San Francisco ystävien kanssa, osa 1
Matkailu
San Francisco ystävien kanssa, osa 1
Mitä San Franciscossa ainakin kannattaa kokea? Applen suunnittelija Nicole Ryan antaa vinkit kotikaupunkiinsa. Ota ne talteen.
Julkaistu 16.3.2017
Mondo

Keramiikkafirma Heath Ceramicsin tehtaanmyymälän aulaan on parkkeerattu suloinen kukkamyymälä. Pyörillä kulkevassa kukkakioskissa on myynnissä valkoisia hyasintteja, nupullaan olevia kirsikanoksia ja vuokkoja eri väreissä. Samassa rakennuksessa on Heathin kaupan lisäksi uutta designia esittelevä galleria Boiler Room ja uusi, suosittu ravintola Tartine Manufactory.

Heath on hyvä paikka aloittaa kierros trendikkäässä Missionin kaupunginosassa. Varsinkin kun täältä paikallisoppaamme, Nicole Ryan, tapaa hakea lempikahviaan. ”Blue Bottle -kahvin maku muistuttaa minua Seattlesta, jossa vietin nuoruuteni”, sanoo Nicole.

Nicole muutti seitsemisen vuotta sitten San Franciscoon opiskelemaan graafista suunnittelua. ”Tämä tuntui parhaalta mahdolliselta paikalta opiskella luovaa alaa, koska kaupunki on edistyksellinen ja start up -kulttuuri täällä niin voimakas. San Francisco on myös tunnelmaltaan rennompi kuin Amerikan itärannikko.”

Nyt 34-vuotias Nicole työskentelee suunnittelijana Applella, Piilaakson Cupertinossa. Työmatka Applen bussilla voi kestää jopa 1,5 tuntia suuntaansa. ”Olen unelmatyössäni”, Nicole kehuu silti. ”Tavoitteenamme on tehdä tuotteita, joita itsekin haluamme käyttää.”

Kun Nicole pääsee töistä, hän valitsee jonkun Applen bussi­linjoista ja tapaa ystäviään kaupungin eri osissa. ”Jokaisella kaupunginosalla on oma luonteensa. Kannattaa käydä mahdollisimman monessa, jotta San Franciscosta saa moni­puolisen kuvan.”

Mission tunnetaan perinteisesti latinoväestön asuinsijana ja rakennusten värikkäistä muraalimaalauksista. Nykyisin  alue vetää etenkin it-firmojen nuoria työntekijöitä. Missionin keskuskatu on Valencia, jonka varrelta löytyy lukuisia ravintoloita, kahviloita ja kauppoja.

Matkalla Heathilta Valencialle voi ihastella koristeellisia viktoriaanisia puutaloja. Sellaisessa Nicolekin asuu – yhdessä aviomiehensä ja heidän kahden kämppiksensä kanssa. Korkeiden vuokrien kaupungissa harva pystyy vuokraamaan itselleen koko taloa. Nicolen onneksi heidän talonsa on vuokra­säännöstelty. Hän maksaa puolisoineen vuokraa noin 1 600 euroa kuussa, mikä on San Franciscossa vähän. ”Haaveilen omasta talosta, jonka ostaisimme puoliksi toisen tuttavapariskunnan kanssa.”

Valencia-kadulla on monia Nicolen suosikkeja. Esimerkiksi parhaat tuliaiset saa Paxton Gate -kaupasta, joka myy kaikkea täytetyistä eläimistä kristalleihin, hän vinkkaa. Merirosvolaivaa muistuttava 826 Valencia -puoti myy meri- ja piraattiteemaista tavaraa, ja liikkeen tuotto menee lasten ja nuorten kirjoitusharrastusta tukevalle yhdistykselle.

Tämän alueen ravintoloista Nicole rakastaa cocktaileista tunnettua Berettaa ja Delfina-pitseriaa. ”Kaupungin paras pitsa on silti Tony’s-ravintolassa North Beachin kaupunginosassa. Rakastan heidän puu-uunissa paistettua margaritapitsaansa!” hän kertoo.

North Beachilla sijaitsee myös pikkuinen Golden Boy Pizza, yksi Nicolen suosikki sekin. Valencia-kadulla hän aikoo seuraavaksi testata maineikkaan Al’s Placen, joka valittiin vuonna 2015 koko USA:n parhaaksi uudeksi ravintolaksi. Mutta suosituimpiin paikkoihin on iltaisin pitkät jonot ja todella vaikea saada pöytävarausta.

”Niksini on mennä ravintolan ovelle todella aikaisin, kello viideltä illansuussa. Kukaan ei halua syödä täällä illallista niin varhain”, Nicole vinkkaa.

Kaupungin paras kahvi, pitsa ja burrito – niiden paremmuudesta käydään jatkuvaa vääntöä. Ruoka on paikallisille intohimo. ”Mutta ravintoloiden rima on täällä niin korkealla, että valinta menee harvoin pieleen”, Nicole vakuuttaa.

On aamupäivä, joten pysähdymme kevyelle lounaalle Craftsman and Wolves -kahvilaan. ”Täältä saa parhaat suolaiset leivonnaiset. Lempparini on  kuohkea gougere, se on kuin pelkkää juustoa”, Nicole sanoo.

Suositun kahvilan tiski notkuu myös taiteellisen näköisistä makeista leivonnaisista. Nicole vie meidät kuitenkin jälkiruualle naapuriin, Dandelionin suklaakauppaan. ”Tätä ei voi ohittaa, jos pitää suklaasta! Dandelion on myös hyvä deittipaikka.”

Hän valitsee Mission Mocha -kaakaon. Pähkinäinen, kermainen, makea, vähän mausteinenkin, kuuluu asiantunteva arvio syvältä kupin uumenista.

Jos vatsassa olisi Dandelionin jälkeen tilaa, kannattaisi mennä vaikka balsamico-mansikka-jäätelölle ­Bi-Riten kioskille. Sen edessä luikertaa aurinkoisina päivinä jopa sadan metrin jono ­asiakkaita. Jäätelönsä voi nauttia mukavasti Dolores-­puistossa, jonka rinteiltä avautuu upea näkymä kaupungin keskustaan. Kesäviikonloppuisin puistossa on iloinen festaritunnelma aamusta auringonlaskuun.

Nicole valitsee tällä kertaa toisen puiston: suuntaamme Missionin lauantairuuhkasta Golden Gate -puiston rauhaan. Viisi kilometriä pitkälle viheralueelle on paras tulla polkupyörällä, joita saa vuokralle esimerkiksi Mission Bicyclesta. ”San Franciscossa kannattaa nauttia ulkoilmasta päivisin, sillä öisin täällä tulee aina viileä, myös kesällä.”

Jos puistoon sattuu illansuussa torstaina, Academy of Sciences -museossa on aikuisten ilta. Silloin museolla on tarjolla drinkkejä, ja dj:t soittavat musiikkia.

Golden Gate -puiston päässä on panimo-ravintola Beach Chalet. Tänne Nicole pysähtyy usein oluelle tai syömään. ”Joskus nappaan matkan varrelta viinipullon ja istun koko illan Ocean Beachilla kuunnellen meren kohinaa. Vaikka olisi viileämpääkin, rannalle sytytettävät nuotiot lämmittävät.”

Golden Gatesta on enää pieni hyppäys Lands Endin kallioiselle ranta-alueelle. Täällä sijaitsi muinoin Sutro Baths -kylpylä. Nyt siitä ovat enää jäljellä rauniot. ”Käyn täällä usein, vaikka paikka löytyy jokaisesta turisti­oppaasta. Moni ei tiedä, että rannan tuntumassa, pohjoispuolella, on luola, jonka läpi voi kulkea. Luolan toiselta puolelta avautuu uskomaton näkymä merelle.”

Alkaa hämärtää. Mitä Nicole tapaa tehdä lauantai-iltaisin? ”Käyn paljon keikoilla, olen kaikkiruokainen musiikin suhteen”, hän kertoo. Nicolen lempiklubeja ovat pikkuinen The Chapel ja The Independent, jossa hän on nähnyt esimerkiksi elektronista musiikkia tekevän Bathsin eli Will Wiesenfeldin. Tänä iltana ohjelmassa on drinkit ystävien kanssa 1920-luvun tyyliin sisustetussa Bourbon & Branch -kapakassa. Sinne on pakko tehdä ennakkovaraus kunnon salakapakan tyyliin.

Entä klubi-illan jälkeinen hitailupäivä, mitä silloin kannattaa tehdä? Vastaus tulee oppaaltamme heti. Viikonloppuisin jokin kaupungin monista ruokatoreista. Arkisin Pier 24, ilmainen valokuvagalleria San Franciscon lahden rannalla.

Nicolen suosikkiosoitteet

Keramiikkafirma Heath 2900 18th Street

Paxton Gate -kauppa, 824 Valencia

826 Valencia -kauppa, 826 Valencia

Beretta-ravintola, 1199 Valencia

Delfina-pitseria, 3621 18th Street

Tony’s-ravintola, 1570 Stockton

Golden Boy Pizza, 542 Green

Al’s Place -ravintola, 1499 Valencia

Craftsman and Wolves -kahvila, 746 Valencia

Dandelion-suklaa­kauppa, 740 Valencia

Jäätelökioski Bi-Rite, 3692 18th Street

Dolores-puisto, 18th ja Dolores

Mission Bicycle, 766 Valencia

California Academy of Sciences -museo, 55 Music Concourse Dr

Beach Chalet -ravintola, 1000 Great Highway

The Chapel -klubi, 777 Valencia

The Independent -klubi, 628 Divisadero

Bourbon & Branch -baari, 501 Jones

Pier 24 -galleria, Pier 24, The Embarcadero

Kommentoi »