San Francisco ystävien kanssa: sateenkaarielämää
Matkailu
San Francisco ystävien kanssa: sateenkaarielämää
"Täällä ei tarvitse sulautua joukkoon - ja juhlia riittää paljon", homoaktivisti Bruce Beaudette kehuu. Katso Brucen vinkit San Franciscoon ja ota osoitteet talteen.
Julkaistu 17.3.2017
Mondo

Cafe Flore on kuin San Francisco pienoiskoossa: auki aamusta yöhön, kaikenlaisten ihmisten suosiossa. Nurkkapöydässä perhe tilaa pannukakkuja, vieressä kanadalainen turisti syö paikan suosikkia, meksikolaista huevos rancheros -aamiaisannosta eli kananmunia, maissitortilloja ja papuja.

”Yleensä tilaan täällä drinkin, jonka värit sopivat asuuni”, Bruce Beaudette kertoo ja nauraa.

Brucen toiveessa on baari­mikoille haastetta, sillä useimmiten hän pukeutuu kuin sateenkaari. Tänään päällä on Thaimaassa teetetty silkkipaita ja pallokuvioiset housut. ”Nelikymppisenä päätin, etten enää sulaudu joukkoon. Harvey Milkin oppien mukaan meidän homojen ei pidä koskaan kätkeä homouttamme”, Bruce sanoo.

56-vuotias Beaudette on sanfranciscolainen ­homoaktivisti, taiteilija ja ­harraste­lija­­­historioitsija. Vuonna 1978 murhattu Harvey Milk oli puolestaan Yhdysvaltojen kuuluisimpia homojen oikeuksien esitaistelijoita.

Bruce toimii myös vartijana, ja se työ jättää hänelle aikaa vähemmistöhistorian opiskeluun ja mielikuvituksellisten pukujen suunnitteluun. Niitä hän tekee itselleen ja muille gay-yhteisön juhliin ja festivaaleille. Inspiraatiota asuihin Bruce saa muun muassa belgialaissuunnittelija Walter von Beirendonck­ilta ja Comme des Garçonsilta, joita San Franciscossa myy liike nimeltä MAC, Modern Appealing Clothing.

Beaudetten lempikatu San Franciscossa on tietenkin Castro, Castron homokaupunginosan pääkatu. 1900-luvun alussa Castroa asuttivat pitkälti Skandinaviasta tulleet maahanmuuttajat. 1960-luvulle tultaessa monet alueen viktoriaanisista puutaloista pääsivät rapistumaan, ja se sai boheemia leimaa. Vapaamielisestä kaupungista oli jo tuolloin tullut turvasatama muualta Amerikasta muuttaville homoille ja lesboille. Castrosta tuli heidän kaupungin­osansa.

Cafe Floresta on Castro-kadulle vain kivenheitto Market-­katua pitkin. Matkan varrella Bruce pysähtyy The Catch -kalaravintolan eteen ja tempaa oven auki. Eteisen seinälle on ripustettu aidsiin menehtyneiden muistoksi tehtyjä tilkku­täkkejä. AIDS Memorial Quilt -hankkeen aloitti gay-aktivisti Cleve Jones vuonna 1985. Vuosittaisilla Castron kynttilämarsseilla kannettiin plakaatteja, joissa luki tautiin menehtyneiden nimiä. Vierekkäin kyltit muistuttivat tilkku­täkkiä, mistä Jones sai idean ommella oikeita täkkejä.

Market- ja Castro-katujen kulmauksessa on Twin Peaks, joka oli jo aikoinaan yksi San Franciscon ensimmäisistä avoimesti homoille suunnatuista baareista. Sen isoista ikkunoista voi katsella paitsi kadunkulkijoiden vilinää, myös itse Twin Peaks -kukkulaa.

Twin Peaksin varjossa on toinen kukkula, Tank Hill. Se on Brucen suosikki. ”Tank Hill on rauhallisempi, vähemmän tunnettu ja sieltä näkee koko kaupungin, jopa Golden Gate -sillan”, hän sanoo. Bruce asuu kukkulan juurella Cole Valleyssä. ”Cole Valley on turvallinen ja hiljainen kaupunginosa, mutta siellä minulla on kahden korttelin säteellä kaikki mitä tarvitsen, koirapuistosta rautakauppaan.”

Bruce Beaudette muutti San Franciscoon vuonna 1978 Minnea­polisista. ”Koulujen jälkeen huomasin pian, että Minneapolis on minulle liian pieni. Tunsin, että jossain on paikka joka on enemmän minunlaiseni.”

Välillä hän vietti pari vuotta Havaijilla ja Los Angelesissa, mutta San Francisco veti takaisin. ”Täällä tapaa monenlaisia ihmisiä ja pidetään paljon juhlia!” Bruce kertoo ja johdattaa meidät eteenpäin Castro-­katua. Yksi hänen intohimoistaan on elokuvat ja lempipaikkoja Cas­trolla sijaitseva Castro-teatteri, joka on rakennettu 1920-luvulla. ”Täällä voi kokea kaikkea: näytelmiä, yhteislaulua, festivaaleja! Ennen jokaista elokuvaa teatterin aulassa soitetaan urkumusiikkia.”

Bruce harrastaa myös sarjakuvia, joita hän hankkii Castro-­kadun Whatever-liikkeestä. Elokuvateatterin naapurissa oleva Cliff’s Variety -seka­tavarakauppa on Brucen aarrekätkö. Täältä hän hakee materiaaleja asuihinsa. ”En osaa ommella, joten minun pitää keksiä muita tapoja rakentaa asut. Viime aikoina olen käyttänyt paljon läpinäkyvää muovia”, Bruce sanoo ja viittilöi vahakangashyllyn edessä. Usein mukaan tarttuu myös paljetteja ja glitteriä.

Kadun toisella puolella kohoaa uudenkiiltävä rakennus, jonka seinässä lukee Strut. Se tarjoaa homoille sosiaalista tukea, sukupuoli­tautien testauksia ja kulttuuria. ”Olin täällä eilen näyttelyn avajaisissa”, Bruce mainitsee ja ohjaa meidät kurkistamaan Strutin ­kakkoskerroksen galleriatilaan.

Taiteilijana Bruce koluaa usein kaupungin gallerioita. Hänen suosikkejaan ovat valokuvaukseen erikoistunut Fraenkel Gallery keskustassa sekä vuosi sitten avattu Minnesota Street Project, vanha teollisuushalli, jossa toimii kymmenkunta galleriaa. Kestosuosikki on modernin taiteen museo de Young, jonka vieressä on ilmainen veistospuisto ja aidsiin menehtyneiden muistolehto.

Bruce tuntuu näillä kulmilla tuntevan joka toisen vastaantulijan. Ei mikään ihme, sillä hän myös esittäytyy reippaasti kaikille, joita ei vielä tunne. Castron ihmisvilinä voi alkaa tuntua kenelle vain nopeasti kuin suurelta perheeltä.

Kulman takana on pieni mutta tärkeä museo, GLBT Historical Society. Se on ainutlaatuinen homohistorian keskus koko Amerikassa. Mieleenpainuvimpiin esineisiin kuuluu puku, joka poliitikko Harvey Milkillä oli päällään, kun hänet murhattiin. Museoon on vapaa pääsy joka keskiviikko.

On aika kääntyä takaisin kohti Cole Valleytä, jonne kävelemme hauskaa reittiä Corona Heightsin alueen kiemurtelevilla kaduilla. Bruce syö täällä usein lounasta jossain kanta­paikoistaan, kuten Cafe Reveriessa tai Crepe on Colessa.

Kun hyvästelemme Brucen, hän vinkkaa vielä yhdestä paikasta Cole Valleyssä. The Sword & Rose on new age -putiikki. Sisäpihan perälle kätkeytyvästä hippikaupasta voi ostaa kristalleja tai tarot-­ennustuksen omasta tulevaisuudestaan.

Brucen suosikit

Flore, 2298 Market

MAC-vaateliike, 387 Grove

Kalaravintola The Catch, 2362 Market

Twin Peaks -baari, 401 Castro

Castro-elokuva­teatteri, 429 Castro

Sarjakuvaliike Whatever, 548 Castro

Cliff’s Variety -sekatavarakauppa, 479 Castro

Strut-galleria, 470 Castro

Fraenkel Gallery, 49 Geary

Taidehalli Minnesota Street Project, 1275 Minnesota

Taidemuseo de Young, 50 Hagiwara Tea Garden Drive

Aidsiin menehtyneiden muistolehto, Nancy Pelosi Drive

GLBT Historical Society -museo, 4127 18th Street

Cafe Reverie, 848 Cole Street

Crepe on Cole -kahvila, 100 Carl Street

The Sword & Rose -putiikki, 85 Carl Street

Lue myös Applen suunnittelija Nicole Ryanin vinkit San Franciscoon.

Kommentoi »