
Tämä on selviytymiskamppailu, tiivistää juukalainen maanviljelijä Suvi Juopperi vallitsevan tilanteen kolmeen sanaan. Ne eivät jätä tulkinnan varaa.
Juopperi ei ole ongelmiensa kanssa yksin, sillä kallistuneet kustannukset kurittavat suomalaisia viljelijöitä lähes ennennäkemättömällä tavalla. Ongelmat ovat pahentuneet Venäjän aloitettua sodan Ukrainassa.
Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahinnat nousivat helmikuussa 4,5 prosenttia. Samaan aikaan kuluttajien luottamus talouteen on romahtanut. Tilastokeskuksen vuoden 1995 alkaneen raportointihistorian aikana luottamus on ollut heikompi vain kahdesti: koronapandemian alussa ja vuoden 2008 finanssikriisin aikaan.
Juopperi pyörittää Juuan Nunnanlahdessa Tapiolan lypsykarjatilaa yhdessä miehensä Matti Lehikoisen kanssa. Mies omistaa tilan, mutta pariskunta jakaa työpanoksen ja siitä saatavan tuloksen keskenään puoliksi.
– Mikään yritystoiminnan lainalaisuus ei tällä hetkellä päde. Voimme vain seurata sivusta, kun rehut, lannoitteet ja polttoaineet kallistuvat. Kulunut vuosi on ollut tilan historian pahin. Ihan järkyttävää, Juopperi sanoo.
Pakotteet tyrehdyttivät Valion viennin Venäjälle
Suomalaisten viljelijöiden tilanne oli vähintäänkin haastava jo ennen Ukrainan sotaa. Ongelmat alkoivat kasaantua vuoden 2014 jälkeen, jolloin Venäjän pakotteet tyrehdyttivät Valion viennin itänaapuriin. Seuraus oli, että maitotilojen tilityshinnasta leikattiin 25 prosenttia. Tilallisten tulot romahtivat.
Nyt tilojen heikko kannattavuus on muuttunut maksuvalmiuskriisiksi. Tapiolan tilan kuluista suurin osa kohdistuu lehmien rehuun eli viljaan, valkuaiseen ja kivennäisaineisiin.
Kun viljatonnin sai vielä reilu vuosi sitten hieman yli 200 eurolla, nyt hintalapussa on lähes 500 euroa. Juopperin ja Lehikoisen tilalla viljaa kuluu rehuksi 250 000 kiloa vuodessa. Se tarkoittaa 62 000 euroa enemmän kuin viime vuonna.
Tapiolan tilalla kasvatetaan omaa viljaa lehmien rehuksi, mutta silläkään suunnalla ei ole luvassa hyviä uutisia. Tulevasta sadosta on tulossa normaalia kehnompi, sillä tilalla ei ole varaa ostaa riittävästi lannoitetta. Ilman lannoitteita viljan laatu jää heikoksi, jolloin se ei kelpaa yhtä hyvin lypsykarjan ravinnoksi. Tapiolan tilan rahat riittävät puoleen tarvittavasta lannoitemäärästä.
– Pyrimme käyttämään mahdollisimman paljon lietelantaa, mutta se ei riitä, koska vilja tarvitsee kasvaakseen liukoista typpeä, ja sitä lietteessä ei ole, Juopperi selvittää.
Kallistunut polttoaine pahentaa ahdinkoa
Pariskunnan ahdinkoa on pahentanut huomattavasti kallistunut polttoaine. Traktoreihin tankataan kevyttä polttoöljyä, ja sitä kuluu tilalla noin 20 000 litraa vuodessa. Polttoaineen hinta on tuplaantunut, mistä on koitunut 15 000 euroa lisää kuluja.
– Luojan kiitos, että oma talomme lämpenee puulla. Sitä saamme omasta metsästä. Juopperi huokaisee.
Kaikesta huolimatta sähköön kuluu huimasti rahaa. Pelkästään navetan sähkölasku on 10 000–15 000 euroa vuodessa.
Perheen isäntä tekee lisätöitä kuorma-auton kuljettajana, jotta laskut saataisiin maksettua. Pariskunta käy kotona lähinnä nukkumassa.
– Pystymme pudottamaan vielä yhden työntekijän pois, mutta silloin työmäärä kasvaa entisestään. Emme ehdi juuri viettämään aikaa lasten kanssa. Viimeisenä vaihtoehtona on tilan lopettaminen. Silloin pitää toivoa, että töitä löytyy muualta, Juopperi miettii.
Kyseenalainen kunnia
Pohjois-Karjalassa sijaitseva Juuka nousi otsikoihin vuonna 2020, kun Tilastokeskus julkaisi tiedot Suomen köyhimmistä kunnista. Juuan asukkaista noin 24 prosenttia ansaitsi vuonna 2019 vähemmän kuin 14 550 euroa vuodessa, millä irtosi tilaston kyseenalainen kärkipaikka. Vuoden 2021 vastaavassa tilastossa Juuan edellä oli Pertunmaa lähes samalla pienituloisuusasteella.
– Täällä on totuttu pärjäämään. Loppujen lopuksi ihmiset ovat aika tyytyväisiä Juuassa asumiseen, koska vaatimukset eivät ole hirveän korkeita. Kun ei sataprosenttisesti saa kaikkea, mitä haluaa, ei osaa vaatia, sanoo Juuan Urheilijoiden puheenjohtaja Jarmo Vepsäläinen.
Juuassa 27 vuotta asunut Vepsäläinen on silti pannut merkille, että monen kuntalaisen liikkuminen on vähentynyt. Se näkyy esimerkiksi lasten liikuntakerhoissa. Niihin tuodaan lapsia entistä vähemmän.
– Moni kuntalainen asuu syrjässä, ja auton käyttöä säästetään. Julkista liikennettä ei ole, joten kuntakeskuksessa käydään harvemmin. Se voi olla henkisesti raskasta, sillä keskustassa näkee ihmisiä ja täällä on harrastusmahdollisuuksia, Vepsäläinen sanoo.
Polttoaineen raju kallistuminen kirpaisee etenkin öljylämmittäjiä, ja heitä on maaseudulla paljon.
Viime aikoina hallitus on patistanut pientaloasujia tekemään lämmitysremontteja rahallisella tuella, mutta siitä huolimatta esimerkiksi lämpöpumppuun remontti on monelle pienituloiselle juukalaiselle ylitsepääsemättömän kallista.
– Itsekin lämmitän öljyllä, ja kustannusten nousu hirvittää, Vepsäläinen sanoo.
Elämisen kallistumisen pahimmat seuraukset voivat näkyä kuntalaisten terveydessä. Yhä harvempi hakee Vepsäläisen mukaan vaivoihinsa apua 85 kilometrin päässä Joensuussa sijaitsevista sairaalapalveluista. Takana on pitkittynyt pandemia, jonka aikana moni on jo vähentänyt lääkärikäyntejään.
Vaikeasta ajasta huolimatta Vepsäläinen on tyytyväinen juukalainen.
– Vastaavaa palvelurakennetta ei löydy monesta kaksi kertaa isommastakaan kunnasta. Olen joskus naureskellut, että täältä löydän kaikki muut palvelut paitsi uusien autojen kaupan. Vastikään kunta rakensi uuden koulun. Täällä investoidaan tulevaisuuteen, ei pelkästään surkutella vähäisiä tuloja.
Inflaatio työntää kapuloita rattaisiin
Juuan kirkonkylän suosituin nähtävyys on kunnan entinen keskusta, Puu-Juuka. Sen paraatipaikalla on vuonna 1926 rakennettu Seurojen talo. Yrittäjä Kai Iiskola hankki sen omistukseensa viime vuonna.
– Talo oli aikaisemmin Juuan Valistusseurojen kannatusyhdistyksen omistuksessa. Yhdistyksellä oli vaikeuksia pitää rakennusta, ja kun ostajaa ei näyttänyt löytyvän, hellyin ja ostin talon pois, Iiskola kertoo.
Keittiömestarina ennen yrittäjäksi ryhtymistä työskennellyt Iiskola muutti perheensä kanssa Juukaan 1990-luvun alussa perustaakseen liemiä ja kastikkeita ammattikeittiöille valmistavan Puljonki Oy:n. Sen liiketoiminta lähti nopeasti lentoon: parhaimmillaan yritys työllisti yli 40 ihmistä ja teki 16 miljoonan euron liikevaihtoa.
Vuonna 2011 Iiskola myi omistuksensa monialakonserni Nestlélle, ja se jatkaa kastiketuotantoa Juuassa kunnan toiseksi suurimpana työnantajana. Suurin on Tulikivi.
Seurojen talo on Iiskolan harrastusprojekti. Hän haluaa palauttaa rakennuksen entiseen loistoonsa ja juhlapaikaksi esimerkiksi hääpareille. Valmista pitäisi olla toukokuussa.
Iiskola aikoo perustaa Juukaan myös hotellin, mutta inflaatio on työntämässä kapuloita rattaisiin.
– Suunnitelmissa on ostaa hotellia varten remonttikunnossa olevia puutaloja Puu-Juuan alueelta. Nykyinen arvaamaton tilanne tarkoittaa sitä, että projekti etenee pienemmin askelin. Nyt ei uskalla lähteä tekemään täysillä.
Hotellihankkeesta ei silti peräydytä. Yrittäjä on aikeissa hankkia lähellä sijaitsevan vanhan koulurakennuksen, josta on tarkoitus remontoida majoitustilaa. Pidemmän aikavälin tavoitteena on ohjata Juukaan edes pieni osa läheisen Kolin 260 000 vuotuisesta matkailijasta.
Iiskolan pääbisnes on Juuassa toimiva Coctio Oy. Se tekee valmistuslinjoja ja koneita kastikevalmistajille. Sen liiketoiminta on vaikeutunut raaka-aineiden nopean kallistumisen vuoksi.
– Valmistamme laitteet rosterista, ja sen hinta voi heittää lyhyessä ajassa kymmenillä prosenteilla. Jos nyt pyydän tarjouksen toimittajalta, kahden kolmen viikon päästä hinta voi olla 30 prosenttia kalliimpi. Toiminnasta on tullut täysin arvaamatonta, ja kaupanteko on vaikeutunut äärimmäisen paljon paitsi hintojen, myös pitkien toimitusaikojen takia.
Iiskola on päättänyt jäädä Juukaan. Kaksi lapsista on edelleen töissä Puljongin tehtaalla, ja kolmas aikoo lähteä mukaan isänsä hotellibisnekseen. Vuosien mittaan selväksi on tullut Helsingin ja Juuan merkittävin ero.
– Kun avaa ulko-oven Helsingissä, rahanmeno alkaa heti jo siitä, että pitää olla tietynlaiset vaatteet päällä. Rahaa joutuu käyttämään koko ajan. Juuassa ei ole väliä, millaisia vaatteita käyttää, ja jos haluaa ylipäätään käyttää rahaa, pitää todella miettiä, mihin sitä voi tuhlata.
Yhdeksän vuotta ilman töitä
Juuan Työttömät ry:n puheenjohtaja Jouni Turunen, 57, avaa paikallisen Kierrätyskeskuksen oven. Lauantaina tiloissa ei ole ketään, mutta arkisin moni työtön tulee viettämään tiloihin aikaa, tapaamaan tuttuja ja lukemaan päivän lehdet. Paikka on monelle henkireikä.
Tiloissa on rekeittäin muutaman euron hintaisia vaatteita sekä erilaista kodin irtaimistoa, jota Kierrätyskeskusta operoiva yhdistys on saanut lahjoituksina.
Leijonanosa toiminnalla kerätyistä tuotoista käytetään jäsenten aktiviteettien kuten teatterimatkojen järjestämiseen.
Suurin osa jäsenistä on pitkäaikaistyöttömiä kuten Turunen itsekin. Hän on ollut ilman töitä pian yhdeksän vuotta. Sinä aikana hän on yrittänyt työllistyä.
– Suoritin vuonna 2011 metsäkoneen kuljettajan tutkinnon Valtimolla. Yrittäjän mielestä olin liian vanha ja hidas koneen puikkoihin.
Kaksi vuotta myöhemmin Turunen päätti lähteä opiskelemaan maanrakennuskoneiden kuljettajan ammattitutkintoa Iisalmeen. Opintojen aikana alkoivat oudot oireet: jatkuva päänsärky ja kasvojen nykiminen. Silmä pysyi suurimman osan ajasta kiinni hermovaurion takia. Vaiva kesti viime vuoden marraskuuhun, jolloin Turunen päätettiin leikata.
– En usko, että minulla on enää mahdollisuuksia työllistyä. Viime aikoina päänsärkykin on tuntunut taas palaavan, Turunen kertoo.
Tällä hetkellä Turusen tulot muodostuvat puolikkaasta sairauspäivärahasta ja puolikkaasta kuntoutustuesta, ja viimeksi mainitun maksaminen päättyy kesäkuun lopussa. Sen jälkeen talous on entistäkin tiukemmalla, etenkin jos eläminen kallistuu edelleen.
Turunen on säästänyt ostamalla punalaputettuja elintarvikkeita ja vähentämällä auton käyttöä. Kaupassa hän käy korkeintaan kahdesti viikossa.
– Työttömän pitää välillä valita, ajaako autolla vai syökö. Kelan mukaan 480 euroa pitäisi riittää minulle elämiseen asumiskulujen jälkeen. Pelkästään nettiliittymä maksaa 47 euroa kuukaudessa. Sen lisäksi tulevat vakuutukset, ruoka, polttopuut ja kiinteistövero. Viime vuonna autosta hajosi 200 euron arvoinen laturi. Kyllä silloin mietti, miten tästä selviää.