Saimaannorppa tarvitsee pesimärauhaa juuri nyt – Yhden pesäkinoksen moottorikelkkailija ajoi jo liiskaksi
Norpan ruuhkaviikot
Saimaannorppa tarvitsee pesimärauhaa juuri nyt – Yhden pesäkinoksen moottorikelkkailija ajoi jo liiskaksi
Erittäin uhanalainen saimaannorppa kaipaa lumikinoksia pesimiseen. Vapaaehtoiset ovat kolanneet norpille yli 250 apukinosta. Poikaset syntyvät helmi–maaliskuussa.
Julkaistu 16.2.2023
Apu

Saimaannorpan kriittiset viikot käynnistyvät nyt. Sisävesihylje kaivaa pesänsä jäälle lumikinokseen ja synnyttää sinne poikasen eli kuutin helmi–maaliskuussa.

Tämän vuoksi lumikinokset on norpan pesinnälle elintärkeitä. Jos lunta on liian vähän, emot voivat joutua synnyttämään poikaset jäälle, jossa ne jäävät alttiiksi sääoloille ja pedoille.

Talvi on ollut epävakainen ja vaihteleva myös Saimaalla. Järven pohjoisosissa on WWF:n aluevastaavan Ismo Marttisen mukaan hyvin lunta ja kinoksia. Etelässä tilanne on välttävä.

– Pesinnän kannalta nyt olisi parasta, jos lämpötilat pysyisivät edes maaliskuun loppuun saakka pakkasen puolella.

Norpan pesintää tuetaan kolaamalla pesäkinoksia jäälle

Saimaannorppia on autettu jo vuosia pesäkinostalkoilla. Tänä talvena Metsähallituksen luontopalveluiden ohjaamissa talkoissa tehtiin noin 250 apukinosta eri puolille Saimaata. Kinoksia saatiin kasaan enemmän kuin viime vuonna.

Lisäksi Saimaalle on viety 22 keinopesää. Näistä osa on kelluvia, ja norpille on tarjolla neljä erilaista pesämallia.

Vaikka pesäpaikka löytyisi, saimaannorppa tarvitsee myös rauhaa. WWF julistikin tänään torstaina pesimärauhan norpille jo 30. kerran. Ihmisiä kehotetaan välttämään liikkumista Saimaan luotojen ja saarien lähellä.

Tuhottiinko pesäkinos tahallaan vai vahingossa?

Ainakin yksi pesimisyritys meni tänä vuonna jo pieleen ihmisen takia. Viime viikolla apukinosten kolaajat löysivät kinoksen, johon norppa oli yrittänyt tehdä pesän. Kinoksen yli oli ajettu moottorikelkalla ainakin kahdesti.

Epäselväksi jäi, oliko kelkkailijalta jäänyt norpan pesänalku huomaamatta vai oliko kyse tahallisesta häirinnästä.

Saimaannorppa on erittäin uhanalainen. Viime vuonna kuutteja syntyi 92 ja Metsähallitus arvioi norppakannan kooksi 430–440 yksilöä. Kanta on kasvanut hiljalleen, sillä 200-luvun alussa saimaannorppia oli noin 250 ja vielä kymmenen vuotta sittenkin vain 300.

Eniten norppia elää Savonlinnan eteläpuolella Pihlajavedellä. Keväällä Pihlajavedeltä on tarkoitus siirtää muutama aikuinen norppa pohjoiseen Kolovedelle sekä Puumalan eteläpuoliselle Saimaalle. Näin yritetään vahvistaa järven muiden osien norppakannan perimää.

Siirrettävät norpat ovat aikuisia, ja niille asennetaan satelliittiseurantalaitteet.

Kommentoi »