Haluat yhteiskunnan, jossa on vain miehiä ja naisia eikä muita sukupuolia, Sari Essayah
Kohtuuton vaalitentti
Haluat yhteiskunnan, jossa on vain miehiä ja naisia eikä muita sukupuolia, Sari Essayah
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja haluaa Suomesta arvokonservatiivisen maan. Juttu on toinen osa Avun kohtuuton vaalitentti -juttusarjassa, jossa esitämme epäreiluja väitteitä puolueiden puheenjohtajille.
Julkaistu 23.1.2023
Apu

Haluat Suomesta arvokonservatiivisen maan, jota voisit rakentaa yhdessä kokoomuksen ja perussuomalaisten kanssa.

Kaikki puolueet haluavat edistää omaa ideologista aatettaan ja arvomaailmaansa, ja niin mekin. Silloin harvoin, kun olemme päässeet hallitukseen, olemme tehneet yhteistyötä hyvin erilaisten hallituskoalitioiden kanssa.

Kannatitte muun opposition kanssa hallituksen koronatoimia, mutta vaalien alla on täysin perusteltua sättiä hallitusta velkaantumisesta.

Oppositio tuki vain välttämättömiä koronatoimia ja maanpuolustusmenojen lisäystä, mutta noin kolmannes 25 miljardin euron lisämenoista on käytetty ihan muuhun, eikä sen kritisoimisessa ole mitään erikoista.

Viestisi talousongelmien kanssa kärvisteleville suomalaisille on, että tee työtä ja rukoile.

KD:n linja on se, että työn ja yrittämisen pitää olla kannattavaa, mutta heikommassa asemassa olevista täytyy pitää huolta. Sosiaaliturvassa kannatamme sellaista kannustavan perusturvan mallia, jossa työn vastaanottaminen olisi aina kannattavaa ja ansiosidonnainen päiväraha kuuluisi myös liittoon kuulumattomille.

Kannatte huolta maanviljelijöiden ahdingosta. Se on hyvä peliliike, koska moni maanviljelijä on pettynyt keskustan toimintaan hallituksessa.

Me kannamme erityisesti huolta Suomen ruokaturvasta ja huoltovarmuudesta. Tilanne on hälyttävä, kolme tilaa joka päivä laittaa ovensa kiinni. Keskustalla on ollut kahdeksan vuotta maatalousministerin salkku, mutta Suomen EU-jäsenyyden aikana maanviljelijöiden tilanne ei ole koskaan ollut näin heikko.

Teidät erottaa keskustasta vain se, että saatte enemmän tukea Raamatusta.

Politiikkamme ydin pohjautuu kristilliseen ihmiskäsitykseen ja ilahdun joka kerta kun huomaan, että muissakin puolueissa jaetaan samoja arvoja kuin kristillisdemokraateissa.

Jengirikollisuus on Suomessa iso ongelma, ja siihen auttaa vain kova kuri ja pitkät tuomiot.

Rangaistuksilla on oma sijansa, mutta ennen kaikkea pitää puuttua rikollisuuden syihin ja ennaltaehkäisyyn. Lasten ja nuorten pitää saada kasvaa osaksi yhteiskunta, ja sitä pitää tukea kaikin eri keinoin.

Ulkopolitiikassa on kaikkina aikoina tärkeää pitää hyvät suhteet Israeliin. Palestiina-suhteista ei ole niin suurta lukua.

Israel on valtio ja Lähi-idän ainoa demokratia, ja Eurooppa jakaa Israelin kanssa samat juutalaiskristilliset arvot. Suomi on aina pyrkinyt ulkopolitiikassaan edistämään rauhaa tuolla alueella Oslon sopimuksen (vuodelta 1993) pohjalta.

Kristillisdemokraatit on jäänyt Suomessa pikkupuolueeksi, koska suomalaiset eivät ole niin ahdasmielisiä kuin KD:n kannattajat toivoisivat suomalaisten olevan.

Suomessa koti, uskonto ja isänmaa -arvoihin pohjaavia keskustaoikeistolaispuolueita on ollut enemmän kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa, joten Suomessa kilpailukin tässä kentässä on ollut kovempaa.

Haluat yhteiskunnan, jossa on vain miehiä ja naisia eikä muita sukupuolia, koska muiden ihmisten sukupuoliasiat loukkaavat erityisesti kristillisdemokraatteja.

Tasa-arvolaki sanoo, että meillä on kaksi sukupuolta, jotka pohjautuvat biologiaan.* Sen sijaan sukupuoli-identiteettejä on monenlaisia. Jokaisella voi olla kokemus omasta sukupuoli-identiteetistään, mutta sukupuoli on biologinen fakta. Ne ovat kaksi eri asiaa. Sukupuoli ei ole kokemusperäinen asia, kuten ei ole ikäkään.

Puoluekaverisi Tapio Puolimatka rinnasti koronarokotteista kieltäytyneiden ja juutalaisten kohtelun natsi-Saksassa. Arvostat kollegasi näkemystä ja hänen yhteiskunnallista ajatteluaan muutenkin.

Holokausti on ihmiskunnan yksi järkyttävimmistä tragedioista. Sitä ei voi verrata mihinkään muuhun. Toisaalta suomalaisessa yhteiskunnassa vallitsee tieteen ja tutkimuksen vapaus eikä kaikesta tarvitse olla samaa mieltä.

Entisen puheenjohtajanne Päivi Räsäsen homoseksuaaleja vähättelevät mielipiteet ovat mainehaitta puolueellesi.

Päivi ei ole vähätellyt kenenkään ihmisarvoa. Hän on vain ilmaissut oman näkemyksensä kirkkokuntansa opilliseen avioliittokeskusteluun. Siihen hänellä on uskonnonvapauden perusteella oikeus, eikä hän käy tätä keskustelua puolueen edustajana vaan luterilaisen kirkon edustajana.

Pidät politiikasta niin paljon, että olet kannustanut myös tytärtäsi ryhtymään poliitikoksi.

Kannustan kaikkia nuoria yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen – omiani ja kaikkia muitakin.

Jos sinusta tulee ministeri, menet kaikkialle kävellen.

Riippumatta vaalimenestyksestä koitan kävellä niin moneen paikkaan kuin on mahdollista ajan ja sään salliessa.

* Faktantarkistus: Tasa-arvolaissa tai lain esitöissä ei sanota, että sukupuolia olisi biologiaan perustuen vain kaksi. Tasa-arvolain tarkoituksena on poistaa sukupuoleen perustuva syrjintä sekä estää sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuva syrjintä.

Sari Essayah, 55

  • Kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja 2015–.
  • Puolueensa ehdokkaana presidentinvaaleissa 2012.
  • Europan parlamentin jäsen 2009–2014.
  • Kansainvälisen olympiakomitean jäsen 2016–.
  • Koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri.
  • Kävelyn maailmanmestari 1993 ja Euroopan mestari 1994.
  • Asuu Lapinlahdella talossa, joka on rakennettu tontille, jonka hän sai voitettuaan kävelyn MM-kultaa Stuttgartissa 1993.
  • Hänen puolisonsa on Robert Knapp. Heillä on kaksi tytärtä.

Lisää epäreiluja väitteitä puheenjohtajille

Kommentoi »