Apu

Saku Timonen: Totuus on tylsää. Siitä ei saa aikaan edes kunnon someraivoa

3

Totta vai tarua: Työtön saa 1 600 euroa tukea puhtaana käteen, joten ei ihme, että työnteko ei huvita.
Teksti Saku Timonen
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Laittomasti maassa olevat saavat ilmaiseksi parempaa terveydenhoitoa kuin köyhät suomalaiset. Työtön saa 1 600 euroa tukea puhtaana käteen, joten ei ihme, että työnteko ei huvita.

Nämä väitteet ovat tarua, mutta silti niitä tarjoillaan totena. Väitteisiin uskovia ei saa uskomaan oikeaa tietoa, sillä heitä vaivaa ylivertaisuusvinouma. Mitä vähemmän ihminen tietää jostain asiasta, sitä enemmän hän luulee siitä tietävänsä.

Hän on mielestään ihan varmasti oikeassa, ja eri mieltä olevat elävät valheen kuplassa.

Väittäjälle riittää samanmielisten seura

Tosiasiassa väittäjä on itse jo siirtynyt oman valheensa kuplasta vaihtoehtoiseen totuuteen. Hän ei kuuntele muita totuuksia, sillä hänelle riittää samanmielisten seura.

Sosiaalinen media kokoaa yhteen samoin ajattelevat, jotka vahvistavat uskoaan toistamalla samoja tarinoita vain vähän muunnellen. Usein tarina väitetään kuullun tutulta sossutädiltä, terveydenhoitajalta tai työvoimavirkailijalta. Uskoa vahvistavat valemediat, jotka kertovat samat tarinat muka uutisina.

Vielä varmemmin uskoa vahvistavat vaihtoehtoisella totuudella ratsastavat poliitikot. Pakko olla totta, kun päättäjätkin ovat samaa mieltä.

Oikeaakin tietoa olisi helposti saatavilla, mutta se on tylsää eikä saa aikaan someraivoa. Sen eteen pitäisi myös nähdä vähän vaivaa, joten on helpompi tarttua tarjolla olevaan väärään tietoon.

Olen käyttänyt kilometreittäin tekstitilaa juuri noiden esimerkkiväitteiden oikaisemiseen.

Käytän vielä lisääkin nyt, kun sain tilaisuuden antaa myös nettiä käyttämättömille oikeaa tietoa.

Jokaisella on oikeus ihmisarvoiseen elämään

Perustuslaki takaa jokaiselle ihmiselle ihmisarvoisen elämän edellyttämän välttämättömän toimeentulon ja huolenpidon. Kunnat eivät päätä hoidon antamisesta, mutta sen sisällöstä ne päättävät.

Esimerkiksi Helsinki tarjosi paperittomille viime syksyyn asti vain kiireellisen terveydenhoidon. Syksyllä valtuusto päätti laajentaa palvelua koskemaan myös välttämätöntä terveydenhoitoa. Hoidon taso on sama kuin turvapaikanhakijoilla, mutta alempi kuin muille annettavan hoidon taso.

Jos paperittomalla on rahaa, hän maksaa hoidosta saman verran kuin muutkin. Jos suomalaisella ei ole rahaa hoitoon, hänellä on mahdollisuus saada toimeentulotukea.

Mitä työtön oikeasti saa?

Työttömän työmarkkinatuki on 32,40 euroa päivässä, ja siitä menee 20 prosenttia ennakonpidätystä. Lisäksi saa asumistukea, joka ei kata koko vuokraa. Omavastuuosan voi saada toimeentulotukena, ja toimeentulotukea voi saada muutenkin, jos laskelmat niin osoittavat.

Toimeentulotuen perusosa on kiinteä summa, joka on tarkoitettu jokapäiväisen elämän välttämättömiin menoihin. Perusosan määrä on laskennallinen, ja yksin asuvalle se on enintään 491,21 euroa kuukaudessa.

Tavallisin virhe on laskea yhteen työmarkkinatuen bruttosumma, maksimaalinen asumistuki ja täysi toimeentulotuen perusosa ja olettaa jokaisen työttömän saavan automaattisesti tämän kaiken. Mielellään vielä muistutetaan, että kaiken tämän päälle saa kunnalta täydentävää toimeentulotukea.

Tosiasissa kukaan ei saa tätä kaikkea, vaan yksi tuki vähentää toista tai estää kokonaan sen saamisen.

Kuten sanottu, totuus on tylsää. Siitä ei saa aikaan edes kunnon someraivoa, joten vaihtoehtoinen totuus on paljon kiehtovampi.

Julkaistu: 2.5.2018