Tuulilasi

Rovaniemen paikallisliikenteen nimikilpailu - katso oudotkin nimiehdotukset

Rovaniemen paikallisliikenteen nimikilpailu - katso oudotkin nimiehdotukset
Rovaniemen kaupunki pyysi vastikään kuntalaisilta ehdotuksia paikallisen bussiliikenteen nimeksi. Nimiehdotuksia tuli yli 750 kappaletta, joista osa oli samoja.
Kuvat All Over Press

Eniten ehdotettiin Linkkaria ja Linkkua. Vastaajien mukaan Rovaniemen linja-autoja on pitkään kutsuttu näillä nimillä. Myös Rolle, Rollo ja Roibus saivat reilusti ääniä. Ro- ja Roi-alkuisia ehdotuksia tuli yhteensä yli sata erilaista: Robotti, Robus, Roihu, Roikka, Roitsu, Rollari, Rollaattori, Roll On, Rollimetro, Ropsu, Rovasti, Roway ja niin edelleen.

Osa nimistä liittyi Rovaniemen paikkoihin (Oukku, Sillat, Joet, Napsu, Arctic Circle Lines) ja osa viittasi arkkitehti Alvar Aaltoon (Alvari, Alvar). Lapin legendaarinen tarinankertoja Nätti-Jussi näkyi yli 20 nimessä (mm. Nätti, Nättilinjat, Nätti-Bussi).

Poroihin ja poronhoitoon liittyviä nimiä ehdotettiin paljon: Cityporo, Hirvas, Jotos, Kiela, Kirnu, Kusema, Pailakka, Poro, Poronen, Raito, Reindeerbus, Sarvi, Tokka ja niin edelleen. Osa halusi Joulupukin poroon tai Joulupukkiin viittaavan nimen (mm. Petteri, Rudolf, Santa, Santabus, Pukki). Yksi ehdotti, että paikallisliikenteen nimeksi tulisi Joulu.

Myös talvisiin kulkuvälineisiin liittyviä nimiä ehdotettiin (Kelekka/Kelkka, Pulkka, Reki, Umpireki), samoin luontoon liittyviä nimiä (Lumi, Snowbus, Aurora). Osa ehdotuksista viittasi yleisesti kyydissä oloon (Kyyti, Körö, Völjy).

Osa nimistä kumpusi paikallisliikenne-sanasta (Paikkari, Paitsu, Paikku, Paikhallinen), ja viiden vastaajan mielestä paras nimi Rovaniemen paikallisliikenteelle olisi Rovaniemen paikallisliikenne.

Erikoisempiakin ehdotuksia tehtiin: Hoplaa, Eestaas, Mörkö, Naapuri, Nakki, Pösö, Raili-ystäväni.

Rovaniemen kaupunki kiittää kuntalaisia aktiivisuudesta nimien ideoinnissa. Seuraavaksi kaupunki käy ehdotukset läpi. Kaupunki ei ole sitoutunut valitsemaan nimeä ehdotusten joukosta, mutta jos kuntalaisen keksimä nimi päätetään valita, siitä tulee osa kaupungille siirtyvän paikallisliikenteen kokonaisilmettä. Nimi otetaan käyttöön Rovaniemen paikallisliikenteen busseissa ja kaikissa paikallisliikenteeseen liittyvissä materiaaleissa, muun muassa aikatauluissa, lipuissa ja mainonnassa. Kaupunki tiedottaa nimen valinnasta myöhemmin.

Rovaniemen paikallisliikenne siirtyy 4.6.2018 kokonaan kaupungin järjestämäksi, kun aiemmin liikenteestä ovat vastanneet yksityiset yrittäjät kaupungin tuella. Uudistuksella tähdätään siihen, että liikenne toimisi nykyistä paremmin ja matkustajia tulisi lisää.

Julkaistu: 27.1.2018
Kommentoi »