Apu

Sudenkorennot ovat huippupetoja – Säätelevät hyttysten ja muiden hyönteisten määrää – Tutkimus

Suomalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että tytönkorennot söivät kesän aikana yhden lammen alueelta noin 700 000 sääskeä.
Kuvat Kari Kaunisto

Ilmassa sinkoilevat sudenkorennot ovat ahnaita saalistajia. Turun yliopiston johtamassa tutkimuksessa kävi ilmi, että tulitikun mittaiset tytönkorennot söivät kesän aikana yhden lammen alueelta noin 700 000 sääskeä.

Tutkimus tehtiin yhdistämällä erilaisia tieteen menetelmiä uudella tavalla. Korentomäärien jäljille päästiin merkitsemällä numerosarjoja korentojen siipiin, vapauttamalla ne ja pyytämällä uudestaan.

Saalismääriä arvioitiin peittämällä tiettyjä alueita telttamaisilla kuoriutumispyydyksillä ja laskemalla niihin kertyvien hyönteisten määriä. Saalislajit selvitettiin korentojen ulosteista.

Sudenkorennot ovat hyönteismaailman huippupetoja, ja niiden uskotaan säätelevän monien muiden hyönteislajien määriä. Tutkittujen tytönkorentojen herkkua olivat surviaissääsket.

Suomessa on kaikkiaan 62 sudenkorentolajia, joista tutkijat seurasivat neljää: okatytönkorento, keihästytönkorento, kuutytönkorento sekä sirotytönkorento.

Tutkimus auttaa ymmärtämään luonnon ravintoverkkojen toimintaa. Se on erityisen tärkeää nyt, kun luonto köyhtyy kiihtyvää vauhtia ja esimerkiksi hyönteiskantoja uhkaa romahdus.

Okatytönkorentonaaras syömässä Dasytes plumbeus -kovakuoriaista.

”Millä liikun sitten, kun olen aikuinen?”

"Autoalalla tapahtuu paljon kehitystyötä. Tarkasti on mahdotonta tietää, miltä liikennevälineet tulevaisuudessa näyttävät.

Todennäköisesti, millä ikinä liikutkin maalla, merellä tai ilmassa, laitteessa on sähkömoottori ja paljon teknisiä vimpaimia.

Vimpaimet ovat matkustajien viihdykkeeksi ja tekevät ajoneuvoista hyvin turvallisia.

Saattaa olla, että kuskina toimiikin ihmisen sijasta kone. Jopa henkilökohtainen ilmailu eli lentäminen voi olla mahdollista!"

Apu juniorin tiedekysymys

  • Kysyjä: Mila, 10
  • Vastaaja: Oscar Nissin, innovaatiojohtaja, Metropolia ammattikorkeakoulu

Julkaistu: 25.3.2020
Kommentoi »