Image

Saksalaiset haluavat panna hanttiin dataa kerääville yrityksille, kirjoittaa Heikki Valkama.


Kun poliisisetä kävi vierailulla berliiniläisessä päiväkodissa, hän lähetti vanhemmille yhden terveisen: älkää kertoko lapsestanne mitään sosiaalisessa mediassa. Turvallisuussyistä.
Kuvat Markus Henttonen

Viime kesänä Saksan tietosuojavaltuutettua vastaava viranomainen päätti, että Facebookin täytyy sallia valeprofiilit. Vaatimus esiintyä oikealla nimellä ja tunnistettavalla kuvalla rikkoo yksityisyyden suojaa.

Syksyllä Saksa taas ilmoitti ryhtyvänsä tutkimaan esimerkiksi Googlen ja Facebookin Yhdysvaltoihin siirtämää dataa, siis sitä, rikotaanko saksalaisten yksityisyyden suojaa. Tammikuussa Saksan korkein oikeus vahvisti alempien oikeusasteiden tuomion: Facebookin tapa käydä läpi ihmisten sähköpostiyhteystietoja ja ehdottaa niiden perusteella kavereita on laiton Saksassa. Se rikkoo yksityisyyden suojaa.

Saksalaiset – tai ainakin osa heistä –  ovat tarkkoja yksityisyydestään. Näyttäisi siltä, että Saksa on harvoja maita, joissa todella yritetään panna vastaan suuryritysten massiiviselle datankeruulle. Samalla Saksa toki panee hanttiin Yhydsvaltain vakoilulle, NSA:lle.

”Saksalaisten ylimääräinen huoli yksityisyydestä johtuu historiasta. Koko tietosuojan käsite on syntynyt Saksassa”, tutkija Paulina Pesch kertoo. Hän kuuluu tietoturvaa tutkivaan ryhmään Münsterin yliopistossa.

Saksalaisten huolen taustalla on natsihallinto, joka käytti väestörekisteriä kansanmurhan välineenä. Myös DDR:n aikainen Stasin valvonta lisäsi tarvetta suojata henkilökohtaisia asioita. Ensimmäistä kertaa sähköiseen dataan liittyvästä tietosuojasta säädettiin Saksassa jo vuonna 1970, Pesch kertoo. Vuonna 1977 säädettiin koko liittovaltiota koskeva tietosuojalaki.

”Uskon, että tuolla lailla on ollut eniten vaikutusta eurooppalaiseen ja etenkin EU:n lainsäädäntöön, joka tarjoaa myös melko korkeaa tietosuojaa”, Pesch kertoo.

Vuonna 1983 Saksan korkein oikeus linjasi, että tietoturva kuuluu perusoikeuksiin.

Yksityisyyden suoja on saksalaisille siis tärkeä. (Tosin eräs ystäväni totesi, että maassa, jossa faksilla on edelleen tärkeä rooli, kaikkea uutta tekniikkaa epäillään.)

Saksalaisten kriittisyys näkyy myös tilastoissa. Mitä koulutetumpi saksalainen, sitä vähemmän hän käyttää sosiaalista mediaa, uutisoi Deutsche Welle verkkosivuillaan. Saksa on ainoa OECD-maa, jossa korkeasti koulutetut käyttävät vähemmän sosiaalista mediaa kuin vähemmän koulutetut. ■

Julkaistu: 7.3.2016