Apu

Suomalaisilla aktiivista seksielämää vanhemmallakin iällä: tutkimus

Suomalaisilla aktiivista seksielämää vanhemmallakin iällä: tutkimus
Eritoten 65–70-vuotiaat miehet ovat halukkaita kokeilemaan vaikkapa seksivälineitä.
Julkaistu: 27.11.2018

Kaalimato.com on julkaissut tutkimuksen, jonka mukaan lähes kolmannes 55–64-vuotiaista ja 17 prosenttia 65–70-vuotiaista suomalaisista harrastaa seksiä kumppanin kanssa vähintään kerran viikossa. Lisäksi yli viidennes 55–64-vuotiaista ja 16 prosenttia 65–70-vuotiaista suomalaisista masturboi ainakin kerran viikossa.

Yli 65-vuotiaista miehistä 86 prosenttia harrastaa seksiä kumppanin kanssa, kun saman ikäisistä naisista vain 60 prosenttia.

– Ikääntyminen ei itsessään vähennä ihmisen seksuaalista halukkuutta. Yleensä nuorena seksuaalisesti aktiiviset ihmiset ovat sitä myös vanhemmitenkin. Ikääntyneillä naisilla seksin vähäisempään määrään vaikuttaa miehiä enemmän yksinäisyys ja leskeys. Naisten on myös miehiä hankalampi löytää uutta kumppania, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen kertoo.

Miehet halukkaita kokeilemaan seksivälineitä

Seksivälineet kuuluvat myös vanhempien suomalaisten makuuhuoneeseen. 17 prosenttia 55–64-vuotiaista ja kymmenes 65–70-vuotiaista suomalaisista käyttää seksivälineitä joko yksin tai yhdessä kumppanin kanssa. Seksileluista iloitsevat eniten 55–64-vuotiaat naiset, joista joka viides käyttää niitä. Vajaa viidennes 65–70-vuotiaista kertoo, ettei ole kokeillut seksivälineitä, mutta on siitä huolimatta halukas kokeilemaan.

Suurinta uteliaisuutta seksivälineitä kohtaan osoittavat 65–70-vuotiaat miehet, joista yli neljännes on halukas kokeilemaan.

Kimppakiva ja roolileikit kiinnostavat

Ikääntyvät suomalaiset ovat innokkaita kokeilemaan myös uusia tapoja harrastaa seksiä. Kymmenes 55–64-vuotiaista on kiinnostunut kokeilemaan kimppakivaa ja yli kymmenes haluaisi piristää seksielämäänsä rooliasuin ja -leikein.

– Iän myötä osalla korostuu seksissä villiys ja kokeilunhalu. Vaihdevuodet saattava jopa lisätä naisten seksuaalista halukkuutta. Seksivälineistä, kuten vibraattoreista ja liukuvoiteista, voi lisäksi löytyä apua naisten intiimialueiden tuntoherkkyyden alenemiseen ja kuiviin limakalvoihin vanhemmalla iällä. Ikääntyvien miesten erektiovaikeudet saattavat puolestaan saada heidät haluamaan ja hakemaan uusia virikkeitä ja apuvälineitä seksiin, Lavikainen sanoo.

Haasteita hormonimuutoksista, sairauksista ja kumppanittomuudesta

Hormonaaliset muutokset, erilaiset sairaudet ja niihin käytettävät lääkkeet sekä kumppanittomuus voivat tuoda seksin harrastamiseen vanhemmiten haasteita. Viimeisimmän vuoden aikana yli viidennes 55–64-vuotiaista kertookin saaneensa liian vähän seksiä. Muita yleisiä 55–64-vuotiaiden kohtaamia haasteita ovat erektiovaikeudet (18 %) sekä liiallinen väsymys seksin harrastamiseen (17 %). 65–70-vuotiaiden yleisimpiä seksihaasteita ovat erektiovaikeudet (17 %) ja liian vähäinen seksi (16 %). Yli kymmenes 65–70-vuotiaista senioreista kokee myös liian nopeasti päättyneen yhdynnän ja nopean laukeamisen haasteeksi petipuuhissaan.

– Erektiovaikeuksiin voi lääkkeiden ohella löytyä apu esimerkiksi penispumpusta tai -renkaasta. Toisaalta aktiiviset ja monipuoliset seksitavat voivat edesauttaa erektion muodostumisessa ja sen pysymisessä. Erektiovaikeuksista kärsivien olisikin hyvä kokeilla monipuolisia seksitapoja sekä toisaalta luoda suorituspaineeton ilmapiiri. Monipuolisuutta ja kiihottavuutta seksiin voidaan saada seksivälineillä ja liukuvoiteilla. Suulla ja käsin hyväilyn lisäksi seksivälineiden avulla voidaan tuottaa ja saada seksuaalista nautintoa myös silloin kun yhdyntä ei ole mahdollinen, Lavikainen neuvoo.

Tutkimustiedot perustuvat Kaalimato.comin tilaamaan ja Pohjoisranta Burson-Marsteller Oy:n analysoimaan kyselytutkimukseen. Tutkimusaineisto koottiin verkkotutkimusyhtiö M3 Research Oy:n internetpaneelissa kesäkuussa 2018. Kyselyyn vastasi 1 000 iältään yli 18-vuotiasta suomalaista, ja lähtöotos on kansallisesti edustava.

Kommentoi »