Apu

Suomalainen sauna loi nahkansa – Näin upeissa luonnon luomissa puitteissa löylytellään Kuopion, Ähtärin ja Helsingin elämyssaunoissa

Suomalainen sauna loi nahkansa – Näin upeissa luonnon luomissa puitteissa löylytellään Kuopion, Ähtärin ja Helsingin elämyssaunoissa
Samaan aikaan kun pienet hikikopit hiljalleen katoavat yksityisasunnoista, nousee ympäri Suomea toinen toistaan suurellisempia elämyssaunoja.
Julkaistu: 31.12.2021

Suomen Saunaseuran puheenjohtaja Hannu Saintula on aktiivinen yleisten saunojen käyttäjä kotimaassa ja ulkomailla. Hänellä on kokemusta yleisistä saunoista monelta mantereelta.

– Suomalainen tapa saunoa on yksi maailman parhaista, kun ajatellaan saunahuonetta ja saunomiseen liittyvää vesielementtiä, kuten merta, järveä tai jokea. Kokonaisuushan on aivan mahtava, muualla yleisten saunojen yhteydessä on harvoin vettä, puheenjohtaja sanoo.

Saintulan mukaan yleiset saunat vähenivät 1970- ja 80-luvuilla niin, että esimerkiksi Helsingissä on enää kolme vanhanmallista kellarisaunaa jäljellä. Tilalle on noussut Altaan ja Löylyn kaltaisia uusia saunakokonaisuuksia.

– Ei ole olemassa mitään yhtä, oikeaa saunaa. Nämä uudet elämyssaunat, joita nousee nyt suuriin suomalaisiin kaupunkeihin nopeasti, vastaavat erilaiseen tarpeeseen. Nykyihmiset haluavat saunaltaan muutakin kuin vain puhtautta ja lämpöä, Saintula sanoo.

Jarno Viirumäki kokoontuu kaveriporukan kanssa usein saunamaailmoihin. Kuopiolaisen Saanan maisema, tunnelma ja terassi miellyttävät.

Saunoilla on nyt nostetta

Saintulan mukaan yleisillä saunoilla on nyt nostetta, ja entistä nuoremmat – noin 20–40-vuotiaat saunojat – ovat löytäneet uuden saunatarjonnan. Nuoremmat sukupolvet ovat ottaneet saunomisen uudeksi tavaksi viettää vapaa-aikaa.

– Heillä ei ehkä aikaisemmin elämässään ollut aikaa saunoa, mutta nyt he käyvät saunoissa yksin tai yhdessä. Pandemia katkaisi hyvin alkaneen trendin, mutta uskon, että yleisten saunojen uusi tuleminen on suurissa asutuskeskuksissa täysin mahdollista, kun tarjonnassa otetaan huomioon, mitä uudet asiakkaat haluavat.

Saunabuumin lisäksi pääkaupunkiseudulla jyllää avantouintivillitys, Saintula kertoo. Esimerkiksi Espoossa talviuintiseurat ovat jo niin täynnä, etteivät ne pysty ottamaan enää uusia jäseniä, vaikka tulijoita olisi jonokaupalla.

– Naiset ovat erityisesti aktivoituneet tässä, avantouiminen on selvästi muoti-ilmiö.

Haukilahden talviuimarien puheenjohtaja Juha Rantanen kertoi Helsingin Sanomille marraskuun alussa, että harrastuksen suosio on kasvussa. Yhdistyksen uintikertatilastojen mukaan viime lokakuusta tämän vuoden huhtikuuhun kirjattiin 12 700 uintikertaa, kun vuotta aikaisemmin luku oli 9 360.

Saanan iessä aakee Kallavesj, ja saunasta pääsee järveen uimaan.

Saana – Kuopio

Savusaunasta lähtee meidän slogan, Saana on aina lämmin, sanoo toimitusjohtaja Jukka Savolainen Kuopion Saanasta.

Toukokuussa 2019 perustetun Saanan savusaunaan on rakennettu löylytasku, eli kävijä istuu toisessa kerroksessa reilusti kiuaskivien yläpuolella.

– Savusaunan tuoksu on haluttu pitää mietona, sellaisena, että ensimmäistä kertaa savusaunaan tuleva turistikin voi nauttia siitä.

Saana sijaitsee Kallaveden rannalla. Saunoja on kolme: perinteinen sauna, tilaussauna ja päivittäin lämpenevä savusauna. Perinteiseen saunaan on asennettu kosteutusjärjestelmä, jolla voi vaikuttaa saunan tunnelmaan.

Saanassa on kolme uima-allasta, poreallas, 32-asteinen lämpöallas sekä 14 metriä pitkä infinity- eli putousallas. Lisäksi Kallaveteen pääsee suoraan uimaan myös talvella.

Ravintolan yhteydessä toimii kesäisin kaksikerroksinen terassi. Laivalla tai veneellä pääsee suoraan rannassa olevaan vierasvenelaituriin.

Tulevaisuudessa Kuopion Bellanrannan alueelle on tarkoitus rakentaa lukuisia muita palveluja, esimerkiksi hotelli.

Jarno Viirumäki kokoontuu kaveriporukan kanssa usein saunamaailmoihin. Saanan maisema, tunnelma ja terassi miellyttävät.

Facebook- ja Google-arvosteluja – Saana

Palvelu hidasta, ruoassa parantamisen varaa. Hinnat kalliita, laatu ei vastaa hintaa. Paikkana hieno, upeat altaat ja saunat.

– Jenna –

Kävin Saanassa erityisnuoren kanssa elokuun alussa. Saimme osaksemme erityisen hyvää sekä ymmärtäväistä palvelua.

– Seija –

Olipas todella upea paikka. Loistavat näkymät ja todella ystävällinen palvelu. Seuraavalla kerralla mennään ehdottomasti löylyihin. Saunat ovat niin upeat. Kannattaa käydä tutustumassa.

– Marianne –

Löylyn saunassa on harkitun kirveelläveistettyä tunnelmaa.

Löyly – Helsinki

Löylyn savusaunassa poltetaan perinteisesti leppää.

– Savusaunan katto ja seinät ovat savun takia mustat. Niitä ei ole siis värjätty, saunamajuri Matti Markkanen.

Helsingin Jätkäsaaressa sijaitseva, männystä rakennettu Löyly on monelle tuttu. Sen perustivat Jasper Pääkkönen ja Antero Vartia viisi vuotta sitten. Rakennus on arkkitehtonisesti niin merkittävä, että Helsingin kaupunki on suojellut sen. Arkkitehtonisten ratkaisujen takia merimaisemat tosin jäävät ikkunoista vajaiksi.

Löylyn terassilta aukeaa näkymä Suomenlahdelle.

Löylyssä on kolme saunaa: savusauna, yleissauna ja tilaussauna. Viimeksi mainittua lämmittää perinteinen jatkuvalämmitteinen kiuas.

– Yleissaunan kertalämmitteisessä kiukaassa on se hyvä puoli, että sen kiuas on yleensä kestävämpi. Olemme auki seitsemänä päivänä viikossa, se vaatii kiukaalta paljon, Markkanen sanoo.

Markkanen kertoo, että turistit ovat koronarajoitusten jälkeen palanneet Löylyyn, mikä on hyvä asia, sillä kolme viidestä Löylyn asiakkaasta on turisteja.

Saunavuorot ovat kahden tunnin mittaisia. Saunan jälkeen pääsee vilvoittelemaan mereen ympäri vuoden. Kesällä Löylyn vetonaula on iso, merelle avautuva terassi.

– On upeaa, että yleinen sauna on noussut suosioon Suomessa, saunamajuri Markkanen kehuu suomalaisen saunakulttuurin muuttumista.

Löylyn konseptia kehitetään edelleen. Aamusauna on tarjolla asiakkaille jälleen koronatauon jälkeen. Lisäksi asiakkaille on myöhemmin tarkoitus järjestää mahdollisuus joogaan.

Teemu Lehtonen käy Löylyssä parin viikon välein saunomassa ja uimassa. Löyly on Teemun vakiopaikka, koska paikassa on hyvä henki ja kaikki toimii hienosti.

Facebook- ja Google-arvosteluja – Löyly

Kokemus hieno. Ulkoapäin upea. Terassilla lämpimänä päivänä paljon porukkaa, jos olet illalla vielä Helsingissä, varaudu, voi olla porukkaa terassilla. Kannattaa käydä Löylyn katon päällä parvekkeella, josta hienot näkymät. Yksi Helsingin nähtävyyksistä.

– Tuomas –

Parempi paikka saunomiseen ja kaljoitteluun kuin ehkä ruokailuun. Burgerit oli ihan OK, mutta ei mikään erikoinen makuelämys. Tosi kiva paikka terassina, jonka ansiosta neljän tähden kuppila.

– Saara –

Ainutlaatuinen saunakokemus. Merestä pääsi nopeasti normaaliin saunaan tai savusaunaan lämmittelemään. Saunatiloissa tunnelmallinen takkatuli, jonka ääressä oli mukava nauttia olutta. Palvelu oli nopeaa ja ystävällistä. Ruokien ja juomien hintataso oli korkeahko.

– Juha –

Kiulun spassa on tarjolla turvehoitoja.

Kiulu – Ähtäri

Ulkosaunassa on panoraamaikkuna järvimaisemaan, ja ovesta pääsee suoraan järveen uimaan. Saunaan voi tulla vaikka veneellä, sillä on ihan oma satamansa.

– Tunnelma saunassa on hämyisä, mutta järveltä tulee valoa ja avaruutta, kertoo Kari Vainio kesällä 2020 avatusta Kiulusta, Ähtärin eläinpuiston naapurista.

Kiulussa on kaksi saunaa. Isompi on suunniteltu 20 hengelle, ulkosaunaan mahtuu kymmenen. Värit ovat tummia. Saunojen pinnat ja lauteet ovat mustaksi käsiteltyä puuta.

Kiulu sijaitsee Ähtärin eläinpuiston naapurissa.

Ulkosaunassa lauteet ovat yhdessä tasossa, ja kiuas on rakennettu lattiatason alle. Kiukaassa on kiviä paljon, mikä mahdollistaa lempeämmätkin löylyt. Ilmanvaihtoonkin on kiinnitetty erityistä huomiota.

Saunojen yhteydessä on paitsi 230-paikkainen terassi ja 70-paikkainen ravintola myös spa, joka tarjoaa turvehoitoja.

Kiulu on kehittelemässä saunan yhteyteen majoituspalveluita sekä uusia erityissaunoja aivan järven rantaan.

Kiulussa on kaksi saunaa. Isompi on suunniteltu 20 hengelle, ulkosaunaan mahtuu kymmenen.

Facebook- ja Google-arvosteluja – Kiulu

Yritimme uudemman kerran antaa Kiululle mahdollisuuden, mutta ei se tälläkään kertaa millään lailla vastannut odotuksia. Olimme 19.30 tiskillä ja meille ei enää ruokaa tarjoiltu. Muualla maailmassa tähän aikaan alkaa vasta illallisaika. Lähdimme sitten kotia, ja näytti kääntyvän moni muukin. Nyt vähä bisnessilmää kehiin, Kiulu on varmasti alueen kauneimpia maisemia.

– Viivi –

Olipas todella upea paikka. Loistavat näkymät ja todella ystävällinen palvelu. Seuraavalla kerralla mennään ehdottomasti löylyihin. Saunat ovat niin upeat. Kannattaa käydä tutustumassa.

– Marianne –

Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva Allas Sea Pool houkuttelee keskeisellä sijainnillaan. Altaalla voi uida lämpimässä vedessä, mutta myös kylmään meriveteen pääsee ympäri vuoden.

Allas Sea Pool – Helsinki

Kolme saunaa, joista jokaisesta on eri maisemanäköala Katajanokalle, Olympiaterminaaliin ja merelle. Saunassa istuen voi siis katsella, kun matkustajalaivat lipuvat satamaan tai lähtevät kohti aavaa merta.

Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva Allas Sea Pool houkuttelee kävijöitä erityisesti monipuolisilla altaillaan ja keskeisellä sijainnillaan. Allas avattiin syyskuussa 2016, ja sen päärakennus valmistui vuonna 2017.

Altaan saunat ovat hyvin perinteisiä. Suunnitteluvaiheessa sovitun neliömäärän vuoksi on päädytty miesten ja naisten omiin saunoihin sekä yhteissaunaan.

Altaalla voi uida lämpimässä vedessä, mutta myös kylmään meriveteen pääsee ympäri vuoden.

Allas Sea Poolissa on kahvila ja ravintola, ja sen lavalla järjestetään säännöllisesti kotimaisten artistien keikkoja.

– Haluamme kehittää erityisesti vilvoittelupuolta. Lisäksi olemme remontoineet naisten pukuhuoneen viihtyisämmäksi. Tarkoitus on saada tämä entistä toimivammaksi, sanoo Allas Sea Poolin hankekehitysjohtaja Petteri Lautso.

Altaan saunat ovat hyvin perinteisiä.

Facebook- ja Google-arvosteluja – Allas Sea Pool

Puitteiden puolesta voin suositella paikkaa, asiakaspalvelun puolesta en. Henkilökunta käyttäytyy tökerösti. Eivät millään suostuneet pidentämään lippujen voimassaoloaikaa, vaikka yritin olla sopuisa ja ymmärtää heitä. Toki, jos heidän mielestään näin tehdään bisnestä, että lippujen voimassaoloaikaa ei tarvitse pidentää, niin miksi ihmeessä näkisin tai kokisin syytä tulla enää asiakkaaksi ja ostaa heidän baaristaan jotakin juotavaa ja suositella myös ystäville. Vaikka koronapandemia onkin koetellut heitä, niin on se koetellut myös meitä tavallisia tallaajia.

– Alvar –

Allas Sea Pool sijaitsee Kauppatorin kupeessa.

Kommentoi »