
Muutama vuosi sitten katuruuasta tuli trendikästä ja fine dining meni hetkeksi muodista. Helsingin huippuravintoloita kaatui yksi toisensa jälkeen: ensin meni Chez Dominique (2013), sitten Postres (2014), G.W. Sundmans (2014) ja Luomo (2015). Nyt näyttää siltä, että puhe pitkien menyiden ja pieteetillä kokattujen annosten poismenosta oli ennenaikaista, sillä uuden sukupolven keittiömestarit perustavat taas hampurilaispaikkojen sijaan kunnianhimoisia illallisravintoloita.
Tanskalaisessa Nomassa neljä vuotta työskennellyt Kim Mikkola avasi kesällä 2018 kumppaneineen Albertinkadulle Inarin, jossa on tarjolla rohkeita suomalais-japanilaisia annoksia. Eteensä voi saada esimerkiksi voissa haudutettua naurista merilevän ja tonnikalahiutaleiden kera. ravintolainari.fi
Toinen kiinnostava uutuuspaikka on Telakkakadulle Punavuoreen vappuna 2018 avattu Maannos, joka tarjoaa suomalaisista raaka-aineista kokattua ruokaa trendikkäiden alkuviinien ja pienpanimo-oluiden kera. Paikan erikoisuus on kasvispainotteisuus: liha on lisuke, jota voi tilata halutessaan annosten kylkeen. maannos.fi
Kaupungin kiinnostavimpia kokkihahmoja on Kozeen Shiwan, joka on työskennellyt muun muassa ravintola Askissa ja ammentaa ruuassaan kurdilaisista sukujuuristaan. Hänen viime vuosien pop-up-illallisillaan on tarjottu ruokataidetta, jonka perässä joutuu yleensä lentämään Manner-Euroopan suurkaupunkeihin. Shiwanin annos voi koostua vaikkapa kolmesta raa’asta rypäleestä ja parista sitruunabasilikan nupusta. Helsinki Design Weekin 2018 yhteydessä hän järjesti illallisen, jossa myös jokainen lautanen oli Shiwanin suunnittelema.