Mondo

Skotlannin löydöt: hotellit, ravintolat, tislaamot ja luontokohteet

Skotlannin löydöt: hotellit, ravintolat, tislaamot ja luontokohteet
Näissä paikoissa kannattaa käydä Skotlannin-kierroksella.

1. Löytöretkeilijän Loch Assynt

Loch Ness on Skotlannin järvistä kuuluisin, mutta mahtavimmat järvet löytyvät syrjäseuduilta. Yksi hienoimpia on Pohjois-Skotlannissa sijaitseva Loch Assynt, jonka peilikirkkaaseen pintaan heijastuvat komeat kukkulat ja historiaa huokuvat Ardvreckin linnanrauniot. Samalla kannattaa käydä katsomassa myös Achmelvichin kuvankaunis rantapoukama sekä Suilvenin pyörökärkinen huippu, joka on yksi Skotlannin kuvatuimmista kukkuloista.

2. Ginikierros Speysidessä

Speyside on Skotlannin tärkein viskialue, jolla toimii noin puolet maailman mallasviskien tuottajista. Nyt alueella voi tutustua myös ginin tislaamiseen. Balmenach, yksi Speysiden vanhimmista viskintekijöistä valmistaa huippusuosittua Caorunn Giniä ja järjestää vuonna 1824 avatussa tislaamossaan ginikierroksia (12 euroa). Varaa kierros ennakkoon.

Balmenachin viskitislaamossa tehdään myös Caorunn-giniä, jota on maustettu muun muassa Skotlannin kansallissymbolilla kanervalla.

3. Bothyt, patikoijan lepopaikat

Skotlanti on patikoijan paratiisi – ei vain maisemiensa vaan myös levähdyspaikkojensa ansiosta. Bothyt ovat entisiä työläismökkejä, joihin voi piipahtaa maksutta. Shenavallin mökki Luoteis-Skotlannissa on hyvä tukikohta An Teallachin kukkulalle kiivetessä. Peannameanachin mökki taas sijaitsee länsirannikolla, lähellä kuvauksellista Mallaigin kalastajakylää. Varustustaso on alkeellinen: mökeistä löytyy yleensä tulisija ja vettä, mutta kahvinkeittovälineet ja makuupussi pitää tuoda itse.

4. Merilevähoitoja ja keijukaisten altaita

Jos haluat yhdistää kylpyläloman ja mieleenpainuvat maisemat, ota suunnaksi Portavadien kylpylähotelli. Sen ulkoaltaasta aukeaa näkymä kohti Firth of Clyden poukamaa ja Arran-saaren kukkuloita. Se on myös hyvä aloituspiste Islayn, Juran ja Arranin viskisaarten kiertämiselle. Kylpylässä voi nauttia Hebridien hellivästä merilevästä spa-hoidoissa. Jos luksuskylpylä ei houkuta, ilmainen vaihtoehto ovat Isle of Skyen luonnonaltaat, joita kutsutaan Fairy Pooleiksi.

5. Kulinarismia hotelliravintolassa

Pohjois-Skotlannissa ravintoloiden äyriäiset ja kalat tuodaan suoraan merenpoukamia koluavilta kalastusaluksilta, minkä ansiosta pubiannoksetkin ovat usein ikimuistoisia. Nautiskelijan valinta on merenherkuillaan legendaarisen maineen saavuttanut Kylesku-hotellin ravintola.

Kylesku Hotel tunnetaan kala- ja äyriäisruokien lisäksi upeista maisemista.
Julkaistu: 12.8.2018
Kommentoi »