Tuulilasi

Skoda Superb: Entistäkin venyneempi

1


Skoda Superb: Entistäkin venyneempi

Skodan lippulaivan Superbin kolmas sukupolvi paljastettiin automedialle Prahassa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa. Tuulilasi oli luonnollisesti paikalla.
Teksti Jussi Saarinen
Kuvat Skoda

Uutta isoa Skodaa tiedettiin jo odottaa, olihan edeltäjä ehtinyt jo seitsemän vuoden ikään ja (varsin myöhään tehdystä) kasvojenkohennuksestakin oli vierähtänyt parisen vuotta. Mitä kilpailijoiden – merkittävimpinä niistä juuri uusiutuneet Ford Mondeo ja VW Passat – sitten on lupa pelätä?

Superb pohjautuu nyt samalle MQB-perusrakenteelle kuin pikkuveljensä Octavia. Edeltäjään nähden Superb on kasvanut ennen kaikkea akseliväliltään. Auto on myös aiempaa kymmeniä kiloja kevyempi.

Päällepäin ehkä oleellisin muutos on se, että viistoperämallin kaksiosainen Twindoor-takaluukku on vaihdettu perinteiseen isoon luukkuun. Näin auton perämuotoilusta on voitu tehdä selvästi aiempaa tasapainoisempi. Valtava tavaratila on kasvanut vielä entisestäänkin. 

Venynyt akseliväli lupailee entistäkin hulppeampia sisä- ja etenkin takapolvitiloja. Viimeksi mainittuhan on ollut Superbin tavaramerkki jo vuonna 2001 esitellystä ensimallista lähtien. Pikainen vilkaisu ohjaamoon paljasti, että uutuus täyttää edelleen pidempienkin matkustajien vaatimukset.

Uusi rakenne tuo mukanaan myös tuoreet, Octaviasta sekä muista VW-konsernin malleista tutut moottorit, jotka ovat kaikki nelisylinterisiä ja tietenkin turboahdettuja. Bensakoneilla on tilavuutta 1,4–2,0 litraa (125–280 hv) ja dieseleillä 1,6–2,0 litraa (120–190 hv).

Moottorien jatkeena häärii tuttuun tapaan kuusinopeuksisia manuaali- tai kaksoiskytkinvaihteistoja. Myös neliveto kuuluu entiseen tapaan vaihtoehtojen joukkoon. Superbiin saa nyt myös säädettävän iskuvaimennuksen ynnä lukuisia moderneja sähköisiä turvavarusteita.

Uuden Superbin hinnat julkistetaan Suomessa kesäkuussa. Varsinainen lanseeraus meillä tapahtuu syyskuussa, jolloin valikoima kattaa sekä nyt nähdyn viistoperäisen Liftbackin että piakkoin esiteltävän farkkumalli Combin. Viimeksi mainitusta odotetaan edelleen selvästi myydyintä Superbia.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin. 

Julkaistu: 17.2.2015