Suomeen on tänään perustettu Feministinen puolue
Puheenaiheet
Suomeen on tänään perustettu Feministinen puolue
Suomeen on tänään perustettu Feministinen puolue. Alla ote Imagessa 6–7/16 julkaistavasta artikkelista, joka kertoo puolueesta sekä feminismin uusista kamppailuista.
15.6.2016
 |
Image

Vihdoin se on julkista! Tämän lehden ilmestyessä uuden suomalaisen Feministisen puolueen perustamiskokous on juuri pidetty. Mukana on vaikuttajia muun muassa Naisasialiitto Unionista – esimerkiksi puheenjohtaja Katju Aro ja varapuheenjohtaja Maryan Abdulkarim. Koska syrjimättömyys on puolueen aatteen keskiössä, mukaan on pyydetty ihmisiä mahdollisimman laajalla diversiteetillä. Taustaryhmässä on ihmisoikeus-, antirasismi-, LHBTIQ- ja vammaisaktivisteja: esimerkiksi kulttuurituottaja ja transaktivisti Annu Kemppainen, kansalaisaktivisti Senni Moilanen ja kuvataiteilija ja ihmisoikeusaktivisti Katriina Rosavaara.

Perustajat alkavat nyt kerätä vaadittuja 5 000 kannattajakorttia, jotta puolue saadaan merkityksi puoluerekisteriin ja se voi asettaa ehdokkaita ensi vuoden kuntavaaleihin.

Miksi Suomeen tarvitaan feministinen puolue, Katju Aro?

”Puhe ihmisoikeuksista on alkanut politisoitua. Ihmisoikeuksien universaalius ja koskemattomuus ei ole enää politiikassa itsestäänselvää. Tässä ajassa tarvitaan vastavoimaa. Ihminen tulee nostaa takaisin politiikan keskiöön.”

Suurin huoli on, että poliittinen keskipiste on liikkumassa arvokonservatiiviseen suuntaan.

Käytännössä uusi puolue käy kilpailua vihreiden ja vasemmiston välimaastossa, mutta he uskovat voivansa samalla parantaa keskustelua koko kentällä ja haastaa vakiintuneita käsityksiä tasa-arvosta.

Ammattipoliitikkojen puute on tuoreuden tae mutta myös käytännön ongelma, koska koneisto pitää saada pystyyn hyvin nopeasti.

”Uskon, että meillä on hyvät mahdollisuudet saada muutamia ehdokkaita läpi isoissa kaupungeissa.”

Moni mahdollinen ehdokas miettii nyt, onko valmis poliittiseen päätöksentekoon, sillä puolue todennäköisesti saa keskimääräistä aggressiivisempaa palautetta.

Jyväskylän yliopiston sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtori Martina Reuter arvelee, että suomalaisella feministisestä puolueesta voi tulla merkittävä äänitorvi, jos se saa riittävän vetovoimaisen vetäjän, jonkinlaisen suomalaisversion Gudrun Schymanista.

Alkuperäinen Schymankin tosin on jo mukana:

Ruotsalaisen feministisen politiikan suurhahmo on vieraillut useasti Suomessa ja antanut suomalaisfeministeille neuvoja.

”Gudrun on sanonut, että mietitte liikaa, mitä viivyttelette, että perustakaa puolue huomenna. Menkää ja tehkää se!” Aro kertoo.

Niin Ruotsissakin tehtiin – tietenkin jo kymmenen vuotta sitten. Kaikki muukin Suomessa nyt tapahtuva feministinen kuohunta on koettu naapurimaassa jo aikapäiviä sitten.

Lue koko juttu torstaina 16.6. ilmestyvästä Imagesta.

Kommentoi »