Ruokatrendi: fine diningin paluu
Matkailu
Ruokatrendi: fine diningin paluu
Katuruokainnostuksen jälkeen fine dining ja huolella suunnitellut illallismenyyt ovat jälleen nousussa. Helsingin ravintolakartalle on ilmestynyt huippukokkien illallisravintoloita, joiden listoilla pääosassa ovat kasvikset ja rohkeat makuyhdistelmät.
Julkaistu 15.11.2018
Mondo

Muutama vuosi sitten katuruuasta tuli trendikästä ja fine dining meni hetkeksi muodista. Helsingin huippu­ravintoloita kaatui yksi toisensa jälkeen: ensin meni Chez Dominique (2013), sitten Postres (2014), G.W. Sundmans (2014) ja Luomo (2015). Nyt näyttää siltä, että puhe pitkien menyiden ja pieteetillä kokattujen annosten poismenosta oli ennenaikaista, sillä uuden sukupolven keittiömestarit perustavat taas hampurilaispaikkojen sijaan kunnian­himoisia illallis­ravintoloita.

Ravintola Inarin annoksessa on kurkkua, rypäleitä ja sipuliöljyä syötävien kukan terälehtien kera.

Tanskalaisessa Nomassa neljä vuotta työskennellyt Kim Mikkola avasi kesällä 2018 kumppaneineen Albertin­kadulle Inarin, jossa on tarjolla rohkeita suomalais-japanilaisia annoksia. Eteensä voi saada esimerkiksi voissa haudutettua naurista merilevän ja tonnikalahiutaleiden kera. ravintolainari.fi

Toinen kiinnostava uutuuspaikka on Telakkakadulle Punavuoreen vappuna 2018 avattu Maannos, joka tarjoaa suomalaisista raaka-aineista kokattua ruokaa trendikkäiden alkuviinien ja pienpanimo-oluiden kera. Paikan erikoisuus on kasvispainotteisuus: liha on lisuke, jota voi tilata halutessaan annosten kylkeen. maannos.fi

Maannoksen keittiössä kasvikset ovat pääosassa ja liha on lisuke, jota voi tilata halutessaan.

Kaupungin kiinnostavimpia kokkihahmoja on Kozeen Shiwan, joka on työskennellyt muun muassa ravintola Askissa ja ammentaa ruuassaan kurdi­laisista sukujuuristaan. Hänen viime vuosien pop-up-­illallisillaan on tarjottu ruokataidetta, jonka perässä joutuu yleensä lentämään Manner-Euroopan suurkaupunkeihin. Shiwanin annos voi koostua vaikkapa kolmesta raa’asta rypäleestä ja parista sitruunabasilikan nupusta. Helsinki Design Weekin 2018 yhteydessä hän järjesti illallisen, jossa myös jokainen lautanen oli Shiwanin suunnittelema.

Kommentoi »