Voisinko minäkin tappaa? Hannu Lauerma ja Sami Kuusela pohtivat pahuutta ja sotilaan mieltä äänikirjassa
Sotilaan mieli
Voisinko minäkin tappaa? Hannu Lauerma ja Sami Kuusela pohtivat pahuutta ja sotilaan mieltä äänikirjassa
Sami Kuusela pohtii, miten hän toimisi sodassa. "Olen ollut varma, että kieltäytyisin tappamasta, jos käteeni annettaisiin ase ja ihmisiä armoilleni. Luuloni on ollut todennäköisesti väärä", hän toteaa keskusteltuaan pahuuteen perehtyneen vankilapsykiatrin ja Apu-lehden kolumnistin Hannu Lauerman kanssa. Kaksikko on nyt tehnyt aiheesta äänikirjan.
2Kommenttia
Julkaistu 2.12.2022
Apu

Kun sota Ukrainassa alkoi, moni mietti, mitä itse tekisi, jos joutuisi rintamalle. Niin pohdin minäkin. Miten toimisin, jos olisin vaikkapa venäläinen sotilas, joka pakotettaisiin hyökkäämään naapurin kimppuun.

Tarinat menneistä sodista ovat täynnä rohkeita miehiä, jotka tappavat puolustaessaan omaa maataan. Satoja venäläisiä ampunut Simo Häyhä on suuri sankari. Mutta kukaan ei muistele niitä miehiä tai naisia, jotka murhasivat siviilejä tai olivat muuten raukkamaisia. Ymmärrystä ei hirviöille heru.

Silti historia ja tutkimukset osoittavat, että jos olosuhteet ovat oikeat, kenestä tahansa meistä voi tulla julma joukkomurhaaja.

Natsi-Saksassa juutalaisia teloittivat epäpoliittiset perheenisät ja jatkosodassa suomalaisten sotavankileireillä venäläiset olivat pelkkiä “ihmishaamuja, vailla elämäntahtoa”, joiden vain annettiin kuolla. Kolmannes vangeista kuoli tai tapettiin. Vankiensa kohtelussa Suomi vertautui Natsi-Saksaan ja Neuvostoliittoon, eikä sivistyneisiin länsimaihin kuten Yhdysvaltoihin tai Britanniaan.

"Useimmat ihmiset kuvittelevat, että he pystyvät vastustamaan joukon voimaa."
Hannu Lauerma

Pahuus kiehtoo, ja olenkin siksi lapsesta asti pohtinut, kykenisinkö minä äärimmäiseen julmuuteen. Olen ollut varma, että kieltäytyisin tappamasta, jos käteeni annettaisiin ase ja ihmisiä armoilleni. Luuloni on ollut todennäköisesti väärä, totesi pahuuteen perehtynyt vankilapsykiatri ja Apu-lehden kolumnisti Hannu Lauerma, kun tapasin hänet hetki sitten.

– Useimmat ihmiset kuvittelevat, että he pystyvät vastustamaan joukon voimaa, Lauerma kertoi kun haastattelin häntä dokumentaarista äänikirjaani varten.

– Ihminen on laumaeläin ja seuraa johtajaa.

Löydät audiodokumentin täältä

Jokaisen on tärkeää kohdata oma pahuutensa. Koska vain myöntämällä tosiasiat, voimme estää kauheuksia tapahtumasta. Kun tajuamme, että kansanmurhia suorittavat aivan tavalliset ja arkisin kiltit ihmiset ja hirmutöiden takana on aina joku järkevältä kuulostava perustelu, voimme toimia rauhan puolesta.

2 kommenttia