"Stubbista oli päätetty tehdä presidentti jo vuonna 2003"
Puheenaiheet
"Stubbista oli päätetty tehdä presidentti jo vuonna 2003"
Vuonna 2003 Imagen toimitus sai tiedon, että Alexander Stubbista leivotaan Suomen presidenttiä. Kuka oli tämä komission puheenjohtajan tuntematon, suomalainen poliittinen neuvonantaja, jolle povattiin uraa Suomen politiikassa?
3.3.2015
 |
Image

Kaarina Hazardin kirjoittama juttu Stubbista, Alex kävi täällä (6/2003), oli Imagenkin mittapuilla yllättävä. Juttu alkaa: EU-asiantuntija, tohtori Alexander Stubb. Nököhampainen nuorukainen, muistuttaa ilahtunutta oravaa. Tuttu Hesarin kolumnien kuvista. Ei muusta.

Imagen silloinen vieraileva päätoimittaja Jyrki Lehtola kertoo, että jutun taustalla oli Etelä-Helsingissä kiertänyt sähköposti, jossa tietyt henkilöt olivat päättäneet tehdä Stubbista presidentin.

”Melkein onnistuivat”, Lehtola sanoo.

”Kaarina Hazard toi Stubb-tekstinsä, jolle nauroin niin, että se meni editoimatta lehteen, mikä hieman hämmensi Kaarinaa, joka luuli lähettäneensä alustavat muistiinpanot, ei valmista juttua”, Lehtola kertoo.

Imagella on ollut oma roolinsa presidenttipelissä. Lehti oli ensimmäinen, joka teki Martti Ahtisaaresta haastattelun vuoden 1994 presidentinvaalien alla. Suuri valkoinen toivo (1/1993) kertoi gallupkärkeen nousseesta diplomaatista, joka tuli kotimaan politiikan ulkopuolelta. Päätoimittaja Jaakko Tapaninen lensi New Yorkiin haastattelemaan Ahtisaarta kaksi viikkoa ennen kuin tämä ilmoitti lähtevänsä presidenttikisaan.

Vahva kannanotto nähtiin viime presidentinvaaleissa. Vuoden 2011 syksyllä, hyvissä ajoin ennen seuraavan kevään vaaleja, Image teki kansijutun Pekka Haavistosta. Kansiotsikko oli kannanotto: Herra Presidentti (10/2011). Päätoimittaja Mikko Nummisen juttu loi osaltaan Haavisto-ilmiötä. Nummisen mukaan kansi ja haastattelu olivat tietoinen kannanotto Haaviston puolesta.

Imagen poliitikkohaastatteluilla on pitkä perinne. Vuonna 1989 Kaj Kalin haastatteli tuoretta kulttuuriministeri Anna-Liisa Kasurista. Jo haastattelua tehtäessä tuli selväksi, että Kasurinen ei osannut puhua kulttuurista, eikä ymmärtänyt sitä. Jutussa Kasurisen vastaukset oli kirjattu sellaisenaan, epäröintiä ja taukoja myöten.

Juttu lähetettiin tarkistettavaksi opetusministeriöön, jossa se kirjoitettiin uudelleen. Ministeriöstä uhkailtiin lehteä ja Designmuseota, jonka intendettinä Kaj Kalin tuolloin työskenteli. Kasurisen haastattelu julkaistiin sellaisenaan. Helsingin Sanomien kulttuuritoimitus paheksui Imagea, joka ei kunnioittanut kulttuuriministeriä. Myös Paavo Lipponen ärähti.

Imagen poliitikkohaastattelut ovat tarjonneet syviä analyyseja ja kepeitä skandaaleja. Iltapäivälehtiä on ruokkinut esimerkiksi Rosa Meriläinen (4/2004), joka kertoi käyttäneensä kannabista. Kohun aiheutti myös ohjaaja Olli Saarela, joka uhkasi vetää Eero Heinäluomaa turpaan (8/2006). Pitkään Image puki politiikot kanteen: Jutta Urpilainen ruiskupiikkeineen (4/2009) ja Arja Alho Pulp Fictionin Uma Thurmanina (9/1998) olivat itsessään uutisia. Kuvien sarja alkoi Suomi-palkinnoista, joissa Riitta Uosukainen puettiin vapaudenpatsaaksi (6/1996).

Kommentoi »