Ruuhkavuosiaan elävät isät kokevat väkivaltaa parisuhteissaan: "Parisuhdeväkivallasta selviäminen kestää pidempään"
Puheenaiheet
Ruuhkavuosiaan elävät isät kokevat väkivaltaa parisuhteissaan: "Parisuhdeväkivallasta selviäminen kestää pidempään"
Väkivaltaa kokeneet miehet -hanke selvitti, miltä miehestä tuntuu kokea väkivaltaa puolison tekemänä.
Kuvat
Julkaistu 21.9.2018
Apu

Ruuhkavuosiaan elävät 30–49-vuotiaat perheelliset miehet kokevat Suomessa väkivaltaa parisuhteissaan, Miessakit ry:n juuri päättynyt kaksivuotinen Väkivaltaa kokeneet miehet -hanke paljastaa.Tähän ikäryhmään osui 66 prosenttia hankkeen tavoittamista 200 miehestä.

– 77 prosenttia asiakkaistamme sanoi, että väkivallan tekijänä oli nykyinen tai entinen puoliso. Seuraavaksi yleisin tekijä on tuntematon, eli katuväkivalta on 17 prosentille vastaajista tuttua, kertoo hanketyöntekijä Jussi Pekkola.

Katuväkivaltaa, eli tuntemattoman henkilön tekemää väkivaltaa, Suomessa kokevat eniten nuoret miehet. He myös käyttävät kaikkia hyvinvointipalveluja vähiten.

Väkivaltaa kokevat korkeasti koulutettuja

Miessakit ry:n hankkeen väkivaltaa kokeneet miehet olivat korkeasti koulutettuja, kolmannes hankkeen asiakkaista oli yliopiston käyneitä ja neljännes ammattikorkeakoulusta valmistuneita. Yli puolet miehistä kävi palkkatöissä. Noin 15 prosenttia vastaajista oli yrittäjiä tai työttöminä.

– Parisuhdeväkivallasta selviäminen kestää pidempään, ja se vaatii käsittelyä. Seksuaalista väkivaltaa aikuisena tai lapsena kokeneiden määrä on meillä nousussa, Pekkola kertoo.

Suurin osa väkivallasta kohdistuu Suomessa yleensä sosiaalisesti syrjäytyneisiin, työttömiin, päihde- ja mielenterveysongelmaisiin.

Suomessa väkivalta johtaa kuolemaan

Miessakit ry:n hankekoordinaattori Tommi Sarlin ja Jussi Pekkola kertovat, että suomalaisen kulttuurin erityispiirre on humalassa tapahtuva väkivalta.

– Varmaan esimerkiksi Irlannissakin ryypätään samalla tavalla kuin Suomessa, mutta vain meillä tehdään kännissä niin paljon tappoja, joista ei seuraavana päivänä muisteta mitään.

Suomalaismiehelle katu on väkivallan suhteen vaarallisin paikka, naiselle koti, sanovat tilastot. Miesten tekemä väkivalta johtaa useammin kuolemaan, vaikka parisuhdeväkivallan tekijöinä on tasapuolisesti miehiä ja naisia.

– Erikoista on se, että Suomessa yksi prosentti väkivallan kokijoista saa osakseen 2/3 kaikesta väkivallasta. Se tarkoittaa, että ongelmat kasautuvat tietyille yksilöille, Jussi Pekkola huokaa.

Hae apua väkivaltaan:

Kuva: kuvituskuva

Kommentoi »