Apu

Suomen ensimmäinen kvanttitietokone VTT:lle – Hinta jopa 20–25 miljoonaa euroa

Suomen ensimmäinen kvanttitietokone VTT:lle – Hinta jopa 20–25 miljoonaa euroa
Kvanttitietokoneiden tuoma teknologinen harppaus mahdollistaa ennennäkemättömän laskentatehon ja nykyisille supertietokoneille mahdottomien ongelmien ratkaisemisen.

VTT on hankkimassa Suomen ensimmäistä kvanttitietokonetta. Viime lokakuussa Google ilmoitti tehneensä läpimurron kvanttitietokoneiden kehityksessä.

Yhtiön Sycamore-kvanttitietokone suoritti 200 sekunnissa laskutehtävän, johon olisi kulunut supertietokoneilta 10 000 vuotta, uutisoi Nature-lehti.

Tietokoneiden bitin korvaa kvanttitietokoneissa kubitti. Bitillä voi olla kaksi tilaa – ykkönen ja nolla. Kvanttitietokoneen kubitti taas voi olla kahdessa tilassa tai molemmissa samaan aikaan. Tämän myötä kvanttitietokone voi tehdä samanaikaisesti useita laskutoimituksia.

Kvanttiteknologian uskotaan mullistavan useita teollisuuden aloja jo lähivuosina. Kvanttitietokoneiden tuoma teknologinen harppaus mahdollistaa ennennäkemättömän laskentatehon ja nykyisille supertietokoneille mahdottomien ongelmien ratkaisemisen.

VTT:n hanke kestää vuosia, ja sen kustannuksiksi on arvioitu noin 20–25 miljoonaa euroa. Ensimmäisen, noin vuoden kestävän vaiheen tavoitteena on rakentaa vähintään viiden kubitin kvanttitietokone. Kokonaistavoitteena on merkittävästi suurempi laskentateho. Googlen Sycamore-koneessa oli 54 kubittia.

Googlen Sycamore-kvantti-tietokone löi supertietokoneiden ennätykset.

”Mistä kukkien tuoksu johtuu?”

"Kukat tuoksuvat, koska sillä tavoin ne houkuttelevat pölyttäjähyönteisiä, kuten kimalaisia, ampiaisia, mehiläisiä, perhosia ja jopa lepakoita. Pölyttäjät ovat monille kasveille elintärkeitä, koska ne siirtävät siitepölyä kukasta kukkaan ja auttavat näin kasveja muodostamaan siemeniä ja varmistamaan kasvun myös seuraavana kesänä. Pölyttäjät saavat palkinnoksi kukkien mettä. Yleensä kukkien tuoksu on miellyttävä.

Joskus kasvit viestittävät myrkyllisyydestään voimakkaalla ja luotaantyöntävällä hajulla. Sademetsissä kasvaa mädäntyvälle lihalle haisevia kukkia, jotka houkuttelevat raatokärpäsiä ja kuoriaisia pölyttäjikseen."

Apu juniorin tiedekysymys 

Kysyjä: Sannamari, 9

Vastaaja: kasvifysiologian ja bioteknologian professori Elina Oksanen

Julkaistu: 26.5.2020
Kommentoi »