Apu

Paljonko sairaanhoitaja oikeasti tienaa? Näin kertovat tilastot – iso osa tilistä tulee ilta- ja viikonlopputöistä

Paljonko sairaanhoitaja oikeasti tienaa? Näin kertovat tilastot – iso osa tilistä tulee ilta- ja viikonlopputöistä
Säännöllisen työajan mediaaniansio oli vuonna 2020 kunnallisen puolen sairaanhoitajalla 3 155 euroa. Se on keskimääräisen suomalaisen ansiotason alapuolella.
Julkaistu: 7.2.2022

Sairaanhoitajien palkkaus on ollut pöydällä kunta-alan työehtoneuvotteluissa. Työntekijäpuoli katsoo, että ala on alipalkattu, ja sen vuoksi hoitajien palkkoja pitäisi mahdollisesti korottaa enemmän kuin kunta-alalla keskimäärin.

Kuntatyönantajien toimitusjohtaja Markku Jalonen tyrmäsi vaatimuksen Helsingin Sanomien haastattelussa. Jalosen mukaan sairaanhoitajan keskipalkka on 3 370 euroa ja sairaanhoitaja tienaa enemmän kuin suurin osa suomalaisista.

Jalosen väite närkästytti työntekijät. Se synnytti sosiaalisessa mediassa #hoitajantilipäivä-kampanja, jossa alan ammattilaiset kertovat, paljonko tienaavat.

Mitä tilastot sanovat?

Peruspalkka 2 567 euroa ennen veroja

Tilastokeskuksen tiedot ovat vuodelta 2020. Niiden mukaan sairaanhoitajan keskimääräinen peruspalkka kunnalla on 2 567 euroa kuukaudessa, siis ennen veroja.

Käytännön kuukausipalkkaa kuvaa paremmin säännöllisen työajan ansio. Siinä ovat mukana peruspalkan lisäksi muun muassa mahdolliset kokemuslisät ja henkilökohtaiset lisät sekä työaikalisät. Työaikalisiä maksetaan esimerkiksi ilta- ja yötöistä ja lauantai- ja sunnuntaitöistä.

Tämän säännöllisen työajan mediaaniansio oli vuonna 2020 kunnallisen puolen sairaanhoitajalla 3 155 euroa. Se on keskimääräisen suomalaisen ansiotason alapuolella. Suomalaisen palkansaajan vastaava mediaaniansio vuonna 2020 oli 3 217 euroa. Mediaanilla tarkoitetaan sitä palkkaa, jota vähemmän (ja enemmän) puolet palkansaajista saa.

Ansioita voi vertailla myös palkkarakennetilaston ja keskiarvojen perusteella. Sairaanhoitajien kokonaisansion keskiarvo on kuntapuolella 3 207 euroa. Kaikkien palkansaajien keskimääräinen kokonaisansio taas on 3 599 euroa kuukaudessa. Jos ansiot ovat keskenään kovin eri suuruisia, keskiarvo ei kerro todellisesta keskipalkasta yhtä hyvin kuin mediaanipalkka. Kaikkien palkansaajien ansion keskiarvoa vetävät ylös melko pienen kansanosan suuret tulot.

Lisät keskimäärin 600 euroa kuussa

Sairaanhoitajan säännöllisen työajan keskimääräinen ansio on siis noin 600 euroa korkeampi kuin peruspalkka. Tämä johtuu siitä, että sairaanhoitajat tekevät paljon töitä myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Kuitenkin hoitajista moni tekee vain päivätöitä, jolloin bruttopalkka on lähempänä peruspalkkaa kuin alan keskiansiota. Tilastojen perusteella vähiten ansaitseva kymmenesosa sairaanhoitajista tienaa kuukaudessa keskimäärin 2 682 euroa, parhaiten tienaava kymmenys taas 3 810 euroa.

Tilastoista löytyy vielä yksi palkkalukema, johon on lasketty myös epäsäännölliset lisät, käytännössä ylityöt. Tämä kokonaisansio on kunnan sairaanhoitajalla 3 240 euroa. Sairaanhoitajan keskimääräisistä kuukausittaisista kokonaisansioista siis vajaa satanen tulee ylitöistä.

Kolme neljästä sairaanhoitajasta kuntien palkkalistoilla

Kunnissa työskentelevien säännöllisen työajan ansio on kuntien palkkatilaston perusteella noussut vuodesta 2010 vuoteen 2020 noin 350 eurolla kuukaudessa, eli vajaalla 13 prosentilla.

Kuntapuolen palkat yleensä ovat taas toisen tilaston, säännöllisen ansion indeksin mukaan, nousseet samassa ajassa noin 15 prosenttia. Valtiolla ja yksityisellä työskentelevien palkansaajien palkoissa nousu on samassa tilastossa yli 19 prosenttia.

Koska kyseessä ovat eri tilastot, lukemat eivät välttämättä ole täysin vertailukelpoisia.

Yli kolme neljäsosaa sairaanhoitajasta työskentelee kuntien palkkalistoilla. Lopuista suurin osa työskentelee yksityisellä ja pieni osa valtiolla. Yksityisen puolen ansiotaso vaikuttaa tilastojen perusteella hieman heikommalta kuin kunnissa, valtiolla taas sairaanhoitaja ansaitsee enemmän.

2 kommenttia