Ruokaostokset verkosta
Puheenaiheet
Ruokaostokset verkosta
Verkkoruokamyynti om Suomessa vielä pientä, mutta palvelua kokeilleet ovat olleet siihen tyytyväisiä. Kaupan alalla myynnin kehittymistä seurataan uteliaana.
31.10.2011
 |
Apu

Espoolaisen kerrostalon pihaan kurvaa iltakuudelta pakettiauto. Pian lapsiperheen kodin ovikello soi. Kaksi kolme kertaa kuukaudessa Ida Andersson tilaa Makumaku-verkkoruokakaupasta lähi- ja luomuruokaa suoraan kotiovelle. Taas on se ilta, jolloin tilaukset saapuvat.

– Tämä on vähän kuin jouluaatto, sanoo Andersson ostoksia vastaanottaessaan.

– On aina kiva katsastaa, mitä tuli tilattua. Nautin myös siitä, ettei näinä iltoina tarvitse rynnätä kauppaan.

Puoliso Mikko-Pekka Hanski tyhjentää kauppakassien sisällön keittiön pöydälle. Pian pöytä täyttyy multavista juureksista, kalapaketista, tuorepastasta ja luomujauhelihasta. Erityisesti perhe on innoissaan juureksista, jotka ovat kokonaisia ja näyttävät yhä pellolta nostetuilta, ja kaloista, jotka tulevat suoraan kalastajilta.

– Nämä porkkanat esimerkiksi ovat älyttömän hyviä, samoin tomaatit. Emme oikeastaan osta enää tomaatteja tavallisesta kaupasta lainkaan. Myös kala on paljon tuoreempaa, kun se tulee ilman välikäsiä suoraan kalastajilta.

Andersson-Hanskin perheessä on pitkään suosittu luomu- ja lähiruokaa, mutta tavallisissa ruokakaupoissa sen saatavuus on ollut heikkoa. Lähi- ja luomuruokaan erikoistuneen verkkoruokakaupan avulla he ovat voineet syödä enemmän sellaista ruokaa, joka on heidän arvojensa mukaista: puhdasta ja mahdollisimman lähellä tuotettua. Myös ylimääräisiä E-koodeja he ovat onnistuneet nyt välttämään.

– Onhan se hullua, kun lähiruokakaupassa oli myynnissä uusiseelantilaista karitsaa. Tarvitseeko sitä raahata sieltä tänne asti? Onhan niitä karitsoja täällä Suomessakin, pohtii Hanski.

Parin viikon päästä perheeseen on tulossa Makumakun kautta seitsemän kiloa kotimaista luomukaritsan lihaa.

Omat ruoka-ajatuksensa  perheen isä on saanut television ruokaohjelmista. Tv:ssä moni kokki korostaa hyviä raaka-aineita ja kannustaa syömään lähiruokaa. Nämä asiat ovat tärkeitä paljon kokkaavalle Hanskille, kuten myös useille ystäväperheille.

Fanaattisiksi Andersson ja Hanski eivät kuitenkaan ole ryhtyneet. Välillä hekin syövät pakastepizzaa ja ostavat herkkuja tavallisesta kaupasta.

– Tämän palvelun käyttö on meidän luksustamme. Jos tällaista palvelua ei olisi, kävisimme varmasti silloin tällöin ostoksilla luomu- ja lähiruokaan erikoistuneissa pikkukaupoissa.

– Tietenkin toivomme, että tämäntyyppiset palvelut lisääntyvät ja että suuretkin kauppaketjut alkavat myydä verkossa luomu- ja lähiruokaa.

– Emme osaa kuvitella tilaavamme netistä tavallista ruokaa. Mutta eihän sitä tiedä. Toistaiseksi riittää, että ostamme maidot kaupasta ja välillä muuta verkkokaupasta.

Kun Hanski aloittaa juureskeiton teon pöydällä odottavista mukuloista, hän kokee olevansa lähempänä maaseutua ja omaa lapsuuttaan.

– Isovanhempani asuivat maalla, ja siellä sain syödä aitoja makuja. Mummo käytti aina voita ruoanlaitossa, kuten käytän nyt itsekin. Tämän avulla olen ehkä lähempänä lapsuuteni makumaailmaa ja omia juuriani.

Andersson ja Hanski vannovat yhteen ääneen, että luomuun ja lähiruokaan erikoistunut verkkoruokakauppapalvelu jää osaksi heidän arkeaan. He ovat sitä sukupolvea, joka on tottunut tekemään verkko-ostoksia. Miksei siis ruokaa? Ainakin, jos ruoalla on arvot, jotka vastaavat juuri heidän arvojaan.

Ida Anderssonin ostokset

Ekströmin tuore nieriäfilee 200 g

Pasta Factoryn tuorepasta 300 g

Kolin luomutilan lanttu 1 kg

Kolin luomutilan punajuuri 1 kg

Lohenojan kaali, luomu 800 g

Myllyviidan porkkana, luomu 1 kg

Kolin luomutilan juuriselleri, luomu 500 g

Kodialin salaattisipuli, luomu 100 g

Ahlbergin minisalaatti, luomu 50 g

Ikaalisten tomaatti, luomu 400 g

Ali-Penttilän kukkakaali, luomu 500 g

Lähdeahon maa-artisokka, luomu 1 kg

Gobbaksen peruna, luomu 2 kg

Leppälän paistijauheliha, luomu 1 kg

Yhteensä 82,78 euroa sisältäen

käsittely- ja kuljetusmaksun 9,50 euroa.

Verkkoruokakauppoja:

Kommentoi »