Rullapyyhkeistä tulee lujaa kierrätyskuitua – vetolujuus jopa 2,5-kertainen uuteen puuvillaan verrattuna
Puheenaiheet
Rullapyyhkeistä tulee lujaa kierrätyskuitua – vetolujuus jopa 2,5-kertainen uuteen puuvillaan verrattuna
Ennen kuin puuvillapyyherulla päätyy kierrätykseen, se voidaan pestä ja käyttää uudelleen jopa sata kertaa. Elinkaarensa aikana se tarjoaa noin 11 000 käsienkuivausta.
Julkaistu 3.12.2020
Apu

Aalto-yliopiston kehittämällä Ioncell-mene­telmällä voidaan valmistaa hyvälaatuista tekstiilikuitua esimerkiksi tekstiilijätteestä.

Finix-tutkimushankkeessa Aalto tekee yhteistyötä Lindströmin kanssa, jonka puuvillaisiin rullapyyhkeisiin moni suomalainen on varmasti kuivannut kätensä. Ennen kuin puuvillapyyherulla päätyy kierrätykseen, se voidaan pestä ja käyttää uudelleen jopa sata kertaa. Elinkaarensa aikana se tarjoaa noin 11 000 käsienkuivausta.

Tutkimukseen päätyneet pyyhkeet saivat ensin puu­villan polymeeriketjut pilkkovan happokylvyn. Sen jälkeen materiaali liuotettiin ioniseen nesteeseen ja kehrättiin kuiduksi, jonka lujuus yllätti tutkijat.

– Testeissä vetolujuus oli parempi kuin puuselluloosasta tehdyillä kuiduilla ja jopa 2,5-kertainen neitseelliseen puuvillaan verrattuna. Emme ole aikaisemmin tehneet näin vahvoja kuituja, kertoo Aalto-yliopiston tutkija Marja Rissanen.

Ioncell-kuidun kestävyyttä teollisissa prosesseissa ja arkikäytössä ei ole vielä testattu. Ensi vuonna saadaan käyttöön pilottilinjasto, jolla nykyinen tuotantomäärä (100 g) satakertaistetaan.

Kommentoi »