Apu

Singapore: 7 syytä matkustaa päiväntasaajan kupeen monipuoliseen metropoliin

Singapore: 7 syytä matkustaa päiväntasaajan kupeen monipuoliseen metropoliin
Päiväntasaajan kupeessa sijaitseva vehreä ja moderni Singapore on lempeä johdanto Kaakkois-Aasiaan. Alati uudistuva, monipuolinen metropoli on elämys niin kulinaristille ja shoppailijalle kuin omaperäisiä nähtävyyksiä etsivälle.
Julkaistu: 15.12.2019

1 Futuristinen tunnelma

Vesiputous jymisee alas 40-metrisen viidakkovuoren kuvetta. Ilma on raikas, miellyttävän viileä ja täynnä pienenpieniä sadepisaroita. Tuoksuu muhevalle metsälle. Sammalet, saniaiset, orkideat ja muut päällyskasvit rehottavat.
Ylös vuoren huipulle pääsee hissillä ja metallisiltoja pitkin kävelemällä. Vaikka kyse onkin keinotekoisesta luonnosta, Cloud Forest tekee vaikutuksen. Nähtävyys on koko Singaporen erikoisin: jättimäisen lasikuvun sisään on luotu trooppisten alueiden vuoristoisia pilvimetsiä imitoivat olosuhteet.
Koko ympärillä levittyvä Gardens by the Bay -puisto on toteutettu hienosti ja innovatiivisesti. Pilvimetsän vieressä, pienemmässä kasvihuoneessa, kukoistavat lauhkean ilmaston kukat ja muut kasvit.
Ulkona puistossa kohoavat aidon kokoiset teräspuut, joiden rungot on peitetty elävillä kasveilla. Puita saa ihailla ilmaiseksi, ja iltapimeällä ne vilkkuvat värivaloissa mahtipontisen musiikin tahtiin. Show’ta seuratessa iho nousee kananlihalle, vaikka lämpöasteita on kolmekymmentä.

2 Vanhat koristeelliset kiinalaistalot

Pientalojen julkisivut on maalattu hempeillä pastelliväreillä ja koristeltu yksityiskohtaisesti ornamenteilla, lohikäärmeillä ja muilla kiinalaisilla onnen ja pitkän elämän symboleilla sekä värikkäillä kaakeleilla, joissa on kukkia ja geometrisia kuvioita.
Kauneimmat vanhat kiinalaistalot löytyvät Koon Seng Roadilta.
Vartin taksimatkan päässä keskustasta, Koon Seng Roadilta, löytyvät Singaporen suloisimmat asuintalot. Talot ovat 1900-luvun alkupuolelta, ja ne on kunnostettu huolellisesti.
Kaupunkimaisemia eivät muutenkaan hallitse pelkät pilvenpiirtäjät, tornitalot ja muut modernit rakennukset. Kauniita vanhoja kiinalaistaloja on säästynyt paljon myös keskustassa, etenkin joen rannalla ja China Townissa.

3 Kirjava kulttuuri

China Townin sydämessä, Temple Streetin kävelykadun kojuissa, myydään kiinalaista tilpehööriä, t-paitoja ja muita halpoja vaatteita. Puotien seassa on ruokapaikkoja, mehukioskeja ja hedelmäkojuja. Pään päällä roikkuvat punaiset ja keltaiset kangaslyhdyt.
Vaikka noin 75 prosenttia singaporelaisista on kiinalaista syntyperää, kaupungissa on virallinen kiinalaiskaupunginosa. Siellä kadut ovat Singaporelle epätyypillisen ahtaita ja ruuhkaisia ja rohdoskaupoissa myydään yrttejä ja kuivattuja mereneläviä.
Turisteja riittää, mutta suosittuja temppeleitäkin löytyy. Buddha Tooth Relic -temppelissä säilytetään Buddhan hammasta. Kivenheiton päässä kohoaa kiehtovampi kohtauspaikka, 1800-luvulla tehty Sri Mariamman hindutemppeli.
Sisäänkäynnin värikäs torni on koristeltu hindujumalien ja mytologiahahmojen kohokuvilla, ja sisällä on usein jokin seremonia meneillään. Naiset punovat lattialla leikkokukista seppeleitä uhrilahjoiksi, ja lapset leikkivät piilosta pylväikössä.
Vielä paremmin intialaisiin tunnelmiin pääsee Pikku-Intiassa. Puodeissa myydään riemunkirjavia kankaita, pukukoruja ja mausteita. Suitsukkeet tuoksuvat ja Bollywood-musiikki raikuu.
Pienen kävelymatkan päässä, Arab Streetin ympäristössä, ilmapiiri vaihtuu jälleen. Vaikka malaijien ja arabien perinteiselle asuinalueelle onkin availtu boheemin trendikkäitä pikkuputiikkeja ja kahviloita, on yhä jäljellä myös perinteisiä matto- ja kangaskauppoja.
Little Indiassa on värikkäitä taloja.
Ravintoloista saa Lähi-idän ruokia ja keskellä on iso moskeija.

4 Siistit ruokatorit

”Laitetaanko chiliä vähän vai paljon?” kyselee ruokakojun pitäjä täytettyään kulhon ensin höyryävillä nuudeleilla, soijapavun iduilla, tuoreilla ja kuivatuilla katkaravuilla, kananmunalla, yrteillä ja mausteliemillä. Viidellä Singaporen dollarilla eli noin 3,5 eurolla saa Lau Pa Satin ruokatorilta herkullisen lounaan.
Ruokatoreilta saa maukkaita ja huokeita annoksia. Myös ostoskeskuksissa on hyviä ruokakojujen keskittymiä.
Nuudelikioskin ympärillä on kymmeniä muita kojuja, joista saa saarivaltiolle tyypillisiä kiinalaisia, intialaisia ja malesialaisia makuja sekä muuta aasialaista ja vähän eurooppalaistyylistäkin ruokaa. Katettu ruokahalli on bisneskaupunginosan pilvenpiirtäjien keskellä, 1800-luvun lopun kolonialistisessa rakennuksessa, joka on Singaporen kansallinen monumentti.
Vastaavanlaisia hawker centre -nimellä kutsuttuja ruokatoreja on eri puolilla kaupunkia. Monet paikalliset syövät niissä useita kertoja päivässä: hyvä ruoka on paikallisten suuri rakkaus, mutta kotona ei juuri kokkailla. Hygieniasta ei tarvitse olla huolissaan, onhan Singapore kuulu siisteydestään.
Kannattaa palata iltaseitsemältä, jolloin Boon Tat -katu suljetaan liikenteeltä, ja pöydät levitetään kadulle, muuan paikallinen vihjaa.

5 Eksoottinen ja rehevä luonto

Kasvitieteellisen puutarhan varjoisilla puistokäytävillä, metsäpoluilla ja eri teemapuutarhoissa hupenee tunteja. Hyvin hoidetulla alueella on lampia ja nurmikenttiä, bonsai- ja kaktuspuutarhoja. Suurimman vaikutuksen tekee silti seudun oma kasvillisuus, etenkin kaistale, joka on alkuperäistä sademetsää. Upea on myös kukkulalla oleva maksullinen orkideapuutarha, jossa kasvaa yli tuhat erilaista lajia.
Puistopuutarha on perustettu jo 1800-luvulla, ja sitä on laajennettu pikkuhiljaa. Muutama vuosi sitten se lisättiin Unescon maailmanperintökohteisiin.
Vaikka Singaporea on jo pitkään kutsuttu puutarhakaupungiksi, kaikkialle ulottuva vehreys tulee silti yllätyksenä. Katuja reunustavat tropiikin puut, ja teiden yli johtavat kävelysiltoja peittävät kukkivat kasvit. Joitakin rakennuksia koristavat näyttävät viherseinät. Vaikka täysin villiä luontoa on vähänlaisesti, noin puolet saaren pinta-alasta lasketaan viheralueiksi.

6 Orchard Road

Singaporesta tuskin voi poistua käymättä Orchard Roadilla. Liki 2,5-kilometrinen, sademetsän puiden varjostama ostosbulevardi on Singaporen tunnusmaisin katu ja paikka, jossa paikalliset toteuttavat suurimpia intohimojaan, syömistä ja shoppailua, aina kun löytyy vapaa-aikaa.
Orchard Roadin ostoskadulla voi kävellä tyylikkäästä ostoskeskuksesta toiseen.
Viikonloppuiltaisin katu kuhisee. Missään muualla ei ole niin helppo tarkkailla tyylikkäitä singaporelaisia.
Kadun varrella on vieretysten eri tyylisiä ostoskeskuksia lähes kolmekymmentä. Hintataso ei ole erityisen edullinen, mutta valikoimat ovat ylenpalttisia.
Toisaalta ostokset ovat monesti sivuseikka. Tehokkaasti ilmastoituihin, huippusiisteihin ostoskeskuksiin on ihana välillä paeta tropiikin kosteaa kuumuutta tai raivokasta ukkoskuuroa.

7 Vaikuttavat metropoli­maisemat

Singapore tuikkii ja kimmeltää, kun sitä katselee pimeän laskeuduttua Marina Bay Sands -hotellin 57. kerroksen näköalatasanteelta. Etualalla kohoavat bisneskeskustan pilvenpiirtäjät, toisessa suunnassa kiiluvat merellä satamaan pääsyä odottavien rahtilaivojen silmät.
Marina Bay Sands -hotellin huipulta avautuvat metropolin parhaat maisemat.
Täyttömaalle tehdystä, näyttävästä kolmitornisesta hotellista on tullut Singaporen kuvatuin maamerkki ja suosittu paikka ihailla modernia panoraamaa.
Hotellin liepeiltä alkaa myös keskustan miellyttävin kävelyreitti. Ensin astellaan Marina Bay -lahden viertä ja sitten pitkin joenvartta.
Historialliset Boat Quayn ja Clarke Quayn satama-alueet ovat muuttuneet meluisiksi illanviettoalueiksi ravintoloineen, baareineen ja pubeineen, mutta rauhallinen ilmapiiri löytyy, kunhan jaksaa astella joen viertä tarpeeksi kauas. Tunnelmallisella Robertson Quaylla on erinomaisia ulkoilmaravintoloita, joissa kelpaa herkutella tropiikin lämpimässä illassa.

Hyvä tietää

  • Finnair lentää suoraan Helsingistä.
  • Metro toimii loistavasti, ja taksit ovat melko edullisia. Kävellenkin on helppo liikkua.
  • Hintataso on selvästi kalliimpi kuin naapurimaissa, mutta edullisempi kuin Suomessa. Hotellit ja alkoholijuomat ovat kalliita.
  • Lämpöasteita on aina noin 30.
  • Sadekuurot ovat yleisiä, sateisinta on marras- ja joulukuussa.
  • Singapore on maailman tiheimmin asuttuja maita. Asukkaita on 5,6 miljoonaa, neliökilometrillä 8 300.
  • Kaikki osaavat englantia, joskin puhuvat sitä omalla aksentillaan.
Kommentoi »