Ruotsin hovin juhlien vuosi 2016
Puheenaiheet
Ruotsin hovin juhlien vuosi 2016
Syntyy kaksi tai ehkä peräti kolme prinssiä tai prinsessaa. Kuningas täyttää 70 vuotta, vietetään monarkkiparin rubiinihääjuhlaa. Tiedossa on ristiäisiä, hurraa-huutoja, kiitollisuutta, ilonkyyneleitä ja loistavaa julkisuutta Ruotsille.
Julkaistu 15.1.2016
Apu

Puolen vuosikymmenen aikana Ruotsin hovissa on ollut vipinää, juhlaa ja iloisia tapahtumia tasaisena ketjuna. Kymmeniä tunteja suoraa televisiolähetystä sadoille miljoonille katsojille, katkeamatonta uutisointia kihlajaisista, häistä, jälkikasvun odotuksesta, syntymistä ja ristiäisistä, ja aina on Tukholmaa sattunut hellimään auringonpaiste ja yleinen paraatitunnelma. Ruotsin matkailuviranomaiset hyrisevät tyytyväisyydestä.

Vuosi 2016 pistää paremmaksi kuin yksikään aiempi osumien vuosi. Jos kaikki hyvin sujuu, kuningashuoneeseen syntyy kevätkuukausina kaksi uutta jäsentä, joiden ristiäisiä vietetään kesän mittaan. 

Vapunaattona kuningas Kaarle XVI Kustaa täyttää 70 vuotta ja juhannuksen tienoilla juhlitaan Kaarle Kustaan ja kuningatar Silvian 40-vuotishääpäivää.

Prinsessa Madeleine, joka on ollut tauotta valokiilassa kolme viime vuotta – hän avioitui Chris O’Neillin kanssa kesäkuussa 2013, prinsessa Leonore syntyi helmikuussa 2014, prinssi Nicolas kesäkuussa 2015 – väistyy taka-alalle. Perhe on muuttanut Lontooseen, O’Neillin suvulla on linnoja Englannissa ja Itävallassa ja Chrisillä mahtihuvila Floridassa, edes lomailu ei vedä Ruotsiin. Mutta suvun juhlissa he varmaan näkyvät.

Vuonna 2016 tunkee suoraa lähetystä ja hurraa-huutoja enemmän kuin koskaan. Mutta kyllä nämä lähetykset välittävät myös aitoja onnen kyyneleitä, kiitollisuutta, iloa ja pohdiskelemaan pysähtymistä – kansakunnan mielialaa ylentävää patriotismia ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Tähän kohtaan Jörn Donner tuhahtaisi, kuten tuhahti syksyllä Ruotsi-kirjansa ilmestymiseen liittyneessä haastattelussa, että kuningashuone on kuin päättymätön tosi-tv-ohjelma, joka tuotetaan julkisin verovaroin.

Hurraa kuninkaalle 69-vuotispäivänä keväällä 2015. Linnan parvekkeella kuningatar Silvian hoivissa tyttärien lapset prinsessat Estelle ja Leonore – prinssi Nicolas syntyi kuusi viikkoa myöhemmin.

Prinsessa Estellestä tulee isosisko maaliskuussa, kun kruununprinsessa Victoria ja prinssi ja Daniel saavat toisen lapsensa.

Tai kenties kaksi. Monet ovat katselleet Victorian komeaa raskausvatsaa, että noin treenattu ihminen ja noin iso vatsa – joko on tulossa kaksoset tai sitten laskettu aika on ilmoitettu todellista myöhemmäksi. Ehkä vauva syntyykin Estellen nelivuotissynttäreiden aikoihin helmikuussa.

Kun Victorialta kysyttiin, toivooko Estelle tyttöä vai poikaa, äiti heitti, että hamsteria! Näppärä pikkuprinsessa ilmoitti aikovansa antaa pikkusisarukselle lahjaksi popcornia, koska se on parasta mitä hän tietää.

Tasavaltalaismielisimmätkään tuskin paheksuvat Victorian ja Danielin onnea. He saivat odottaa avioitumistaan kauan, Estellen ilmaantumista hermostuttavan pitkään ja uutta raskauttakin vuositolkulla. He ovat uutteria, hyväntuulisia, helposti lähestyttäviä ja ilmiselvän onnellisia.

Nobel-juhlissa joulukuussa 2015 prinsessa Victorian raskaus näkyi komeana.

Loppusyksystä Victoria teki isoine mahoineen pitkän valtiovierailukiertueen Etelä-Amerikkaan. Käsidesi laukussa, mukavat vaihtokengät adjutantin kassissa ja banaaneja aina saatavilla välipalaksi verensokerin laskiessa. Reissu sujui hyvin, vaikka kuningatar Silvia hermoili kotona Ruotsissa, että ei sitä sentään noin tunnollisesti tarvitsisi pitää aikoja sitten sovituista asioista kiinni.

Kun Victoria oli seitsenvuotias, hänen vanhempansa määrittelivät, että esikoinen on tarkkaavainen ja huomiokykyinen lapsi – ilmeisesti tulevaa hallitsijaa kasvattavat vanhemmat joutuvat arvioimaan lastaan tuohon tapaan. Lehdet kirjoittivat, että tyttö on eloisa, mukava, välitön ja viisas. Lähes samoja sanoja ne käyttävät nyt Estellestä: iloinen, huoleton ja omatoiminen mukula, tuntee selvästi olonsa turvalliseksi, kohtaa julkisuuden ja kamerat luonnollisesti.

Mustasukkaisuus tuskin iskee, vaikka huomionjakaja kohta syntyykin. Ikäeroa on sen verran, että isosisko osaa suhtautua tulokkaaseen suojelevasti ja uudesta roolistaan ylpeänä.

Isosiskon ja kälyn 38-vuotissyntymäpäiviä juhlimassa Sofia, Carl Philip, Madeleine ja Chris O’Neill.

Kolmevuotias Siri voi reagoida toisin. Se on borderterrieri, jonka Sofia Hellqvist osti poikaystävälleen prinssi Carl Philipille 34-vuotissyntymäpäivälahjaksi. Sirin erikoisasema perheen lellikkinä järkkyy pian. Prinsessa Sofia ja Carl Philip saavat esikoisensa huhtikuussa, häitä vietettiin kesällä 2015.

Mark Levengood, joka on tehnyt kuningasperheestä lukuisia televisio-ohjelmia ja haastatteluja, sanoi So-

fiasta häiden aikaan, että tämä varmaan viihtyy prinsessan töissä. Koska Sofia tykkää ihmisistä ja hänessä on vahva läsnäolon tuntu. Levengood jatkoi, että aika näyttää, ottavatko ihmiset Sofian vakavasti.

Kyseenalaistaminen ei liity siihen, miten tavallinen prinsessa on taustaltaan – myös Daniel Westling tulee peritavallisesta ruotsalaisperheestä. Kyse on siitä, mitä terhakka tyttö ehti tehdä ennen Carl Philipiin tutustumistaan. Nämä muutamat valinnat ja ikuistukset, poseeraaminen käärme verhonaan miestenlehdessä ja osallistuminen Paratiisihotelli-tositelevisiosarjaan.

Kruununprinsessaperheen joulutervehdys 2015: prinsessa Estelle leipurina.

Kaarle Kustaan isosisko prinsessa Birgitta, 78, on ollut Sofiasta kaikkein närkästynein. Että kaikki ne nykyään pääsevät prinsessoiksi, ei olisi onnistunut ennen. Birgitta avioitui saksalaisen prinssin kanssa, ja on ainoa Kaarle Kustaan neljästä sisaresta, joka näin pysyi kuningashuoneen jäsenenä ja jonka lapset ovat prinssejä ja prinsessoja.

Birgitan räpätystä on paheksuttu: ennen oli ennen, nyt on toisin. 

Kuningashuone rekrytoi jäsenensä järjellä ja tunteella, voiko avioliitto onnistua?

Lyhyehköstä prinsessaurastaan Sofia on selvinnyt hyvin. Carl Philip on entistä reippaampi ja komeampi, remontti prinssi Bertililtä perityssä mukavassa Villa Solbackenissa etenee, ja ehkä perhe pääsee muuttamaan sinne, kun lapsi on syntynyt.

Lars-Göran Lönnermark ehti olla Ruotsin kuninkaanlinnan kirkon pappina yhdeksän vuotta ja hoitaa sinä aikana kolmet häät ja kolmet ristiäiset. Hän jää eläkkeelle ja kevään vauvojen kastepapiksi tulee Johan Dalman. Dalman on hovissa perituttu, sillä hänen vaimonsa Margareta Nisser-Dalman on linnan museon yli-intendentti.

Kuningatar Silvia kutsuu lapsenlapsia elämän jälkiruoaksi. Nyt makeaa herkkua tulee kaksi annosta lisää.

Alttarilla 13.6.2015 Sofia Hellqvist ja Carl Philip.

Kerubikiharainen kruununprinssi Carl Gustaf oli vain 27-vuotias kun hänestä tuli kuningas. Kiharoista suurin osa on tallella harmaantuneina, kun Kaarle Kustaa siirtyy kahdeksannelle vuosikymmenelle 30.4.2016.

Hän oli ujo, varautunut, dysleksian eli luku- ja kirjoitusongelmien kahlitsema komea nuorukainen, kohtalonsa ja asemansa vanki. Vuosi vuodelta hänestä on tullut rennompi, itsevarmempi ja huumorintajuisempi. Lastenlapset nostavat pintaan peh-

meää puolta, hän leikkii ja vitsailee jälkikasvun kanssa, raivaa kalenteriin tilaa perheelle.

Mutta eläkkeelle hän ei aio jäädä – se ei ole tapana: monarkin virka on elinikäinen velvollisuus. Näin on skandinaavisissa kuningashuoneissa ajateltu. Benelux-maissa valtikka on siirretty seuraavalla sukupolvelle joskus vuosikymmeniäkin ennen kuin kuolema korjaa.

Jo 50-vuotishaastattelussaan kuningas puheli tulevasta, että sitä vain on mukana ja jatkaa perinnettä, aivan kuten maanviljelijät tai perheyrityksen perijät. Monet samanikäiset jo ajattelevat eläkeiän lähestymistä, mutta hänenlaisillaan ei ole eläkeikää. Hän iloitsi siitä, että jokainen vuosi on hauskempi ja mielenkiintoisempi. Valmiiksi ei tule koskaan ja uutta oppii koko ajan – homman mielekkyys tulee juuri siitä, että oppiessaan tajuaa, mitä kokemus ja perspektiivi antavat.

Kaarle Kustaan isoisä, vanha kuningas Kustaa VI Adolf, neuvoi nuorta seuraajaansa: ole luonnollinen, kuuntele mitä ihmiset puhuvat ja katsele elämää tietyllä huumorilla.

Prinsessa Madeleinen ja liikemies Chris O’Neillin lapsilla on ikäeroa vain 16 kuukautta.

Ilmeisin syy Kaarle Kustaan maratonkestävyyteen on kuningatar Silvia, oikeaan osunut puolisonvalinta.

Kriisipaikoissa Silvian taidot ja sitoutuneisuus ovat tulleet testatuksi. Vuoden 2010 kesällä iloittiin Victo-

rian häistä, syksyllä uutiset olivat ikäviä. Silloin ilmestyi skandaalikirja, jonka mukaan Kaarle Kustaa on ollut uskoton strippariklubeilla vierailija ja että hänellä on kytköksiä balkanilaisiin rikollisjärjestöihin.

Hovi hoiti julkisuuden kömpelösti. Kuningas päätyi median eteen kesken metsästysretken ja vaikutti täysin valmistautumattomalta kysymystulvaan. Hän soperteli jotain siitä, että käännetään sivua, nuo ovat vanhoja asioita.

Kuningatar Silvia näytti vanhenevan silmissä, olemus oli surullinen. Mutta hän kesti tilanteen hammasta purren, pystypäin ja arvonsa säilyttäen. Viidessä vuodessa haavat näyttävät arpeutuneen. Silvia on iloisempi, reippaampi ja nauttii täysillä mummin roolista.

Kaiken se on kestänyt jo 40 vuotta: Kaarle Kustaan ja Silvia Sommerlathin avioliitto.

Kuningaspari viettää entistä enemmän aikaa Stenhammarin maalaislinnassa, karjankasvatuskartanossaan. Kuningas on usein sanonut, että jos hän ei olisi syntynyt kuninkaan hommaa odottamaan, hän olisi halunnut agronomiksi, olla maaseudun ja ulkoilman ihminen, tilallinen. Nykyään hän on sitä kun muilta töiltään ehtii.

Stenhammarissa Kaarle Kustaa ja Silvia lenkkeilevät koirien kanssa, laittavat ruoan itse, istahtavat televisiota katsomaan, kutsuvat kavereita kylään. Talo on kodikas, intiimi, mukavilla huonekaluilla sisustettu. Silvia voi liikkua meikeittä, verryttelyasussa ja tossut jalassa, ja kuningas neuvottelee pehtorin kanssa lihakarjan hoidosta.

Carl Philip valmistui neljä vuotta sitten yliopistotason opinnoista maatalousyrittäjäksi. Hän kertoo hovin sivuilla tehneensä niin voidakseen hoitaa isänsä karjatilaa. Stenhammar tekee kuninkaasta ja hänen pojastaan tiimin.

Skansenilla monarkki ja kaksi tulevaa hallitsijaa ja papukaija. Victorian keväällä syntyvä lapsi 

sijoittuu perimysjärjestyksessä kolmanneksi.

Kesäkuun 19. päivänä 1976 neiti Silvia Sommerlath sanoi tahdon kuningas Kaarle XVI Kustaalle. Häiden aattoillan konsertissa esiintyi Abba, kirkon eturivit olivat hallitsijoita ja presidenttejä täynnä, Norjan Olavi ja Suomen Urho Kekkonen vierekkäin kunniapaikalla.

Rubiinihääjuhlissa 40 vuotta myöhemmin muistellaan ajan kulua, kuullaan todennäköisesti vähän fanfaareja ja paljon vauvojen itkua.

Elämää ei voi käsikirjoittaa. Pr-toimistot ja konsultit eivät pysty hallitsemaan sitä mitä tapahtuu kuningashuoneissa tai muualla. Ruotsin hovissa asiat etenevät tasatahtia: jäseninä on nyt neljä pariskuntaa, kolme kolmannen sukupolven edustajaa ja siinä sarjassa kohta kaksi lisää.

Juhlan aiheita riittää tulevinakin vuosina. Synty-

mien tasavuosia, hääpäiviä, valtaan astumisen vuosipäiviä. Vuoden 2016 suman tapaista ei ole tiedossa, mutta kesällä 2017 Victoria täyttää 40 vuotta, ja jouluna 2018 juhlitaan kuningatar Silvian 75-vuotispäiviä. ●

Teksti Raila Kinnunen, kuvat All Over Press, MVphotos ja Kungahuset.se

Kommentoi »