Satoisa minipuutarha ikkunalaudalle: 9 lajia + 6 kasvatusvinkkiä, joilla onnistut
Puheenaiheet
Satoisa minipuutarha ikkunalaudalle: 9 lajia + 6 kasvatusvinkkiä, joilla onnistut
Ikkunalaudat täyttyvät nyt yrttien, vihannesten ja kukkien taimista. Vielä ehtii kylvää kurpitsan, basilikan ja tuoksuherneen siemenet. Toiveuusinta.
Julkaistu 29.5.2020
Apu

Toukokuussa tila kasviharrastajan ikkunalaudalla käy ahtaaksi. Valon ja lämmön lisääntyessä taimet kasvattavat yhä uusia lehtiä ja vaativat lisää kasvutilaa.

Basilika näyttää yön aikana venyneen melkein sentin, ja kurkun taimi avaa päivän päätteeksi jälleen uuden lehden. Helpotusta ahtauteen tuo sään lämpeneminen, jolloin taimia voi siirtää parvekkeelle tai kasvihuoneeseen.

Lyhyen taimikasvatuksen vaativat kaalit ja kurpitsat sekä avomaankurkun, maissin, kääpiösamettikukan ja hajuherneen ehtii kylvää vielä toukokuun alkupäivinä.

Rosmariini.

Viime hetken kylvöt tuottavat tanakoita, elinvoimaisia taimia, sillä valoa ja lämpöä on runsaasti tarjolla. Tähän aikaan vuodesta siemenet kannattaa kylvää suoraan ruukkuun, josta taimi istutetaan lopulliselle kasvupaikalleen kesäkuun alkupäivinä.

Rosmariiniruukku ikkunalla, pajukartiota kiipeävä hajuherne tai kesäkurpitsaruukun kokoinen keittiöpuutarha on monelle suuri ilonaihe. Viljelyn voi laajentaa yhdestä yrttiruukusta koko parvekkeen tai terassin mittaiseksi hyötytarhaksi, jossa varhaisperunat kehittyvät ämpärissä ja mintun kukat houkuttelevat perhosia.

Hyvä taimi on vihreä ja tukeva varreltaan. Taimia harvennetaan sitä mukaa kun kasvu­lehdet koskettavat toisiaan.

Monimuotoisella parvekkeella yrtit, kukat ja vihannekset kasvavat koristeellisina sekaistutuksina.

Chilit, basilikat, timjami ja samettikukka kukoistavat voimakkaassa auringonpaisteessa, härkäpapu- ja maa-artisokkaruukut sekä verenpisara-amppelit menestyvät varjon puolella.

Istuttamalla kasvit ruukkuihin, viljelyaltaisiin tai turvesäkkeihin parvekkeen mahdollisuudet voi hyödyntää viimeistä neliötä myöten. Amppeleista ja kasvivitriineistä rönsyävät versot luovat tilaan kerroksellisuutta. Minipuutarhasta riittää satoa, täyteläisiä aromeja ja kauneutta ammennettavaksi koko kesäksi.

1 Sokerimaissi

Sokerimaissi rakastaa lämpöä ja viihtyy aurinkoisessa, suojaisessa paikassa. Komea kasvi kruunaa istutukset. Kylvä yksi siemen ruukkuun. Istuta taimet ulos kesäkuun alkupuolella ilmojen lämmettyä, mutta vältä vioittamasta arkoja juuria. Maissi on tuulipölytteinen, ja sadon varmistamiseksi on istutettava useampi taimi rinnakkain.

2 Avomaankurkku

Avomaankurkku kasvaa hellekesinä vinhaa vauhtia ja tuottaa paljon satoa. Kylmänarat taimet istutetaan ulos vasta kesäkuun alkupuolella 3–4 viikon ikäisenä. Kurkku kuluttaa paljon vettä, ja siksi säännöllisestä kastelusta on huolehdittava. Kuivahtaminen maistuu hedelmän kitkeryytenä.

3 Lehtikaali

Lehtikaalin koristeellinen lehdistö komistuu kesän mittaan ja saavuttaa huippunsa syysruukkujen kaunistuksena. Uloimpia lehtiä voidaan korjata keittoihin jo alkukesällä, jolloin sisuslehdet jatkavat kasvuaan. Punalehtinen muunnos on miedomman makuinen kuin vihreä.

4 Kääpiösamettikukka

Kääpiösamettikukan esikasvatusaika on 3–5 viikkoa, joten sen ehtii vielä mainiosti kasvattaa. Kylvä useita siemeniä taimiruukkuun. Kasvilla on pienet kukat ja tillimäiset lehdet, ja se muodostaa tuuheita mättäitä. Hentoja terälehtiä voidaan käyttää salaatin koristeena. 

5 Tuoksuherne

Tuoksuherneen itäminen nopeutuu, jos siemeniä liotetaan vedessä 1–2 vuorokautta ennen kylvöä. Kylvä kaksi siementä samaan ruukkuun. Versot taittuvat herkästi, joten taimet kannattaa latvoa ja tukea jo ennen istutusta lopulliseen ruukkuunsa. 

6 Ruusupapu

Ruusupapu kasvaa 2–3-metriseksi köynnökseksi, jonka kasvuunlähtöä voi vauhdittaa lyhyellä taimikasvatuksella. Ruusupapu antaa näkösuojaa ja on paitsi näyttävä kukkija, myös satokasvi. Nuoria palkoja voidaan syödä pensaspapujen tapaan kypsennettyinä. 

7 Mäkimeirami

Mäkimeirami talvehtii meillä monivuotisena. Sen voi ostaa taimena, mutta sitä on helppo lisätä myös siemenistä. Kasvi viihtyy aurinkoisella paikalla ja sietää väliaikaisesti kuivuuttakin. Nuoria lehtiä voi poimia pitkin kesää mausteeksi. Kukkiva mäkimeirami houkuttelee hyönteisiä ja perhosia. 

8 Basilika

Basilika on kymmeniä erimakuisia ja -värisiä lajikkeita. Kylmänarka kasvi menestyy aurinkoisessa, suojaisessa paikassa. Viileänä kesänä se kasvaa parhaiten lasitetulla parvekkeella. Verson kärkien keruu edistää kasvin haaroittumista ja tuuheutumista. Pääsato korjataan juuri ennen kukintaa aromin ollessa voimakkaimmillaan. 

9 Sitruunamelissa

Sitruunamelissan miedon aromikkaat lehdet ovat omiaan muun muassa juomaveden ja teen mausteeksi sekä jälkiruokien ja salaattien koristeeksi. Kauniinvihreät lehdet ja nuokkuvat versot näyttäytyvät edukseen parvekeruukuissa ja amppeleissa.

Näin onnistut: 6 vinkkiä

  1. Hanki isot ruukut. Mitä reilumman kokoinen multatila on, sitä tasaisempana kosteus säilyy.
  2. Varmista, että ruukuissa on pohjareikä ylimääräisen veden poistumista varten. Hanki aluslautanen.
  3. Porkkana, peruna ja muut syväjuuriset ja maanalaisen sadon tuottavat kasvit tarvitsevat ämpärimäisen, syvän ruukun. 
  4. Hyvä multa on kuohkeaa ja läpäisevää, mutta pidättää vettä. Pelkkä turve ei käy kasvualustaksi ruukkuun.
  5. Sekoita multaan pitkävaikutteisia lannoiterakeita, jotka luovuttavat ravinteita hitaasti, tai anna vesiliukoista lannoitetta kasteluveden mukana. 
  6. Kastele ruukku läpikotaisin, anna kuivahtaa kastelukertojen välillä.  

Päivitetty 29.5.2020 – Alkuperäinen julkaisu 17.5.2017

Kommentoi »