Apu

Siiri "Äitee" Rantanen ja Marja-Liisa Kirvesniemi jälleen ladulla – kuva

Siiri "Äitee" Rantanen ja Marja-Liisa Kirvesniemi jälleen ladulla – kuva
Siiri ”Äitee” Rantanen ja Marja-Liisa Kirvesniemi kävivät kukittamassa olympia-voittaja Kalevi Hämäläisen patsaan maanantaina Juvalla. Samalla otettiin lenkki lumilla.
Julkaistu: 26.2.2019

Kolminkertaisella hiihdon olympiamitalistilla Siiri ”Äitee” Rantasella, 94, on tallella iloinen huumori ja reipas ote. Kun toimittaja yrittää haastatella häntä purevassa talviviimassa ilman pipoa, Rantanen kiskaisee tälle hupun päähän.

– Sinähän palellut!

Äitee Rantanen vieraili maanantaina Juvalla näyttämässä esimerkkiä toisen hiihdon olympiavoittajan Marja-Liisa Kirvesniemen kanssa. Eläkeliiton paikallisyhdistys oli kutsunut heidät koko kansan liikuntapäivään opettamaan lapsia hiihtämään ja tapaamaan hoivakodeissa asuvia vanhuksia. Yhdessä naiset tekivät kunniakierroksen juvalaisen edesmenneen olympiavoittajan Kalevi Hämäläisen patsaalle.

Rantanen sauvakävelee yhä joka aamu

Siiri Rantanen ei ole tänä talvena hiihtänyt, mutta hänen elämäntapansa käyvät yhä esimerkistä nuoremmillekin.

– Joka aamu sauvakävelen muutaman kilometrin. Käyn kaupassa, kutsun vieraita tai menen itse vieraisille. Se pitää pirteänä, omassa kodissaan asuva hiihtolegenda kertoo.

Marja-Liisa Kirvesniemen mielestä Rantanen on esimerkki siitä, minkälaiset eväät liikunnan harrastaminen parhaimmillaan ihmiselle vanhuuteen antaa. Hän toivoo, että yhteiskunnassa ajateltaisiin ja kuunneltaisiin enemmän ikäihmisiä etenkin nyt, kun vanhustenhoidon epäkohdista on uutisoitu laajasti.

– Itse olen saanut iäkkäiltä hyviä ohjeita hyvinvoinnista. Niin se on, että terveys on numero yksi ja sitten on pitkä väli.

Kirvesniemi, 63, harrastaa hyötyliikuntaa ja hiihtää. Tämän talven hiihtokilometreistä hän ei puhu.

– Niistä olen aikanani puhunut tarpeeksi.

"Tunnen suurta sympatiaa heitä kohtaan"

Rantanen ja Kirvesniemi pitivät Juvan-vierailua mukavana ja kunnia-asianaan – niin paikallisten ihmisten ilahduttamisen kuin olympiavoittaja Kalevi Hämäläisen muistamisen vuoksi. Rantanen muistelee lämpimästi yhteisiä arvokisoja Hämäläisen kanssa.

– Siellä me jännitimme toistemme puolesta.

Nykyään Rantanen ja Kirvesniemi jännittävät suomalaisten hiihtomenestystä television äärellä. Molemmat toivoivat Seefeldin MM-kisoista mitalia, mutta eivät kuitenkaan soimanneet urheilijoita epäonnistumisista.

– Kyllä urheilijat ovat kaikkensa tehneet. Tunnen suurta sympatiaa heitä kohtaan, sanoo Kirvesniemi.

Kommentoi »