Apu

Seurasaaren ulkomuseoon etsitään tavallista suomalaista mökkiä – Joutaako sinun kesämökkisi museoon?

Seurasaaren ulkomuseoon etsitään tavallista suomalaista mökkiä – Joutaako sinun kesämökkisi museoon?
– Meitä kiinnostaa käytössä ollut, aikaa ja elämää nähnyt mökki. Rakentamisen tavalla ei ole merkitystä, sanoo intendentti Mikko Teräsvirta Suomen kansallismuseosta.
Julkaistu: 5.8.2021

Suomen suurin ulkomuseo Helsingin Seurasaaressa etsii kokoelmiinsa tavallista kesämökkiä. Kyseessä on ensimmäisen uuden rakennuskokonaisuuden tuominen museoon 40 vuoden jälkeen. Kesämökillä ulkomuseo haluaa esitellä suomalaista mökkeilykulttuuria.

Haussa on mökki, joka on vapaa-ajan asunnoksi sodan jälkeen rakennettu, ja ollut käytössä aivan viime vuosiin asti.

– Meitä kiinnostaa käytössä ollut, aikaa ja elämää nähnyt mökki. Rakentamisen tavalla ei ole merkitystä, mutta mökki saa kantaa mukanaan tarinoita ja muistoja ajalta, jolloin se on ollut käytössä, sanoo Seurasaaren ulkomuseon intendentti Mikko Teräsvirta Suomen kansallismuseosta.

Vuonna 1909 perustettu museo esittelee suomalaista asumista ja rakentamista 1600–1900-luvulta. Museoalueen 88 rakennusta on tuotu Helsinkiin eri puolilta Suomea.

Haku jatkuu syksyyn

Avoin kesämökkihaku päättyy syksyllä 2021. Sen jälkeen alkaa kaavoitus. Mökkipihapiiri rakennuksineen on tarkoitus avata yleisölle vuonna 2026.

Seurasaaren ulkomuseon vanhin rakennus on vuonna 1685 rakennettu Karunan kirkko. Sen rakennutti Sauvossa sijaitsevan Karunan kartanon omistaja, vapaaherra Arvid Horn omaksi kappelikirkokseen.

Yksi ulkomuseon suosituista kohteista on Satakunnan Säkylästä tuotu Antin talo. 1820-luvulla rakennetun umpipihatalon rakennukset muodostavat suljetun pihan, joka jakautuu miespihaan ja karjapihaan. Nimensä mukaan ei eläimillä, hevosta lukuun ottamatta, ollut asiaa miespihalle.

Loppukesästä Seurasaaressa voi ihastella alkuperäiseen asuunsa palautetun Florinin huvimajan ranskalaisia tapetteja. Kaupunginlääkäri Pehr-Ulrik Florin rakennutti huvimajan 1850-luvulla Yrjönkadun ja Bulevardin kulmassa sijaitsevan talonsa puutarhaan.

Kommentoi »