Setämies skeittaa – kapinallisten nuorisolajien harrastajat ovat yhä useammin keski-ikäisiä
Puheenaiheet
Setämies skeittaa – kapinallisten nuorisolajien harrastajat ovat yhä useammin keski-ikäisiä
Graffitin suomenmestari 2015 valittiin syyskuun alussa. Hän on nelikymppinen graffitiveteraani, joka käyttää taiteilijanimeä ”Trama”. Viiden kärkeen mahtuivat myös nelikymppiset Jani Tolin sekä nimimerkki ”Loop”.
Julkaistu 3.11.2015
Image

Nuoriso-osastoa edustivat 36-vuotias ”Mion” ja hieman yli kolmekymppinen ”Charles Liquor”.

Mitä on tapahtunut? Graffitimaalarien pitäisi olla teinejä, jotka sotkevat seiniä yön pimeydessä, mutta kulttuuria dominoivatkin keski-ikäiset ukot. 

Soitto spraymaaleja myyvään Make York Mark -kauppaan vahvistaa, että graffiti ei ole enää keskenkasvuisten hommaa. Myymälän asiakkaat ovat keskimäärin 25-vuotiaita, ja moni nelikymppinen maalaa aktiivisesti.

Samoin on käynyt toiselle nuorisoharrastukselle – skeittaukselle. Vielä kymmenen vuotta sitten yli 40-vuotias skeittari oli ihmetyksen aihe, mutta eipä ole enää.

Hyvä esimerkki tästä ovat senioriskeittaajien jokavuotiset Old, Fat & Slow -kisat. Tapahtuma on nostanut kymmenen vuoden aikana ikärajojaan. Vuonna 2006

juniorisarjan ikäraja oli 24–28-vuotta, tänä vuonna junnuiksi luokiteltiin 30–39-vuotiaat skeittaajat.

Kyse ei ole siitä, että nelikymppiset olisivat innostuneet yhtäkkiä graffiteista ja skeittaamisesta. Suurin osa senioriaktiiveista aloitti 1980-luvulla, kun rullalautailu ja graffitit olivat maailmanlaajuisia muoti-ilmiöitä. Ja toisin kuin oletettiin, he eivät koskaan lopettaneet.

Moni on aikuistunut kyllä muilla elämän osa-alueilla: hankkinut perheen, asunnon ja työpaikan. Mutta kun työkaveri lähtee tenniskentälle, nelikymppinen skeittaaja jää parkkipaikalle treenaamaan 360 flippiä.

Hän saattaa raahata myös jälkikasvunsa skeittiparkille, mutta on eri asia, kiinnostuvatko he. Juuri nyt alaikäisten juttu tuntuu olevan scoottaus. Metallisilla potkulaudoilla suhaavat nappulat ovat vallanneet skeittiparkit viime vuosina.

Ehkä skeittauksesta ja graffiteista tulee bridgen ja petankin kaltaisia vanhusten lajeja, kun harrastajakunta harmaantuu.

Luvassa on mielenkiintoisia kohtaamisia, kun nuoret vartiointiliikkeiden työntekijät häätävät ikälökäpöksyjä luvattomista skeittaus- ja maalauspaikoista: ”Nyt hankitte pojat jonkun kunnon harrastuksen!”

Kommentoi »