Tuulilasi

Sopimukseton Brexit vavisuttaisi koko Euroopan autoteollisuutta - miljardien tappiot

Sopimukseton Brexit vavisuttaisi koko Euroopan autoteollisuutta - miljardien tappiot
Jos sopimukseton Brexit astuu voimaan 31.10.2019, on se valtava takaisku niin brittiläiselle kuin eurooppalaiselle autoteollisuudelle.
Julkaistu: 23.9.2019

Eurooppalaiset autonvalmistajat ovat varoittaneet, että sopimukseton Brexit tulisi autoteollisuudelle erittäin kalliiksi. Se tarkoittaisi käytännössä autoteollisuuden täysstoppia. Jokainen seisauksissa oleva minuutti maksaisi pelkästään Isossa-Britanniassa noin 56 000 euroa minuutilta. Tunnissa se tekisi jo 3,3 miljoonaa euroa, päivässä melkein 80 miljoonaa.

Nissanin tehtaat Sunderlandissa Isossa-Britanniassa kokisivat ison iskun Brexitin iskiessä. Tehtaalla valmistetaan mm. kaikki Suomeen tuotavat Nissan Qashqait.

"Ison-Britannian lähtö EU:sta ilman sopimusta käynnistäisi valtavan muutoksen kauppaolosuhteissa, sillä yli miljardeja maksavat tariffit rajoittaisivat kuluttajien valinnanmahdollisuuksia kummankin puolen kanaalia", kirjoittivat Eurooppalaisen autoteollisuuden etujärjestö ACEA ja alihankkijoiden etujärjestö CLEPA tiedotteessaan.

Nykyaikainen autoteollisuus toimii niin sanotulla "just in time" -periaatteella, jossa jokainen autonvalmistukseen tarvittava osa tulee tehtaalle juuri oikeaan aikaan. Tehtaat eivät halua pitää isoja varastoja, sillä se tulisi kalliiksi. Tällainen "just in time" -ketju on kuitenkin erittäin herkkä erilaisille häiriöille. Sopimukseton Brexit käytännössä katkaisisi osien tuonnin Brittein saarille siihen paikkaan. Näin ollen uusia autojen tuotanto loppuisi jo ensimmäisen päivän aikana Brexitin voimaantulon jälkeen.

Sopimukseton Brexit olisi toisin sanoen valtava uhka Britannian autoteollisuuden työpaikoille, sillä tehtaiden on melkein mahdoton toimia tämän jälkeen. Iso-Britannia on myös tärkeä markkina-alue mannereurooppalaisille valmistajajille, ja myös näille Brexit toisi ison loven jo ennestään huonoon markkinatilanteeseen.

1 kommentti