Sudenkorennot ovat huippupetoja – Säätelevät hyttysten ja muiden hyönteisten määrää – Tutkimus
Puheenaiheet
Sudenkorennot ovat huippupetoja – Säätelevät hyttysten ja muiden hyönteisten määrää – Tutkimus
Suomalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että tytönkorennot söivät kesän aikana yhden lammen alueelta noin 700 000 sääskeä.
25.3.2020
 |
Apu

Ilmassa sinkoilevat sudenkorennot ovat ahnaita saalistajia. Turun yliopiston johtamassa tutkimuksessa kävi ilmi, että tulitikun mittaiset tytönkorennot söivät kesän aikana yhden lammen alueelta noin 700 000 sääskeä.

Tutkimus tehtiin yhdistämällä erilaisia tieteen menetelmiä uudella tavalla. Korentomäärien jäljille päästiin merkitsemällä numerosarjoja korentojen siipiin, vapauttamalla ne ja pyytämällä uudestaan.

Saalismääriä arvioitiin peittämällä tiettyjä alueita telttamaisilla kuoriutumispyydyksillä ja laskemalla niihin kertyvien hyönteisten määriä. Saalislajit selvitettiin korentojen ulosteista.

Sudenkorennot ovat hyönteismaailman huippupetoja, ja niiden uskotaan säätelevän monien muiden hyönteislajien määriä. Tutkittujen tytönkorentojen herkkua olivat surviaissääsket.

Suomessa on kaikkiaan 62 sudenkorentolajia, joista tutkijat seurasivat neljää: okatytönkorento, keihästytönkorento, kuutytönkorento sekä sirotytönkorento.

Tutkimus auttaa ymmärtämään luonnon ravintoverkkojen toimintaa. Se on erityisen tärkeää nyt, kun luonto köyhtyy kiihtyvää vauhtia ja esimerkiksi hyönteiskantoja uhkaa romahdus.

Okatytönkorentonaaras syömässä Dasytes plumbeus -kovakuoriaista.

Kommentoi »