Apu Terveys

Selkäkipuun helpotusta podcastista, puolet meistä näplää puhelinta vessassa ja tee pidentää ikää – Uutisia hyvinvoinnista

Selkäkipuun helpotusta podcastista, puolet meistä näplää puhelinta vessassa ja tee pidentää ikää – Uutisia hyvinvoinnista
4 uutista hyvinvoinnista: Selkäliiton podcastista vinkkejä selkäkivun itsehoitoon. Eurooppalainen hygieniakysely paljastaa, miten suomalainen käy vessassa. Myös musta tee pidentää ikää ja joulusta stressaavat ovat sittenkin vähemmistössä.
Kuvat
Julkaistu: 17.11.2022

1. Podcastilla selkäkivun kimppuun

Peräti 80 prosenttia aikuisista kärsii elämänsä aikana selkäkivusta. Siitä 90 prosenttia on hyvänlaatuista epäspesifiä selkäkipua, johon ei liity varsinaista sairautta. Vaikka oireet menevät usein nopeasti ohi, ne voivat olla hyvin häiritseviä.

Selkäliiton Vahva selkä -podcast käsittelee selkäkipua monelta kantilta ja antaa vinkkejä itsehoitoon. Syksyn uusissa jaksoissa pohditaan asiantuntijavoimin muun muassa selkävaivaiselle sopivaa liikuntaa, kivun lääkehoitoa ja kroonista kipua. Kaikki tähän mennessä ilmestyneet kahdeksan jaksoa voi kuunnella Selkäliiton Selkäkanavalla, Spotifyssa, Suplassa ja Google Podcasteissa.

Lähde ja lisätietoa: Selkäkanava.fi

2. Älypuhelin mukana pytyllä

Peräti joka toinen suomalainen räplää älypuhelinta istuessaan wc-pytyllä. Kirjoja tai lehtiä lukee vessaistuntojen aikana 18 prosenttia – olemme siis siirtyneet digiaikaan myös toiletissa. Tämä selvisi saniteettituotteita valmistavan Geberitin hygieniakyselyssä, joka tehtiin useissa Euroopan maissa.

Suomalaisista 94 prosenttia pitää tärkeänä sitä, millainen pytty takapuolen alla on. Hyvän wc-istuimen ominaisuuksiksi nimetään vakaus ja tukevuus sekä tehokas huuhtelukyky. Vessapaperi on yhä tavallisin tapa hoitaa puhdistus wc-käynnin päätteeksi, mutta lähes puolet käyttää myös kosteuspyyhkeitä.

Japanissa yleiset pesevät wc-­istuimet on meillä vielä melko tuntemattomia, ja reilu kolmannes ei haluaisi edes kokeilla pesupyttyä. Sen sijaan bideesuihkua käytetään Suomessa yleisemmin kuin missään muualla. Keskimäärin vessassa vietetään 24 minuuttia vuorokaudessa.

Lähde: Geberit

3. Joulustressaajat ovat vähemmistöä

Yli 70 prosenttia Apu Terveyden lukijoista stressaa joulun vuoksi vain hyvin vähän tai ei lainkaan.

– Kannattaa miettiä, mitä joululta haluaa. Jos aikoo viettää joulun kaapissa, ne kannattaa siivota, mutta muutoin kaapeilla ei ole merkitystä, yksi Apu Terveyden lukija kirjoittaa.

4. Myös musta tee pidentää ikää

Teetä päivittäin juovat saattavat elää muita pitempään. Vaikutus ei ole kovin suuri, mutta osana terveellistä ruokavaliota tee voi pienentää riskiä menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin sekä aivo­verenkiertohäiriöihin.

Brittitutkimuksessa seurattiin lähes puolta miljoonaa aikuista keskimäärin 11 vuoden ajan. Vähintään kaksi kupillista teetä päivittäin nauttivat menehtyivät seurannan aikana 9–13 prosenttia epätodennäköisemmin kuin teetä välttelevät. Osallistujista 85 prosenttia joi teetä ja valtaosa heistä mustaa teetä. Yhteyteen eivät vaikuttaneet maidon tai sokerin käyttö, teen lämpötila, kahvin juominen tai kofeiiniaineenvaihduntaan vaikuttavat geenimuodot.

Teen terveyshyödyistä on saatu näyttöä aiemminkin, mutta suuri osa tutkimuksista on tehty maissa, joissa suositaan vihreää teetä mustan sijaan. Tutkimus perustuu mittavaan biopankkiaineistoon, ja se julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Kommentoi »