Apu

Sähköankerias Miguel Wattson valaisee joulukuusen ja twiittailee

Sähköankerias saa sähköä tuottavilla soluillaan aikaan yli 800 voltin jännitteen.
Kuvat Alamy / Rex / All Over Press, Ullstein Bild / All Over Press

Tennesseen Akvaarion Miguel Wattson -niminen sähköankerias (Electrophorus electricus) saa tuhansilla sähköä tuottavilla soluillaan aikaan yli 800 voltin jännitteen saalistusta tai puolustusta varten. Valtaosan ajasta tämä 1,2-metrinen kala suunnistaa altaassa 10 voltin jännitteen avulla.

Joulun aikaan Miguel valaisee altaan viereisen joulukuusen, kun vedessä olevat anturit havaitsevat sen sähköpurkaukset. Tennesseen teknillisessä yliopistossa on luotu otukselle Twitter-tili @EelectricMiguel, jossa sen sähköpulssit on koodattu twiiteiksi tyyliin ”SHAZAM!!!” ja ”SPA-KOW!!!!”.

3 x Korkeasaari

1 Korkeasaari vähentää hiilijalanjälkeään

Korkeasaaren eläintarha aikoo olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Se pyrkii kaikin tavoin pienentämään hiilijalanjälkeään. Tilat lämpiävät päästöttömällä kiertolämmöllä. Eläintiloissa automatiikka ohjaa lämmitystä kunkin eläinlajin mukaan.

2 Zoohackathon-kilpailu Korkeasaaressa

Helsingin yliopiston opiskelijatiimi voitti Korkeasaaressa käydyn Zoohackathon-kilpailun. Voittotyö oli uhanalaisten eläinten ja kasvien nettikaupan seuraamiseen suunniteltu työkalusovellus. Yhdysvaltain ulkoministeriö valitsee Zoohackathonin maakohtaisista voittajista maailmanlaajuisen voittajan tammikuussa 2020.

3 Puusta veistetty jättiläislaiskiainen

Etelä-Amerikassa elänyt jättiläislaiskiainen (Megatherium americanum) oli yli kuusi metriä pitkä ja jopa 7 tonnia painava kasvissyöjä. Se kuoli sukupuuttoon metsästyksen johdosta noin 8000 vuotta sitten. Korkeasaaren portilla tulijoita tervehtii Mikko Virkkulan puusta veistämä jättiläislaiskiainen.

Julkaistu: 19.12.2019
Kommentoi »