SM-liiga käyntiin koronan ehdoilla: "Tyhjille katsomoille pelaamista liigaseurojen talous ei kestä"
Puheenaiheet
SM-liiga käyntiin koronan ehdoilla: "Tyhjille katsomoille pelaamista liigaseurojen talous ei kestä"
SM-liigassa aiotaan pitää huoli siitä, että kausi saadaan pelattua läpi. – Vajaan katsomokapasiteetin kanssa pärjätään, mutta useampaa tyhjille katsomoille pelattua otteluita seurojen talous ei kestä, sanoo puheenjohtaja Heikki Hiltunen.
Julkaistu 1.10.2020
Apu

Jääkiekon SM-liiga alkaa torstaina 1. lokakuuta. Otsikoissa ovat olleet muutaman joukkueen tartuntaryppäät ja kysymykset siitä, miksi koronavirus on levinnyt niin nopeasti isolle joukolle pelaajia. Liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen ei ole silti huolissaan kauden läpiviemisestä.

– Kausi keskeytettiin keväällä ennen pudotuspelejä heti, kun epidemian vakavuus alkoi paljastua. Olemme tehneet kesästä asti tiivistä yhteistyötä aluehallintovirastojen, infektiolääkärien ja seurojen kanssa. Olemme suunnitelleet varotoimet niin, että ottelut pääsevät käyntiin ja ihmisten on turvallista tulla niitä katsomaan, Hiltunen sanoo.

Täysin normaalista tilanteesta ei toki voi puhua. Halleihin saa ottaa niiden kapasiteetista riippuen 50–60 prosenttia tavallisesta maksimimäärästä katsojia. Joukkueiden ja muun henkilökunnan reitit tapahtuman aikana on tarkasti eristetty toisistaan.

Periaatteessa jäähallit ovat helppoja tiloja huolehtia koronan vaatimista varotoimista. Niissä katsojat voidaan ohjata sisään useasta eri ovesta, koulutettu järjestyshenkilökunta valvoo kulkua ja paikoille asettumista. Ihmiset voidaan myös pitää istumassa omassa seurueessaan.

Hiltunen toivoo yleisöltä myös omaa harkintaa ja terveen järjen käyttöä.

– Tullaan ajoissa, muistetaan turvavälit, ei tungeksita jonoissa ja käytetään mieluusti maskia, Hiltunen vetoaa.

"Tämä on ammattiurheilua ja satojen ihmisten elinkeino"

Joukkueiden herkkyys joukkoaltistumisille pätee periaatteessa myös tavalliseen flunssaan tai vatsatautiin. Jääkiekkojoukkueissa ollaan tiiviisti kontaktissa jäällä, vaihtoaitioissa, pukukopissa ja bussimatkoilla. Täysivauhtiseen kiekko-otteluun ei voi mennä harjoittelematta, jos jäältä aikoo selvitä ehjänä pois.

Suurin osa Mikkelin Jukurien ja HPK:n tartunnan saaneista pelaajista oli A-nuoria, jotka viettävät myös vapaa-aikaa yhdessä enemmän kuin elämässään vakiintuneet ammattipelaajat.

– Niistäkin tapahtumista on otettu opiksi. Tämä ei ole pelkkää peliä, vaan liiga on 150 miljoonan euron liikevaihdolla toimiva yritys ja satojen ihmisten elinkeino. Me emme anna sen kaatua, Heikki Hiltunen sanoo.

Liiga-avaus:

Torstai 1.10.

  • HPK–Kärpät

Pe 2.10.

  • Ässät–TPS
  • Ilves–SaiPa
  • JYP–HIFK
  • KalPa–Jukurit
  • Pelicans–Sport
  • Lukko–Tappara

Kommentoi »