Saksan vaalit: Merkel jatkaa kanslerina, äärioikeistolainen AfD nousi kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi
Puheenaiheet
Saksan vaalit: Merkel jatkaa kanslerina, äärioikeistolainen AfD nousi kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi
Kristillisdemokraattinen CDU on yhä Saksan suurin puolue ja Angela Merkel jatkaa liittokanslerina, mutta CDU:n kannatuksesta suli viime vaaleista arviolta 7 prosenttia. Historiallisen huonon tuloksen tehnyt sosiaalidemokraattinen SPD lähtee oppositioon, mutta on vaikea nähdä, että kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi noussut äärioikeistolainen AfD olisi mukana hallitusneuvotteluissa.
Julkaistu 24.9.2017
Apu

- Me teimme sen! Olemme liittopäivillä ja muutamme asioita. Taistelemme maamme puolesta!

Saksan vaalivoittajiin kuuluvan äärioikeistolaisen Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen vaalivalvojaisissa tunnelma oli voitonriemuinen ja puheet suorastaan sotaisia. Vaalihuoneistot sulkeutuivat klo 19 Suomen aikaa; ensimmäisten ennusteiden mukaan AfD sai noin 13 prosenttia äänistä ja nousi maan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

AfD on toisen maailmansodan jälkeen ensimmäinen äärioikeistolaiseksi luokiteltava puolue, joka nousee Saksan liittopäiville. Se ratsastaa samoilla teemoilla kuin muut oikeistopopulistit Euroopassa: maahanmuuton vastustuksella, muslimeihin ja islamisaatioon liittämillään uhkakuvilla, EU-vastaisuudella, ilmastonmuutoksen kieltämisellä ja niin edelleen.

Kristillisdemokraattinen CDU on noin 33 prosentillaan yhä Saksan suurin puolue ja Angela Merkel, 63, jatkaa neljännelle kaudella liittokanslerina. CDU kuitenkin menetti kannatustaan vuoden 2013 vaaleista noin seitsemän prosenttia.

Merkeliä tervehdittiin silti puolueen vaalivalvojaisissa rytmikkäillä ”Mutti, Mutti!”-huudoilla ja äänekkäillä suosionosoituksilla.

- Strategiset tavoitteet saavutettiin, ja olemme yhä vahvin voima liittopäivillä. Tulos ei silti ole toivotunlainen, tyypilliseen tapaansa tyynesti esiintynyt Merkel kommentoi.

Typertynein tunnelma oli sosiaalidemokraattien leirissä. Tappiota uumoiltiin ja pelättiin, mutta 20 prosentin saalis arviolta viiden prosentin pudotuksella oli silti Martin Schulzin joukoille historiallisen huono. Puolueen johtohahmot ilmoittivat heti sunnuntai-iltana alustavien tulosten selvittyä, että SPD jää oppositioon, mutta Schulz ei aio erota.

Voittajiin voivat laskea itsensä myös liberaalidemokraattien FDP, joka liki tuplasi kannatuslukunsa ja nousi reilulla 10 prosentillaan takaisin liittopäiville, sekä hieman kannatustaan lisännyt vihreät (noin 9 prosenttia äänistä). Vasemmisto eli Die Linke piti asemansa ja on kannatusluvuillaan lähes tasoissa FDP:n ja vihreiden kanssa.

Liberaalidemokraatteja ja vihreitä pidetään todennäköisimpinä hallituskumppaneina Merkelin CDU:lle, koska äärioikeiston kanssa ei haluta tehdä yhteistyötä. Hallitusneuvotteluista uumoillaan pitkiä ja vaikeita.

Lue lisää vaalituloksen taustoista, mahdollisista vaikutuksista niin Saksan kuin Euroopan tilanteeseen ja berliiniläisten äänestäjien mielipiteistä ensi viikon Avusta.

Kommentoi »