Tuulilasi

Skoda tekee liian hyviä autoja – syö VW:n leivästä ja nauttii eduista

2


Skoda tekee liian hyviä autoja – syö VW:n leivästä ja nauttii eduista

Skoda möi viime vuonna yli miljoona autoa, ja tshekkimerkin katteet ovat huomattavasti emoyhtiötään parempia. Nyt tähän saattaa tulla stoppi.
Teksti Max Lange
Kuvat Kuvakaappaus / Skoda

Skodalla pyyhkii tällä hetkellä paremmin kuin koskaan. Merkin mallisto on tuore, sillä volyymimallit Octavia, Fabia ja Superb ovat uudistuneet hiljattain. Tshekkiläiset ovat päässeet hyötymään myös VW:n investoinneista esim. MQB-pohjarakenteeseen ja koottoriteknologiaan.

VW puolestaan joutuu toistaiseksi kärvistelemään kovien investointiensa takia, eikä myynti ole aivan samanlaisessa kasvuvauhdissa kuin Skodalla. Myös VW:n kate on huomattavasti heikompi kuin Skodalla, kertoo Automotive News Europe.

Skodan voimakas lento saattaa kuitenkin päättyä lähitulevaisuudessa, koska VW:n johdossa on tapahtunut viime aikoina merkittäviä muutoksia. Vanha johtaja Ferdinand Piëch suosi konsernin sisäistä kilvoittelua, mikä mahdollisti mm. Skodan nykyisen menestyksen.

Analyytikot pelkäävät nyt, että Skodan menestystä ei katsota hyvällä Wolfsburgissa. Valtaa halutaan keskittää enemmän Saksaan, jolloin Skodan nykyinen toimintamalli ei välttämättä ole enää mahdollinen.

Eräs autoteollisuuden sisäpiiriläinen on kertonut Automotive News Europelle, että Wolfsburgissa Skoda nähdään VW brändin kilpailijana. Skodalla reagoidaan ja ajatellaan myös nopeammin erilaisiin muutoksiin kuin Volkswagenilla, jossa ollaan hitaita ja vanhanaikaisia.

VW:lla ollaan myös katkeria, että Skoda on päässyt poimimaan kermat kakun päältä, ja hyödyntämään MQB:tä sekä konsernin muita uusimpia teknisiä ratkaisuja ilman sen suurempia investointikuluja. Esimerkiksi Skodan mallistosta isompi osa malleista perustuu jo MQB:hen kuin VW:lla.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 6.7.2015