Tuulilasi

Sakko voi seurata ulkomailta kotiin saakka


Mitä virheitä lomalaiset tekevät automatkalla, Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen?
Teksti Kari Pitkänen
Kuvat Satu Nyström

– Ihmiset matkailevat nykyisin paljon. Siksi varsinainen valmistautuminen automatkalle voi unohtua. Se kannattaa kuitenkin tehdä huolellisesti, jotta ulkomaiden määräykset eivät tule yllätyksinä.

Mikä säännöissä yllättää?

– Moni on saanut sakkoja kotiin asti maksettaviksi muun muassa Italiasta tai Norjasta. Sakko voi seurata ylinopeudesta tai moottoritien maksuvinjetin unohtamisesta. Kaikki maat eivät peri sakkoja kovin innokkaasti, mutta esimerkiksi Hollanti on tässä suhteessa hyvin tehokas ja toimii yhteistyössä Oikeusrekisterikeskuksen kanssa.

Mitä muuta on otettava huomioon?

– Via Balticaa ajettaessa liikennekulttuuri muuttuu aika lailla kotimaisesta jo Latviassa ja Liettuassa. Puolassa on oltava vielä enemmän varpaillaan. Täällä kannattaa laittaa rattiin se kokenein kuski.

Autoliitto julkaisi juuri vuoden 2013 matkailututkimuksen. Mitä se kertoo?

– Automatkailu lähialueilla Ruotsissa ja Virossa lisääntyi. Muita suosikkimaita olivat Saksa ja Norja. Ehkä taloustilanteen takia matka-ajat lyhenivät, ja rahaa käytettiin vähemmän kuin ennen. Vuokra-auton ottaminen matkakohteessa eli Fly & Drive -tyyppinen lomailu on kasvussa.

Lue autoilijan lomamatkaohjeet ja -vinkit Tuulilasin numerosta 5/2014.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 7.5.2014