Singapore - Aasian makuja avaruusajan kulisseissa

Singapore - Aasian makuja avaruusajan kulisseissa
Piskuinen Singapore on poikkeuksellisen siisti, vihreä ja vauras Aasian maa. Sen huikeat pilvenpiirtäjät vievät tulevaisuuteen, kun taas värikkäillä ruokatoreilla voi tutustua Aasian ikivanhoihin makuperinteisiin.
Julkaistu: 28.9.2019

Singaporen lämpö ja kosteus tuntuvat iholla ja saavat haikailemaan ohutta hellemekkoa. Päiväntasaajalla kun ollaan, vuodenaikoja ei ole. Mittarin elohopeapylväs on takertunut tiukasti 30 asteeseen, ja nopeasti ohimenevät sadekuurot ovat päivittäisiä.

Suurkaupungin vihreys yllättää. Malakan niemimaan eteläkärjen saarivaltio on aikoinaan ollut pelkkää viidakkoa. Täällä kaikki kasvaa kohisten. Paikalliset sanovatkin, että jos työnnät luudanvarren tänään maahan, se kukkii huomenna.

Kaupungilla liikkuessa aivot pitää ruuvata vasemmanpuoleiselle liikenteelle. Liikenteen rauhallisuutta Tampereen kokoisessa, mutta yli 5 miljoonan asukkaan maassa selittää ainakin autojen korkea hinta.

Toinen syy on toimiva joukkoliikenne. Siitä nauttii matkailijakin kaupungissa, jossa ei juuri törmää voroihin. Muutenkin kaikki sujuu, jopa vesijohtovesi on juomakelpoista.

Kaikki näyttää uudelta, eikä se ole harhaa – vuonna 1965 itsenäistynyt Singapore on kehittynyt vauhdilla kalastajakylästä Kaakkois-Aasian kaupankäynnin keskukseksi.

Arkkitehdit ovat panneet parastaan modernin kaupungin luomisessa. Aloitan tutustumisen Suntec City -kompleksista, joka koostuu kongressikeskuksesta, hotellista ja ostoskeskuksesta.

Keskellä suihkuaa Vaurauden lähde, neljällä jalalla seisova valtava teräsrinkula. Opastaulu kertoo, mitkä rituaalit tulee suorittaa, jotta onni on myötä ja lompakko lihoo.

Pilvenpiirtäjien ohella katukuvaan mahtuu niin brittien siirtomaa-arkkitehtuuria kuin 1800-luvun kiinalaisia kauppiastaloja. Chinatownin tunnistaa punaisista paperivarjostimista katujen yllä, Intia-korttelin suitsukkeen tuoksusta ja arabikorttelin upeasta moskeijasta.

Läheinen Sentosan saari on monipuolinen lomailukeskus. Hiekkarantojen lisäksi aikaa voi viettää merimuseossa, vesi-, perhos- tai seikkailupuistossa.

Legendaarisen Raffles-hotellin baarimestari Ngiam Tong Boon kehitteli vuonna 1915 elämänsä cocktailin, ja Singapore Slingistä tuli maailmankuulu. Juoman syntysijoilla nautittuna laskussa on turistilisä. Ananakselta, kirsikalta, giniltä ja likööreiltä maistuvasta vaaleanpunaisesta drinkistä saa pulittaa yli 20 euroa.

Rafflesin brunssia on kehuttu, mutta kurkistan mieluummin kadun toisella puolella sijaitsevan Chijmesin, entisen katolisen luostarikoulun, sisäpihalle. Täällä tyylikkäät ravintolat tarjoavat eri maailmankolkista juontuvia herkkupalojaan.

Opin nopeasti tulkitsemaaan ravintolalaskua: plusmerkit loppusumman perässä kertovat erilaisista lisistä. Palvelumaksu on yleensä kymmenen ja vero seitsemän prosentin luokkaa.

Orkidea on Singaporen kansalliskukka, ja samaa nimeä kantaa myös pääostoskatu Orchard Road. Täällä vaaterekkejä hipelöivät Kaakkois-Aasian kauniit ja varakkaat. Kaikki muodin huippunimet ovat edustettuina, ja prameiden ostoskeskusten ilmastoidussa tiloissa on mukava viettää aikaa varsinkin, jos trooppinen sadekuuro yllättää.

Nähtävyyksien katselun lisäksi ajan saa kulumaan upeissa ostoskeskuksissa, esimerkiksi Marina Bay Sandsin alueella.

Maantäyttöalueelle noussut Marina Bay Sands on kasvattanut ahdasta keskustaa. 55-kerroksinen, kolmesta hotellitornista ja niiden varassa makaavasta ”laivasta” rakentuva maamerkki hämmästyttää.

Visiitti sen Cé la vi -kattobaariin jää muistiini ikuisesti.

Alapuolella aukeaa huikea, urbaani valomeri. Tuolla pyörii maailmanpyörä Flyer, tuolla erottuu Formula 1 -kisojen varikkoalue.

Jokailtainen valoshow kerää kansaa Marina Bayn edustalle ihastelemaan taivaalle heijastuvia laservaloja. Baarimikko kertoo sormellaan osoittaen, kuinka Swissotelin 1 336 porrasaskelmaa pitkin juostaan vuosittain vertikaalimaraton.

Pimeys peittää läheisen Sentosan lomasaaren ja hiljaa lipuvan kauppalaivojen leegion. Singapore on myös laivaväylien risteyskohta ja vilkas satama.

Tutustumme paikalliseen ruokaan Wok ’n’ Stroll -opas Karni Tomerin johdolla. Israelista muuttanut Karni ihastui Singaporen ruokatarjontaan niin, että teki siitä ammatin. Nyt matkaaja voi varata paikan 18 erilaisesta ruokaretkestä 50–70 euron hintaan.

Karni kertoo, kuinka hawker tai food market -nimellä kulkevia ruokakojukeskittymiä pöytäryhmineen löytyy joka puolelta kaupunkia.

Maut ovat autenttisia, ja hinnat naurettavan halpoja. Mieltä huojentaa myös, että näissä kansanpaikoissa hygienia on hallussa eikä vatsanväänteitä tarvitse pelätä.

Julkkiskokki Violet Oon kuvailee ravntolansa ruokaa piirun verran paremmaksi perinneruuaksi Sisustus on tyttären käsialaa

Little Indian alueella sijaitsevassa Tekkassa tarjolla on kiinalaista, malesialaista ja intialaista syötävää. Kun varaa nenäliinapakkauksella istumapaikan pöydän äärestä, voi käydä ostamassa annoksia mistä tahansa kojusta, jonka otsalauta on valaistu. Pimeä yläpalkki viestii, ettei ruoka ole vielä valmista.

Pöytä täyttyy maisteluannoksista. Masala dosa -letun sisään on kääritty mausteista perunaa, ja donitsit onkin tehty kikherneestä. Erotan kanelin, jeeran, sitruunaruohon, kurkuman ja kookoksen makuja.

Tiong Bahru -ruokatorilla huomioni kiinnittyy pitkänä luikertelevaan jonoon, kun kojun isäntä yllättää maistiaisella: rapeakuorinen, makea ja mehevä porsas sulaa suussa.

Seuraavalla kojulla opin valmistamaan kopia eli paikallista kahvia: lasin pohjalle loraus makeaa, kondensoitua maitoa, päälle kahvia ja liraus kuumaa vettä. Maku on uudenlainen ja miellyttävä.

Satay-torilla silmät nauliintuvat pöytiin, joille on kaadettu kasa äyriäisiä paperiarkin päälle. Simpukoiden ja rapujen joukosta pilkottaa makkaroita ja maissintähkiä. Laksa-kastikkeella maustettu, 2–3 hengen Love bucket vie mukanaan kielen.

Kulttuurinälkäinen saa niin ikään vatsansa täyteen Singaporessa. Pari vuotta sitten avatun National Galleryn upeat tilat tekevät vaikutuksen. Ilahdun, kun yleensä niin kivikasvoiset salivartijat kertovat näyttelystä kiinnostavia yksityiskohtia hymy huulilla.

Museon yhteydessä on useita tasokkaita ravintoloita. Julkkiskokki-omistajan mukaan nimetty Violet Oon tarjoaa vähän hienompia singaporelaisruokia.

Upea miljöö lisää nautintoa. Maapähkinäiset satayvartaat ja katkarapuherkut kipuavat matkan parhaimmistoon. Komea hovimestari ylipuhuu minut maistamaan jälkiruokaa. Tapiokakakku sulaa suussa ja avaa jälleen uuden makumaailman.

Gardens by the Bay -kasvihuoneessa kelpaa ihastella eksoottisia kasveja.

Suosikkinähtävyydekseni kohoaa futuristinen maamerkki Gardens by the Bay. Sen ainutlaatuiseen puutarhaan kuuluu sekä trooppisen sademetsän että välimerellisen ilmaston kasvihuone. Vaikutuksen tekevät kuitenkin ulkoalueen jopa 50 metriä korkeat teräspuut. Ne ottavat talteen sekä aurinkoenergian että sadepisarat.

Yhden puun huipulla on ravintola, ja parin puun väliin 20 metrin korkeuteen on rakennettu kävelyramppi, mistä maisema aukeaa uudenlaisena. Puutarhan päivittäistä valo- ja musiikkispektaakkelia ei kannata jättää väliin.

Viiden matkapäivän jälkeen olen valmis kumoamaan Singaporen maineen välietappina matkalla Australiaan. Minivaltiossa on kylliksi koettavaa ihan sellaisenaan. ●

Gardens by the Bayn -kasvihuoneessa kelpaa ihastella eksoottisia kasveja.

Singapore on kiinnostava lomakohde vuoden ympäri

  • Asukkaista suurin osa on kiinalaisperäisiä. Seuraavaksi eniten on malaijeja ja intialaisia.
  • Viralliset kielet ovat englanti, malaiji, kiina ja Intian tamili. Paikallinen murre, singlish, saattaa aluksi hämmentää.
  • Singapore tunnetaan tiukoista säännöistä ja suurista sakoista. Älä kävele päin punaisia, syljeskele tai heitä roskia kadulle. Säädösten ansiosta maa on maailman turvallisimpia.
  • Selvitä lääkkeiden luvanvaraisuus ennen matkaa, monille tarvitaan maahantuontilupa etukäteen.
  • Hop on hop off -turistibussilinjoja on useita. Kiertoajelulla hahmottaa kaupungin mittakaavan ja näkee tärkeimmät nähtävyydet.
  • Läheinen Sentosan saari on monipuolinen lomailukeskus. Hiekkarantojen lisäksi aikaa voi viettää merimuseossa, vesi-, perhos- tai seikkailupuistossa.

Juttu on julkaistu Eevassa 1/2018.

Kommentoi »