Apu

Ruusu käsivarressa: "Syövän jälkeen joudun käyttämään tukihihnaa – Kun lopetin lääkityksen, ruusu uusiutui – Mikä avuksi?" – Kiminkinen vastaa

Ruusu käsivarressa: "Syövän jälkeen joudun käyttämään tukihihnaa – Kun lopetin lääkityksen, ruusu uusiutui – Mikä avuksi?" – Kiminkinen vastaa
Ruusulla tarkoitetaan ihon tulehdusta, jossa se pesii verinahan yläosassa ja pinnallisissa imusuonissa.
Julkaistu: 16.2.2020

Olen sairastanut 3–4 kertaa kädessä ollutta ruusua. Syövän jälkeen vaivaa turvonnut käsivarsi, jossa käytän tukihihaa. Jouduin jatkuvasti uusinnan myötä 2 vuoden penisiliinimegakuurille, ja nyt tuli 2 vuotta täyteen. Kun lopetin lääkkeen, ruusu uusiutui kahden viikon kuluttua. Mikä avuksi?

Kiminkinen vastaa:

Kyllä ruusuissa on piikkejä – kauneimmissakin. Kuvaamallasi ruusulla tarkoitetaan ihon tulehdusta, jossa se pesii verinahan yläosassa ja pinnallisissa imusuonissa. Aiheuttajia ovat A- ja G-ryhmiin kuuluvat beetahemolyyttiset streptokokit ja stafylokokkibakteerit. Nämä eivät yleensä läpäise tervettä ihoa. Yleensä taustalla on joskus varsin pienikin ihorikko. Turvotus altistaa ruusulle (Anna Hannuksela Svahn).

Olet selvästi potenut rintasyöpää, jonka hoidot ovat tuhonneet imusuonistoa kainalon alueella. Se altistaa koko käden turvotukselle. Sen käypää hoitoa on ihon huolellinen puhtaus ja kosteusrasvaus sekä lymfaterapia ja puristushiha. Näitä kaikkia lienet käyttänytkin.

Siitä huolimatta ruusu hyökkää. Mitäpä sille muuta voi tehdä kuin huolehtia korostetusti koko käden ja kainalon puhtaudesta ja ihon eheydestä sekä vähentää turvotusta. Jos ja kun nämä eivät ainakaan toistaiseksi ole riittäneet, on pakko turvautua jo kokemaasi pitkälliseen estohoitoon penisilliinillä. Se luonnistuu tableteilla (Orionin valmiste on V-pen mega, josta kysymyksesi penisilliinimegakuuri on lähtöisin). Toinen mahdollisuus on täräyttää kankkuun kerran kuussa pitkävaikutteisen penisilliinin pistos.

Penisilliini on edelleen merkittävä antibiootti. Se ei ole liian laajakirjoinen ja on edelleen ensisijainen streptokokkilääke myös A-ryhmän aiheuttamassa nielutulehduksessa, jota kansa kutsuu angiinaksi, vaikka pelkkää kipuahan angiina tarkoittaa (angina pectoris – rintakipu). Pitää puhua streptokokki ryhmä A:n aiheuttamasta nielutulehduksesta.

Kommentoi »