisuus ja kuviteltu kohdata toisensa.

1 kommentti