Apu

Seuraa täällä suorana ensimmäistä naisastronauttitiimin avaruuskävelyä

Seuraa täällä suorana ensimmäistä naisastronauttitiimin avaruuskävelyä
Naisia on käynyt avaruudessa ennenkin, mutta tällä kertaa kyseessä on ensimmäinen vain naisista koostuvan kaksikon avaruuskävely.
Kuvat
Julkaistu: 18.10.2019

Seuraamme suorana ensimmäistä vain naisista koostuvan astronauttitiimin avaruuskävelyä. Christina Koch (kuvassa vasemmalla) ja Jessica Meir (avaruuspuvussa) suorittavat parhaillaan kansainvälisen avaruusaseman ISS:n liepeillä peräti 5,5 tunnin avaruuskävelyä.

Jos alla oleva upotus ei näy, näet videon myös täältä ja täältä.

Kävelyn tarkoituksena on vaihtaa akku, joka sijaitsee ISS:n ulkopuolella.

Avaruuskävely on ollut vuosikymmenet miesten dominoimaa. Jotain tilanteen erityisyydestä kertoo se, että kun ensimmäistä naistiimin avaruuskävelyä suunniteltiin keväällä, sen suorittaminen kaatui siihen, että Nasalla ei ollut kahta naisille sopivaa avaruuspukua.

15. avaruudessa käynyt nainen

Koch on kaksikon konkari, sillä avaruuskävely on hänelle jo neljäs. Meirille se on ensimmäinen. Hänestä tulee kävelyn myötä 15. avaruudessa käynyt nainen.

Ensimmäinen oli venäläinen Svetlana Savitskaja, joka suoritti avaruuskävelyn heinäkuussa 1984. Sen jälkeen kaikki avaruudessa kävelleet naiset ovat olleet amerikkalaisia, ensimmäisenä Kathryn D. Sullivan, joka suoritti avaruuskävelyn pian Savitskajan jälkeen lokakuussa 1984.

Astronautit erottaa puvuista

Astronautit erottaa toisistaan siitä, että Kochin avaruuspuvussa on punaiset raidat ja hänen kypäräkameransa näyttämissä tallenteissa näkyy numero 18. Meirin puvussa ei ole raitoja, ja hänen kypäräkameransa tunnus on numero 11.

Avaruudessa käyneistä ihmisistä naisia on noin 11 prosenttia. Kuussa naiset eivät ole vielä käyneet, mutta Nasan Artemis-ohjelman tavoitteena on viedä nainen Kuuhun vuoteen 2024 mennessä.

Ensimmäisestä kuulennosta tuli tänä vuonna täyteen 50 vuotta.

Kommentoi »