Ruotsin rento pikku-Lontoo: nämä asiat kannattaa kokea ympäristöystävällisellä lomalla Göteborgissa
Kaupunkiloma Ruotsissa
Ruotsin rento pikku-Lontoo: nämä asiat kannattaa kokea ympäristöystävällisellä lomalla Göteborgissa
Seilaa sähköveneellä kanavissa, shoppaile ekologista muotia tai siemaile luomujuomia kahvista viineihin. Göteborgia ei suotta kehuta vihreäksi ja leppoisaksi kohteeksi. Monipuolista kaupunkia kutsutaan toisinaan Ruotsissa pikku-Lontooksi.
Julkaistu 10.5.2023
Mondo

Vesiretkiä ja kylpyjä Göteborgissa

Göteborgissa on vahva satama­kaupungin tuntu, ja sen ydinkeskustaa halkovat Götajoki ja siitä erkanevat kanavat. Keväästä syksyyn matkailija voi tutustua niihin vuokraamalla kajakin, kanootin tai SUP-laudan.

Kajakbryggan vuokraa kajakkeja (noin 15 euroa) vanhaa­kaupunkia ympäröivällä kanavalla (Kungsports­avenyen 2). Jos melominen ei kiinnosta, vuokraa sähkömoottori­vene Let’s Boatilta (Fontän­bron, noin 80 euroa tunti).

Sateisena tai kuumana päivänä voi rentoutua kylpylässä. Söpössä Hagan kaupungin­osassa sijaitsee vuodelta 1876 peräisin oleva Haga­badet (Haga Östergata 6, pääsymaksu alkaen 70 euroa). Viiden tähden Upper House Hotelin (Mässans gatan 24) ylä­kerroksista taas löytyy moderni kylpylä ja uima-allas, josta aukeaa maisema Lisebergin huvipuistoon (huone ja kylpylä alkaen 245 euroa).

Nefertiti-baarissa kuullaan hyviä musiikkikeikkoja.

Kaksi mukavaa baaria

Nefertiti

Vuonna 1978 avattu Nefertiti (Hvitfeldtsplatsen 6) on legendaarinen keikkapaikka. Musiikin ja drinkkien lisäksi kellaribaarissa on tarjolla USA:n etelävaltioiden makuja, kuten po’ boy -voileipiä. Paikalla toimi aiemmin jazzklubi Nefertiti, joka löytyy nyt Valand-talosta.

Champagnebaren

Vanhassakaupungissa sijaitsevassa samppanjabaarissa (Kyrkogatan 13) kannattaa poiketa myös merenherkkujen vuoksi. Tarjolla on niin sinisimpukoita, ostereita kuin ruijanpallasta.

Samppanjabaari sopii juomalle ja hiukopalalle kaupunkikierroksella.

Näe saaristolaiselämää

Itse kaupungin lisäksi kannattaa käydä Göteborgin saaristossa. Kesällä se on vilkas lomakohde, ja talvella paikoin lumen peittämät kalliot sekä hyinen meri huokuvat arktista eksotiikkaa. Saaristoon pääsee kätevästi raitiovaunulla numero 11, joka vie runsaassa puolessa tunnissa rautatie­asemalta Salt­holmenin satamaan (lippu yhteen suuntaan maksaa muutaman euron, sisältäen lauttamatkan).

Hyppää Saltholmenissa lauttaan numero 238 ja nauti vajaan tunnin mittaisesta kiertoajelusta saaristomaisemissa. Jos haluat viipyä alueella pidempään, Brännön ja Honön saaret ovat suosittuja kohteita kahviloineen, ravintoloineen ja hotelleineen.

Göteborgin saaristoon pääsee helposti paikallis­liikenteen kyydissä.

Kestävää muotia

Göteborg on palkittu monesti kestävän kehityksen eteen tehdystä työstä, ja taannoin Lonely Planet nimesi sen maailman parhaaksi ekologiseksi kaupunkikohteeksi.

Kestävän kehityksen ideologia näkyy myös muotiputiikeissa, kuten THRIVEssa (Södra Allégatan 11). Täältä löytyy ekologista muotia sekä miehille että naisille. Esimerkiksi kauniin väriset Jan ’n Junen neuleet maksavat alle satasen. Hyllyiltä löytyy myös kenkiä, laukkuja ja koruja.

Kansainvälistyneen Nudie Jeansin ensimmäinen liike sijaitsee Göte­borgissa (Vallgatan 15). Täällä voi kunnostaa vanhat farkut tai ostaa kierrätetystä materiaalista valmistetut housut runsaalla sadalla eurolla.

Trendikkäässä yliopisto­kaupungissa voi tehdä myös vintage-­löytöjä. Hyviä liikkeitä ovat miehille suunnattu Ragtime Herr ja naisten­vaatteita myyvä Miss Ragtime (Magasinsgatan 15). Vasta­päätä on pienemmällekin budjetille sopiva Pop Boutique (Magasinsgatan 22), jonka valikoima ulottuu 1950-luvulta 1990-luvulle.

Tutustu kaupunginosiin

Yksi Göteborgin nosteessa olevista alueista on entinen satamatyöläisten asuinalue Majorna. Täällä on puutalokortteleita kahviloineen, kauppoineen ja pien­panimoineen. Käy ainakin levykauppa Bengans Record Storessa (Stigbergstorget 1-2) ja luomu­kahvila Cum Panessa (Mariagatan 17).

Rosenlundin kaupungin­osasta löytyy ravintoloita terasseineen. Kanaalin kupeessa kohoaa kirkkoa muistuttava perinteikäs kalatorihalli Feskekörka (Fisktorget 4), joka avautuu remontista syksyllä 2023.

Hyvällä säällä paikalliset kokoontuvat juomaan, syömään ja pelaamaan petankkia kalatorin vieressä sijaitsevalle Boulebar Rosenlundille (Rosenlunds­gatan 8).

Göteborgin moderniin puoleen voi tutustua hyppäämällä ilmaiseen lauttaan, joka vie keskustasta Lindholmenin ja Eriksbergin kaupungin­osiin. Entiselle satama-­alueelle on noussut lasi­seinäisiä kerrostaloja ravintoloineen ja taide­gallerioineen. Tänne on rakenteilla myös Pohjoismaiden korkein pilvenpiirtäjä, 245-metrinen Karla­tornet.

Göteborgista löytyy niin perinteikkäitä kuin moderneja kaupunginosia, laadukkaita museoita ja paljon herkuteltavaa.

Nautiskele ravintolassa

Luomuruokaa ja alkuviinejä tarjoileva fine dining -paikka Natur (Geijersgatan 12) ilmentää Göteborgin ekologista eetosta. Pienillä tauluilla somistetussa tilassa on hämyinen tunnelma, ja listalta löytyy niin ostereita kuin ankkaa.

Michelin-tähden saanut Project (Södra Vägen 45) tarjoaa modernia eurooppalaista ruokaa. Kuuden ruokalajin menyy on kallellaan merenherkkuihin. Tänne voi poiketa myös viinilasilliselle ja tilata listalta vain yhden annoksen.

Göteborgin lempinimi on Pikku-­Lontoo, ja afterwork-­drinkit ovat kaupungissa ilmiö. Sympaattisessa Taverna Avernassa (Tredje Långgatan 7) kaikuu iltaisin rento puheen­sorina, ja ruoka­listalla on muun muassa katkarapuleipiä. Kattavan viini­listan tuotteet ovat luomua.

Botánico-ravintolan (Aschebergsgatan 23) annokset ovat sekoitus Etelä-Amerikan ja Aasian makuja. Viherkasvien täyttämä tila sopii yhteen makuelämysten kanssa, ja täältä löytyy myös viidakkoteemainen baari.

Kommentoi »