
Pidätkö chilikastikkeista? Loppu häämöttää jopa kokonaisille tuoteryhmille
Chilipaprikat sietävät korkeita lämpötiloja, mutta niilläkin on rajansa.
Alkuperäisen englanninkielisen The Atlanticin jutun voit lukea tästä linkistä.
Monien Sriracha-kastikkeen ystävien elämästä meni maku jo yli vuosi sitten. Pula punaisista jalapenoista – tunnetun tulisen chilikastikkeen tärkeimmästä ainesosasta – on pahentunut, mikä näkyy erityisesti maustekastikkeen supersuosittua versiota valmistavan Huy Fong Foodsin toiminnassa. Ruokakaupat ovat asettaneet asiakkaille ostorajoituksia. Kastikepulloja myydään eBayssa, Craigslistissä ja Amazonissa silmiä kirvelevin hinnoin, jopa yli 50 dollarilla (noin 45 eurolla). Jotkut amerikkalaiset kaipaavat seuraavaa makusatsiaan niin epätoivoisesti, että he ovat alkaneet pihistää kastiketta lähiravintoloista.
Pula johtuu suurelta osin Huy Fongin hauraasta toimitusketjusta. Punaiset jalapenot, jotka antavat kastikkeelle sen sitrusmaisen, makean tulisuuden, ovat herkkiä lämpötilan suhteen ja ne poimitaan yleensä työläästi käsin. Huomattava osa chilipaprikoista kasvaa erityisen kuivilla alueilla Meksikon pohjoisosissa, missä monia peltoja kastellaan Colorado-joen vedellä, joka on niin ikään hupeneva ja erittäin kiistanalainen luonnonvara. Asiantuntijoiden mukaan tämä kaikki on vain esimakua tulevasta ennen ilmaston lopullista iskua: Meksikoa viime vuosina kurittanut kuivuus on huventanut vesivaroja niin paljon, että vettä ei monin paikoin riitä edes maatalouden käyttöön.
