”Politiikasta on tullut tarpeettoman vastakkainasettelun areena – Se perustuu usein tahalliseen väärinymmärtämiseen”
Seppo Kääriäinen
”Politiikasta on tullut tarpeettoman vastakkainasettelun areena – Se perustuu usein tahalliseen väärinymmärtämiseen”
75 vuotta täyttävä Seppo Kääriäinen arvostelee nykypoliitikkojen tapoja, ja kuinka julkisuudessa liehutaan ilman vakavaa paneutumista asioihin.
Julkaistu 22.3.2023
Apu

Seppo Kääriäinen tunnetaan leveästä pohjoissavolaisesta murteesta. Se on peräisin hänen synnyin- ja asuinpaikkakunnaltaan Iisalmesta. Kirmanjärven rannalla sijaitseva kotitalo on hänen isoisänsä rakennuttama.

Kääriäinen teki pitkän uran politiikassa. Nuorena hänen tavoitteensa oli väitellä valtiotieteiden tohtoriksi ja työskennellä tutkijana ja opettajana. Väitöskirja keskustapuolueen strategisista valinnoista ilmestyi vuonna 2002, ja sitä Kääriäinen pitää suurimpana saavutuksenaan.

– Olin 60-luvun lopulla vennamolaisuuden juuria tutkineen apulaisprofessori Risto Sänkiahon tutkimusassistenttina Helsingin yliopistossa. Sänkiaholta kysyttiin Helsingin valtuustossa, tunteeko hän ketään todennäköisesti keskustalaista opiskelijaa, joka voisi kiinnostua keskustan puoluetoimiston tutkimussihteerin paikasta, Kääriäinen muistelee.

Sänkiahon vinkistä Kääriäinen valittiin tehtävään vuonna 1970.

– Siinä vaiheessa haave tutkijan urasta alkoi vähitellen jäädä.

Vuonna 1976 Kääriäinen valittiin pääministeri Martti Miettusen sihteeriksi.

– Se pani ajattelemaan, olisiko meikäläisellä mahdollisuuksia keskustapuolueen puoluesihteeriksi.

Kääriäinen sai paikan vuonna 1980. Politiikka oli vetänyt miehen mukaansa. Seitsemän vuotta myöhemmin Kääriäinen lähti ensi kertaa ehdolle eduskuntaan. Hänet valittiin Arkadianmäelle seitsemän kertaa peräkkäin. Yhtenä suurimmista onnistumisistaan hän pitää valintaa kauppa- ja teollisuusministeriksi vuonna 1993.

Kääriäinen on jättänyt kaikki luottamustehtävänsä.

– Seuraan politiikkaa lähinnä median kautta, mutta välillä otan yhteyttä tuttuihin kysyäkseni, miten asiat oikein ovat. Politiikasta on tullut tarpeettoman vastakkainasettelun areena. Se perustuu usein tahalliseen väärinymmärtämiseen ja liialliseen pintapuolisuuteen. Julkisuudessa liehutaan ilman vakavaa paneutumista asioihin.

Ex-kansanedustajan arki sujuu rauhallisesti Iisalmessa.

– En ole sulkenut pois mahdollisuutta, että kirjoittaisin vielä kirjan. Toisaalta, ei tässä iässä tarvitse olla suunnitelmia. Toivon terveyttä ja hyviä kavereita.

Seppo Kääriäinen

  • Syntynyt: 29.3.1948.

  • Ura: kansanedustaja (1987–2019), ministerinä Esko Ahon hallituksessa ja Matti Vanhasen ensimmäisessä halli­tuksessa.

  • Perhe: vaimo Pirjo Kääriäinen ja poika Otso.

Kommentoi »