Tuulilasi

Suomalaiset luottavat nastarenkaisiin


Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset luottavat nastarenkaisiin: 81 % suomalaisista pitää nastarenkaita parhaana valintana Suomen talviolosuhteisiin. Suomalaiset eivät myöskään halua lisää sääntelyä nastarenkaiden käyttöön eivätkä kannata nastakieltoa.
Kuvat A-lehtien kuvatoimitus

Ei nastarengaskiellolle

Noin yhdeksän kymmenestä suomalaisista vastustaa nastarenkaiden käytön kieltämistä ja 84 % pitää nykyistä sääntelyä hyvänä selviää tutkimuksesta, jonka tavoitteena oli selvittää autoilijoiden mielipiteitä talvirenkaista ja niiden valintaan vaikuttavista tekijöistä. Tutkimukseen vastasi 428 autoilevaa suomalaista ja sen toteutti tutkimusyritys Consumer Compass Nastainfo-projektin toimeksiannosta maalis-huhtikuun vaihteessa 2013.

Tutkimuksen mukaan liikenneturvallisuus on suomalaisille tärkein rengasvalintaan vaikuttava tekijä. Keskeisimmät tekijät talvirenkaiden valinnassa ovat ajo-olosuhteet, hyvä pito erityisesti jäisellä tiellä sekä oma ja muiden matkustajien turvallisuus. Nämä tekijät ovat tärkeitä erityisesti nastarenkaiden käyttäjien keskuudessa. Kitkarenkaiden käyttäjillä keskeisimmät valintasyyt ovat ajo-olosuhteet, ajokokemus, turvallisuus ja rengasmelu.

Keskeisimpinä liikenteen ongelmina pidetään puutteellista teiden kunnossapitoa, liikennekulttuuria sekä liikenneonnettomuuksia.

84 % käyttää nastarenkaita

Tutkimuksen mukaan nastarenkaita käyttää 84 prosenttia suomalaisista. Kitkarenkaat ovat muuta maata yleisempiä pääkaupunkiseudulla (27 %) ja harvinaisempia maaseudulla (4 %). Silti noin kolmella neljästä pääkaupunkiseutulaisistakin autoilijoista on nastat.

”Suomen vaihtelevissa keliolosuhteissa turvallisuus korostuu, ja siksi nastarenkaisiin luotetaan. Ne ovatkin ylivoimaisesti turvallisin valinta. Kitkarenkailla on jäisellä tiellä huomattavasti pidempi jarrutusmatka kuin nastarenkailla. Ruotsin Liikenneviraston vuonna 2010 teettämän tutkimuksen mukaan nastarenkaiden käyttö vähentää talviolosuhteissa kuolemaan johtavia liikenneonnettomuuksia 42 % nastattomiin renkaisiin verrattuna”, kertoo Autorengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora.

Tiukka lainsäädäntö

Suomessa on maailman tiukin nastarenkaiden valmistusta ohjaava lainsäädäntö. ”Liikenneturvallisuutta ja ympäristöystävällisyyttä tehostava nastarenkaita koskeva asetus astuu Suomessa voimaan tämän vuoden heinäkuussa, ja sen myötä uusissa nastarenkaissa arvioidaan olevan jopa neljänneksen pienempi teiden kuluttavuus kuin aiemmissa”, Nuora jatkaa.

Julkaistu: 11.4.2013