Tuulilasi

Saksa sorvaa jo lakeja autonomisille autoille


Reutersin mukaan Saksassa on jo lähdetty miettimään uutta lainsäädäntöä koskien tulevaisuuden itseajavia autonomisia autoja. Ensimmäinen askel on eettisen komitean ohjeistus autonvalmistajille.
Kuvat Waymo Press

Saksan liikenneministeriön linjauksen mukaan lain lähtökohta on enemmän ihmisten kuin omaisuuden ja eläinten suojeleminen.

Kaikki Saksan suurimmat autonvalmistajat investoivat rajusti autonomisen ajamisen tuotekehitykseen tällä hetkellä. Lainsäätäjät ovat jo miettineet, miten autot pitäisi ohjelmoida esimerkiksi yllättävissä tilanteissa kuten törmäämisessä pyöräilijään tai kiihdytettäessä ylinopeuteen onnettomuuden välttämiseksi.

Uusien eettisten ohjeiden mukaan autojen ohjelmoinnin ykkösprioriteettina on oltava onnettomuuksien, loukkaantumisten ja tieliikennekuolemien välttäminen hinnalla millä hyvänsä.

Se tarkoittaa sitä, että jos onnettomuutta ei voi mitenkään välttää, on auton softan toimittava siten, että se ottaa ensimmäisenä huomioon ihmisen, ei esimerkiksi omaisuutta tai eläimiä.

”Ihmisen ja auton softan vuorovaikutus nostaa esiin isoja eettisiä kysymyksiä digitalisaation ja autojen itseohjautuvuuden suhteen. Ministeriömme eettinen komitea on tehnyt pioneerityötä ja luonut ensimmäisenä maailmassa vahvat linjaukset autonomiselle ajamiselle”, sanoo Saksan liikenneministeri Alexander Dobrint.

Julkaistu: 24.8.2017