Se tärkein Suomi–Ruotsi-ottelu käydään muualla kuin lätkäkaukalossa tai Euroviisuissa
Pääkirjoitus
Se tärkein Suomi–Ruotsi-ottelu käydään muualla kuin lätkäkaukalossa tai Euroviisuissa
Yksi jättimäinen kilpailutekijä on päästöttömästi tuotettu energia – sen saatavuus ja hinta, kirjoittaa vastaava päätoimittaja Iina Artima-Kyrki.
26.6.2023
 |
Apu

Euroviisuissa Suomen kansa teki kaikkensa, ettei Ruotsi olisi voittanut, nihkeilemällä Loreenille nolla yleisöääntä. Myös jääkiekkokaukalossa niskalenkki naapurista tuntuu ihan erityisen hyvältä. Näissä skaboissa voisimme hyvin ottaa vähän rennommin rantein.

Koko maan tulevaisuuden kannalta merkityksellinen Suomi–Ruotsi-maaottelu käydään ihan muualla, ja se meidän olisi oikeasti syytä voittaa. Kyseessä ovat nimittäin Suomen historian suurimmat teolliset investoinnit eli työtä ja verotuloja koko maahan.

Niistäkin kilpailemme tällä hetkellä Ruotsin kanssa. Avainsana on vihreä siirtymä. Yksi jättimäinen kilpailutekijä on päästöttömästi tuotettu energia – sen saatavuus ja hinta. Sen lisäksi meidän pitää pystyä houkuttelemaan sijoittajia muillakin tavoin Ruotsin ohi Suomeen. Siihen tarvitaan riittävästi työvoimaa ja toimivat lupaprosessit. Paremmat kuin Ruotsilla.

Keväällä arvioitiin, että Suomeen on suunnitteilla vihreän siirtymän investointeja 85 miljardin edestä: tuulivoimaa, mutta myös puhtaan sähkön varassa toimivaa muuta teollisuutta. Suurinta osaa näistä  on suunniteltu toistaiseksi läntiseen Suomeen.

Puhutaan kymmenistä tuhansista työpaikoista. Ei siis mitään pientä piperrystä. Itä-Suomikin voi päästä kelkkaan, jos alueella voidaan joskus sovittaa yhteen tulivoiman ja puolustuksen tarpeet. Kun ensi keväänä taas jännitetään Tukholmassa viisuvoittoa ja Prahassa jääkiekkoa, kannattaa torille lähteä vasta, kun olemme vahvoilla tässä kolmannessa taistossa.

Kommentoi »