Tuulilasi

Saksan Autobahneille tiemaksut – maksajina ulkomaalaiset


Saksan liikenneministeri Alexander Dobrindt on esittämässä maanantaina ehdotuksen, jossa Saksan tieverkolle olisi tulossa tiemaksut.
Kuvat Creative Commons

Uusi tiemaksu ei tulisi ainoastaan Autobahn-verkolle, vaan koko Saksan tieverkostolle, kertoo Auto Bild. Myös Saksassa on viime aikoina ollut ongelmia tieverkon kunnostamisessa. Iso osa maan tieverkon käyttäjistä on ulkomaalaisia, joten maksu halutaan osoittaa erityisesti heille.

Ulkomaalaisilta henkilöautoilta kerättävä tiemaksu toisi yhden vaalikauden aikana Saksalle 2,5 miljardia euroa tuloja, joka käytettäisiin suoraan tieverkon kunnostamiseen ja ylläpitoon. Tiemaksua kaavaillaan otettavan käyttöön vuonna 2016.

Yksityiselle autoilijalle tiemaksut menisivät seuraavasti: kymmenen päivän ajolupa maksaisi kymmenen euroa, kahden kuukauden ajolupa 20 euroa ja pidemmän aikavälin ajolupa muodostuisi ajoneuvoveron kriteerien mukaan.

Monissa Saksan naapurimaissa tieto saksalaisesta tiemaksusta on otettu vastaan skeptisesti. Järjestelmää on syytetty siitä, että se syrjii vain ulkomaalaisia autoilijoita, koska se ei koske saksalaisia.

Myös EU:n liikenneministeri Siim Kallas on arvostellut uutta tiemaksujärjestelmää. Hänen mukaansa tiemaksut tulisivat olla samanlaiset sekä ulko- että kotimaalaisille autoilijoille.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 7.7.2014