Tuulilasi

Saksalaisille autotehtaille tulossa valtava lasku?


Saksalaiset autonvalmistajat mukaan lukien VW Group ja BMW valmistautuvat uuden hallituksen linjauksiin päästövähennyksistä. Se voi maksaa autonvalmistajille paljon.
Kuvat All Over Press

Liittokansleri Angela Merkelin konservatiiviblokki ja sosiaalidemokraattien puolue SPD neuvottelevat suunnitelmasta, jonka mukaan vanhojen dieselautojen tekniset laitteistot pitäisi korjata tai vaihtaa, ei pelkästään ohjelmistot. Jos mekaanisia korjauksia pitää tehdä, se maksaa valtavasti enemmän kuin suhteellisen edulliset ohjelmistokorjaukset ja -päivitykset.

Päätös olisi musertava isku autoteollisuudelle, joka suostui kesällä korjaamaan autojen softat ja maksamaan korvauksia dieselhuijauksista.

"Olemme jo sopineet SPD:n kanssa, että dieselautoilla ajamisen kieltäminen pitää pyrkiä välttämään. Meidän on tutkittava kaikki vaihtoehdot ja tämä on yksi niistä”, sanoi Merkelin kristillisdemokraattisen puolueen talousasiantuntija Joachim Pfeiffer Reutersin mukaan.

Lainlaatijat ja ympäristöjärjestöt ovat kritisoineet kesäistä sopimusta – niiden mielestä autotehtaat pääsivät softankorjauksilla ja sakoilla liian helpolla.

”On keskusteltava myös vanhojen dieselautojen teknisistä korjauksista.  On selvää, että monella näiden vanhojen autojen omistajista ei ole varaa ostaa uutta autoa. Silti heidän on voitava käyttää ajoneuvoa, jolla saa ajaa myös kaupunkien keskusta-alueilla. Olemme jo keskustelemassa suunnitelman yksityiskohdista”, kertoo SPD:n lakiasiantuntija Sören Bartol.

Autotehtaat ovat yrittäneet lobata asiaa; he olisivat valmiita korjaamaan myös teknisesti esimerkiksi taksit. Lisäksi ne tarjoavat paikoin isojakin kannustimia uusien vähäpäästöisten autojen hankintaan.

Julkaistu: 26.1.2018