Jopa 40 prosenttia enemmän annoksia rokotepullosta – Suomalaisen sairaanhoitajan keksintö kerää kiitosta maailmalla – Näin se toimii
Puheenaiheet
Jopa 40 prosenttia enemmän annoksia rokotepullosta – Suomalaisen sairaanhoitajan keksintö kerää kiitosta maailmalla – Näin se toimii
Työ Helsingin rokotekeskuksissa antoi sykäyksen uuden tekniikan kehitykseen. Innovaatio on kannustava esimerkki siitä, että pienilläkin asioilla on merkitystä.
Julkaistu 19.2.2021
Apu

Helsingin kaupungilla opetushoitajana työskentelevä Sari Roos kehitti tekniikan, miten Pzfizer-Biontechin rokotepullosta saadaan viiden tai kuuden rokotteen sijaan seitsemän rokotetta. Uuden tekniikan on hyväksynyt myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

– Itse asiassa tekniikka käy kaikkiin koronarokotteisiin Suomessa, jotka toimitetaan moniannospulloissa. Samalla tavalla saadaan extra-annokset ulos. Innovaatio on uudennos, ei mikään uusi asia, vaan paranneltu tapa ottaa rokotteita kuin aiemmin, Roos kertoo.

Roos palkittiin helmikuussa Sairaanhoitajaliiton innovaatiotunnuksella.

Tehokkaampi menetelmä kuin rokotevalmistajan ohje

Roosin kehittämän tekniikan ansiosta Pzfizer-Biontechin rokotteesta voi saada 40 prosenttia enemmän rokoteannoksia ja Astra Zenecan noin 20 prosenttia enemmän kuin valmistajan ohjeen mukaan annosteltuna.

Roos on koronapandemian aikana ollut mukana Helsingin kaupungin koronaryhmissä. Rokotusten alkaessa joulukuun lopulla, hän tarjoutui opetustöihin yhteen rokotekeskukseen Helsingissä.

– Työssä huomasin nopeasti, miten tämä asia voidaan tehdä kustannustehokkaasti. Rokotteet on vuosikausia tulleet yksittäispakattuina ja nyt rokotetta tulikin isoissa pulloissa, joka pitää esivalmistella.

– Työssä huomasin nopeasti, miten tämä asia voidaan tehdä kustannustehokkaasti. Rokotteet on vuosikausia tulleet yksittäispakattuina ja nyt rokotetta tulikin isoissa pulloissa, joka pitää esivalmistella, Sari Roos kertoo.

Rokotepullossa oleva ilma käyttöön

Tekniikassa hyödynnetään lääketehtaan rokotepullon sisään laittamaa steriiliä ilmaa. Ruiskujen kannoissa on ylimääräinen kärkiosa, jonka jälkeen mitta-asteikko vasta alkaa.

Neulan ja ruiskun väliin jää hukkatila sekä myös neulan metallisen osan sisälle jää rokotetta.

Pullon sisällä on luonnostaan ilmaa. Sitä saa rokotteen valmistajan luvalla hyödyntää, mutta huoneilmaa ei saa lisätä.

Pullossa olevan ilman avulla rokotetta saa valutettua ruiskuun ja lopuksi tehty ilmakupla vielä tyhjentää välineistön rokotteesta, että pistoksen saava henkilö saa rokotetta juuri oikean annoksen.

Kaupallisissa, teollisissa lääkeruiskuissa, jotka ovat pistettäviä, on ilmakupla valmiina.

Kansainvälistä tunnustusta Sari Roosin innovaatiolle

Roosin saavutus on noteerattu myös muualla maailmalla. Kustannustehokkaasta tekniikasta on tehty myös englanniksi tekstitettyjä opetusvideoita, joita on käytössä ympäri maailman.

Viimeisin kiitos opetusvideosta tuli Dubaista. Suomalaiset sairaanhoitajat ympäri maailman ovat vieneet tietoa eteenpäin aktiivisesti.

– Asiat eivät onnistu yksin, tämä on ryhmämatka koronan voittamiseksi, Roos sanoo.

Roos palkittiin helmikuussa Sairaanhoitajaliiton innovaatiotunnuksella.

– Tunnustus on tärkeä koko ammattikunnalle ja kannustava esimerkki siitä, että pienilläkin asioilla on merkitystä. Nuorille sairaanhoitajille toivon tämän avaavan ajatuksia siitä, kuinka hienoa ammatti tämä on.

– Asiat eivät onnistu yksin, tämä on ryhmämatka koronan voittamiseksi, Roos sanoo

Kommentoi »