Apu

”Radikaali ilo on sitä, että voi antautua nautinnolle ilman, että täytyy pelätä” – Näin syntyi ruskeiden ja mustien LGBTQ+-ihmisten oma klubi

”Radikaali ilo on sitä, että voi antautua nautinnolle ilman, että täytyy pelätä” – Näin syntyi ruskeiden ja mustien LGBTQ+-ihmisten oma klubi
Pehmee-kollektiivin aktivistit tekivät Helsingin yöelämästä taideprojektin, jossa raivataan tilaa radikaalille ilolle. Klubikonseptin keskiössä ovat ruskeat ja mustat sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt ja kollektiivinen vapautuminen.
Julkaistu: 8.10.2022

Milloin olet viimeksi ollut hyvissä bileissä? Milloin olet viimeksi luopunut kontrollista ja antautunut musiikille sallien kehosi liikkua estoitta yhdessä muiden ihmisten kanssa?

Caroline Suinner ja Meriam Trabelsi ovat tutkineet täydellistä vapautumisen tilaa. He ovat helsinkiläisiä taiteilijoita ja aktivisteja, jotka ovat alkaneet järjestää yhdessä dj Sophia Wekesan kanssa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen juhlia, niin sanottuja queer-bileitä ruskeille ja mustille ihmisille.

U-haul-klubi syntyi tarpeesta luoda turvallisempia juhlatiloja yhteiskunnan marginaalissa eläville ihmisille.

– Me ymmärrettiin, mikä voima juhlilla ja yhteen kokoontumisella voi olla. Helsingissä ei yksinkertaisesti ollut kovin paljon mustille ja ruskeille queer-ihmisille tarkoitettuja tiloja yöelämässä, Meriam sanoo.

– Oma kokemus on ollut, ettei klubeilla ole voinut oikein käydä esimerkiksi häirinnän tai häirintävaaran takia. Meitä kiinnostaa klubielämä ja siellä tapahtuva vapautuminen ja irrottautuminen. Lähdettiin miettimään, miten me voitaisiin luoda turvallisempia tiloja juhlimiseen, Caroline lisää.

Meriam Trabelsi ja Caroline Suinner tapasivat ensimmäistä kertaa toisensa tanssilattialla. Syntyi syvä ystävyys, jota kumpikaan ei osannut aikuisena odottaa ja joka lopulta johti Pehmee-kollektiivin syntymiseen.

Klubi yhdistää homo- ja afrobileet

Ensimmäiset bileet järjestettiin Kaikun kammarissa joulukuussa 2021.

Caroline Suinner, Meriam Trabelsi ja Sophia Wekesa olivat sikäli uuden äärellä, ettei vastaavia konsepteja Helsingin yöelämässä ollut juuri toteutettu. Pääkaupunkimme yöelämästä puuttui klubi, joka yhdistäisi homo- ja afrobileet ja jonka keskiössä olisi ajatus turvallisesta bilettämisestä.

Carolinen, Meriamin ja Sophian visio oli tarjota bileet, jotka haastaisivat ja tarjoaisivat uusia musiikillisia kokemuksia unohtamatta aikaan sidottuja lemppareita. Niissä bileissä juhlijoita tanssitettiin Etelä-Afrikasta lähtöisin olevan amapianon, afrohousen, r’n’b:n, hiphopin, popin ja konemusiikin tahtiin.

– Me ei tiedetty yhtään, miten ihmiset reagoisivat näihin bileisiin. Me ei oltu ollenkaan varmoja siitä, oliko tällaiselle konseptille tilausta, vai halusivatko queer-ihmiset tanssia lähinnä Lady Gagan ja YMCA:n tahtiin, Meriam muistelee.

U-haulin ensimmäiset bileet olivat menestys, tila oli tupaten täynnä ihmisiä. Meriam ja Caroline kertovat, että globaalistikin tapahtuu liikehdintää, jossa esimerkiksi ruskeat ja mustat naisoletetut ja sukupuolivähemmistöt järjestävät omia bileitä ilman minkäänlaista häirintää tai syrjintää.

Seksuaalinen häirintä, rasismi, homokammo, transkammo ja ulkopuolistaminen ovat arkipäivää monille vähemmistöille, ja erityisesti yöelämässä monet vähemmistöt joutuvat olemaan erityisen varovaisia.

– Mun pää rupes hajoamaan, kun ei ollut oikein mitään tiloja, missä kuunnella musiikkia ja olla rauhassa ja nauttia, Caroline kertoo.

Syntyi ajatus radikaalista ilosta ja tarpeesta raivata sille tilaa yöelämään. Radikaali ilo on Pehmee-kollektiivin taiteen ja aktivismin ytimessä.

– Radikaali ilo on sitä, että voi vapaasti antautua nautinnolle ilman, että täytyy koko ajan varoa tai pelätä, Meroam sanoo.

– On äärettömän tärkeää, että turvallisempien tilojen periaatteita sanoitetaan ja toistetaan juhlissa, Meriam sanoo.

Oikeus olla juuri sellainen kuin on

Radikaalin ilon saavuttamiseksi on Carolinen ja Meriamin mukaan tehtävä aktiivisesti töitä, ja turvallisempien tilojen kuratoiminen on yksi keino. Turvallisemmat tilat tarkoittavat kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, että jokaisella olisi oikeus olla juuri sellainen kuin on vailla syrjinnän tai häirinnän pelkoa.

Miten sellaisia tiloja voi luoda yöelämään?

– On äärettömän tärkeää, että turvallisempien tilojen periaatteita sanoitetaan ja toistetaan juhlissa. Se ei latista tunnelmaa, vaan päinvastoin bilettäminen on hekumallisempaa, kun vastuu turvallisuudesta on kollektiivisesti kaikilla. Kaikki tietävät juhlien pelisäännöt, joten on kaikkien tehtävä pitää huolta itsestä, kaverista ja myös siitä tuntemattomasta tyypistä, Meriam selittää. Caroline jatkaa:

– Meidän bileissä on myös turvallisemman tilan hosteja, henkilöitä, jotka toimivat juhlijoiden tukijoina ja kavereina. He ovat sun kanssa bailaamassa. He pitävät huolta, että saat tarvittaessa lasillisen vettä, ja heille voi myös mennä matalalla kynnyksellä ilmoittamaan, jos juhlissa sattuu jotakin epämukavaa.

– Mitä tapahtuu, kun kaikilla on mahdollisuus vapautua? Caroline kysyy.

Keino käsitellä yhdessä koettua syrjintää

Pehmee-kollektiivin bileissä tanssilattia on paikka, jossa tehdään vallankumouksia, sillä on väistämättä poliittista ja jopa radikaalia, että klubi-illan keskiössä ovat yhteiskunnan marginaalissa elävät ruskeat ja mustat queer-ihmiset.

– Mitä tapahtuu, kun kaikilla on mahdollisuus vapautua? Mitä tapahtuu, kun kaikki löytävät ilon? Mitä tapahtuu, kun meillä on keinoja käsitellä yhdessä ja sanattomasti kohtaamaamme syrjintää ja stressiä yhteiskunnassa? kysyy Caroline.

– Turvallisemmat klubitilat on paikkoja, joissa voimme pitää huolta itsestämme kollektiivisesti. Meidän tehtävä on sanoa mikkiin, että me pidetään susta huolta nyt. Laita vaan silmät kiinni ja anna vapauden tunteen tulla sun kehoon. Parasta meille on nähdä, kun ihmiset bailaa estoitta kädet ilmassa. Se on radikaalia, Meriam iloitsee.

Pehmee-kollektiivin saama palaute on todiste siitä, että yhteisöllisyyden kokemukselle on tarvetta Helsingin yöelämässä ja että marginaaliin kuuluvat ihmiset tarvitsevat arkeensa radikaalia iloa.

– Näissä bileissä me otamme vastuun, jotta kävijämme voivat vain nauttia, sanoo Meriam.

Paikka, jossa ei tarvitse miettiä onko tervetullut vai ei

U-haul on näyttänyt, miten turvallisempi tila tehdään aktiivisesti tilassa olemalla ja työskentelemällä.

– Mulle U-haul on merkinnyt pioneerityötä, josta ottaa opiksi samalla, kun bailaa. Pehmee luo standardeja uusiksi, Jasmina Amzil sanoo.

– U-haul merkitsee mahdollisuutta ja paikkaa ottaa tilaa ja saada tilaa. Paikka, jossa mun ei tarvitse miettiä, olenko tervetullut tai olenko liikaa, kehuu Helmi Hagelin.

– U-haul tarkoittaa Helsingin bilekulttuurin vallankumouksellista muuttamista. Aina tietää, että luvassa on bileet, joissa järjestäjät on selkeästi turvallisemman biletyksen puolella, hehkuttaa Ajak Majok.

Pehmee-kollektiiville bileet ovat myös taideprojekti, jossa juontaminen on astetta rouheampaa.

Meriam ja Caroline bailaavat dj-kopin takana, nostattavat tunnelmaa, laulavat ja toistavat tiettyjä huudahduksia, jotka vahvistavat kollektiivista kokemusta. Omat bileet, omat bileet, omat bileet, JOO, huutavat Pehmee-kollektiivin jäsenet villiten juhlijoita irrottelemaan ja yhtymään huutoihin.

Vastaavaa juontamisen perinnettä ei suomalaisessa juhlinnassa juuri ole. Täällä äänenkäyttö on kokeellista, improvisoitua ja suunnittelematonta. Meriam ja Caroline ovat bileissään pikemminkin juhlakokemuksen ohjaajia kuin juontajia, ja he ovat suunnitelleet kaiken kävijöitä ajatellen.

– Yhteiskunta asettaa meille niin paljon rajoja, että on yksinkertaisesti mahdotonta toimia ilman suunnitelmaa. Varsinkin marginaalissa elävällä ihmisellä on oltava aina suunnitelma oman turvallisuutensa kannalta lähtien siitä, näyttääkö liian homolta tai liian mustalta tai onko keho oikeanlainen, Caroline kritisoi.

– Näissä bileissä me otamme vastuun suunnitelmasta, jotta kävijämme voivat vain nauttia, sanoo Meriam.

Pehmee-kollektiivi on kuratoimassa 8. lokakuuta Y-festivaalin jatkobileet Helsingissä. Kyseessä on oikeus­ministeriön järjestämä ilmainen, yhdenvertaista ja moninaista tulevaisuutta rakentava ja juhlistava kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma.

Mahdollisuus toteuttaa omia performansseja

Caroline Suinner ja Meriam Trabelsi painottavat, että U-haulin muodostaa yhteisö. Näissä bileissä juhlijat voivat myös testata parrasvaloissa esiintymistä tarttumalla mikkiin ja toteuttamalla omia performanssejaan. Kaikkia nostetaan ja kannustetaan.

Juhlijat ovat siis olennainen osa tätä taideprojektia. Parhaassa tapauksessa juhlija saa yhteyden itseensä ja muihin kanssaolijoihin, ja juhlakansa muodostaa ikään kuin yhteiset keuhkot, jotka elävät ja hengittävät samaa tilaa. Kokemus voi olla joidenkin mielestä jopa hengellinen.

Kun bileet ovat ohi, ihmiset haluavat jäädä purkamaan illan kokemuksia Pehmee-kollektiivin kanssa.

– Se on siistiä, kun pilkku tulee ja muodostuu sellainen Linnan juhlien kättelyjono, semmonen rituaali, jossa jutellaan juhlijoiden kanssa. Se tuntuu merkitykselliseltä, kun ihmiset jää sinne ja haluaa kiittää siitä, että saivat kokea jotain ainutlaatuista, sanoo Meriam.

– Myös me itse saadaan kokea ainutlaatuista vapautumista, jossa vaan antaudutaan musiikin vietäväksi. Siihen ehkä kiteytyy mulle se radikaali ilo, se on taikaa, sanoo Caroline.

Pehmee-kollektiivin bileiden konsepti on uutta Euroopassa, ja taiteilijat haaveilevatkin kiertueesta, jossa vallankumouksia tehtäisiin eri kaupunkien tanssilattioilla.

1 kommentti